ЦІКАВО

Вчора ввечері відкрився 63-й Берлінський міжнародний кінофестиваль —  один із найпрестижніших у світі

За нагороди Берлінале-2013 змагатимуться 19 стрічок, серед яких одна німецька, по три — з Франції і США. Росію презентуватиме в конкурсній програмі фільм Бориса Хлєбнікова «Довге щасливе життя», Україну — ніхто.

Та кінематографічні обриси України демонструватиме в столиці Німеччини Український стенд на Берлінале, який організували там наше Державне агентство з питань кіно та Національний центр Олександра Довженка.

Дві події однієї дати

Одна дата — 7 лютого — поріднила дві кіношні події: відкриття 63-го Берлінського міжнародного кінофестивалю і початок прокатного показу в нашій країні повнометражного фільму Валентина Васяновича «Звичайна справа», який демонструватимуть в окремих кінотеатрах Києва, Луцька, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Херсона, Івано-Франківська, Тернополя, Львова, Трускавця і Золочева. І якщо після завершення Берлінале-2013, який триватиме по 17 лютого, дізнаємося, які ж стрічки визнає цього року найкращими журі, то через п’ять прокатних тижнів «Звичайної справи» буде відомо, як оцінять її вітчизняні глядачі та чи справдяться сподівання творців цієї картини і її продюсерів: чи стане вона першою в незалежній Україні, яка окупить витрачені на неї 6 мільйонів гривень.

Уявлення про «Звичайну справу» і про ще один фільм Валентина Васяновича «Присмерк» (документальний) матимуть і жителі та гості столиці Німеччини, які завітають 11 лютого до залу Parliament. Ці дві стрічки постануть перед ними разом із різножанровими кінокартинами «Параджанов» (реж. Олена Фетісова та Серж Аведікян), «Істальгія» (реж. Дар’я Онищенко), «Брати» (реж. Вікторія Трофіменко), анімаційними «Микита Кожум’яка» (реж. Ростислав Гарбар і Михайло Костров) й «Ескімоска» (реж. Олексій Шапарєв) та іншими. І все це кінорозмаїття — упродовж години, що зумовлено форматом показу: «Українські нові фільми 2012—2013 років: трейлери». Крім того, в цій добірці об’єднані стрічки вже створені, прокатні й ті, виробництво яких завершується 2013 року.

Особливо прискіпливо сприйматимуть роботи сучасних українських режисерів глядачі, які 10 лютого в цьому самому залі Parliament ознайомляться з «нарізкою» з 15 художніх фільмів «Української реставрованої кінокласики: 1924—1982». Адже порівнюватимуть їх з кінотворами, реконструйованими протягом 2011—2012 років на базі  Національного центру Олександра Довженка: від німих «Земля», «Людина з кіноапаратом», «Навесні», «Шкурник» — до класичних «Тіні забутих предків», «Київські фрески», «Довгі проводи», «Заради нудьги», «Камінний хрест». Автори цих класичних кінострічок, серед яких і ті, що були заборонені і не потрапили в прокат, і ті, що перших глядачів мали аж через 30, 40, 50 років, — Олександр Довженко, Дзига Вертов, Микола Шпиковський, Михаїл Кауфман, Абрам Роом, Марк Донськой, Леонід Войтецький, Сергій Параджанов, Леонід Осика, Леонід Биков, Кіра Муратова, Роман Балаян. 

Шедевр світового кіно «Земля» Олександра Довженка в супроводі етногурту ДахаБраха, як окрема подія від України на Берлінале, чекає на зустріч з іноземними глядачами 11 лютого в кінотеатрі «Babylon».

А 12 лютого в залі CinemaxX 17 представниками «Українського короткометражного кіно 2012—2013 років» стануть «Уроки української» (реж. Руслан Батицький), «Дорога» (реж. Максим Ксєнда), «Помин» (реж. Ірина Цілик), «Перший крок у хмарах» (реж. Аліна Горлова) та «Не менше 50 кг» (реж. Марина Артеменко). Всі ці п’ять стрічок — переможці оновленого конкурсу кінопроектів Держкіно і створені за повного державного фінансування.

Перші відвідувачі Берлінале-2013 прямують до нових вражень і відкриттів. Фото з сайту salon.su

Чи окупиться наша «Звичайна справа»?

Стовідсотково профінансувала держава і фільм режисера Віктора Андрієнка «Іван Сила» (про всесвітньо відомого богатиря родом із села Білки Іршавського району Закарпатської області Івана Фірцака). Презентація цього кінопроекту відбудеться на Берлінале в рамках Українського стенду. «Він про те, що кожна людина може й повинна зробити себе сама, як сучасні силачі Дмитро Халаджі та Василь Вірастюк, які виконують ролі у фільмі разом із професійними акторами, зокрема Богданом Бенюком та Ольгою Сумською», — лаконічно охарактеризував своє дітище Віктор Андрієнко. За словами режисера, дітям, для яких знято цей фільм, покажуть його, напевно, у вересні, коли почнеться навчальний рік. Оскільки грошей на рекламу українських стрічок немає, то використовуватимуть досвід «ТогоХтоПройшовКрізьВогонь»: їздитимуть з картиною «Іван Сила» по Україні й «дивитимуться в залах, як вона впливає на людей, де вони сміються, де плачуть, де аплодують».

«ТойХтоПройшовКрізьВогонь» режисера Михайла Іллєнка, який 30 разів побував за кордоном на фестивалях, став у незалежній Україні першопрохідцем до широкого глядача, тримався на екранах п’ять тижнів, мав, як розповів його продюсер Володимир Філіпов, «повноцінний прокат у Росії (на Далекому Сході, у Приморському краї). Чудово сприйнятий українцями, які там живуть уже давно». І «відбив» у кінотеатрах 2 із 16 витрачених на нього мільйонів гривень.

Фільму Валентина Васяновича «Звичайна справа» пророкують першість у незалежній Україні за самоокупністю. А як буде насправді — побачимо пізніше.