ІНІЦІАТИВА

Тиск вдасться знизити

Кожен четвертий українець хворий на гіпертонію. Такі цифри озвучили медики в Міжнародний день боротьби з цим підступним захворюванням. І це лише верхівка айсберга, стверджують лікарі. Гіпертонія та її наслідки в Україні щороку забирають більше життів, аніж СНІД, рак і туберкульоз разом.

Артеріальна гіпертензія — одне з найпоширеніших захворювань в Україні. В 2011 р. зареєстровано майже 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію, що становить 26% населення України. Щороку під час звернення жителів України до лікувально-профілактичних закладів вперше виявляється понад 1 млн хворих. Тим часом тільки 80% хворих з підвищеним артеріальним тиском знають про своє захворювання, з них лікуються лише 53%, а ефективно лікуються усього 12%.

У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я впровадило Програму профілактики та лікування артеріальної гіпертензії в Україні, розробило регіональні програми і заходи щодо її виконання в усіх областях. Так, у всіх регіонах існують кабінети в поліклініках для виявлення хворих на артеріальну гіпертензію. В 13 областях створено пункти вимірювання артеріального тиску в місцях масового перебування людей: в аптеках, на ринках, на вокзалах, у великих торговельних комплексах, кінотеатрах, автостанціях, поштових відділеннях і на пляжах. 

У 2012 році Міністерство охорони здоров’я ухвалило рішення «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

— З огляду на поширення гіпертонії та її ускладнень ефективне проведення профілактичних і лікувальних заходів, регулювання цін на лікарські засоби для лікування артеріальної гіпертензії сприятимуть збільшенню загальної тривалості життя населення. Пілотний проект, який стартуватиме 1 червня, передбачатиме повернення коштів пацієнтам, які придбали ліки для лікування гіпертонії, видані за рецептами. Це буде 7 препаратів, ефективність яких повністю відповідає міжнародним стандартам. Коли визначали перелік препаратів, враховували спектр лікувальної дії. Наприклад, один препарат краще застосовувати для лікування людей похилого віку, інший — для хворих на цукровий діабет або тих, хто має захворювання серцево-судинної системи. Тобто в кожному окремому випадку лікар повинен визначити, який саме препарат призначити пацієнтові. Також протягом пілотного проекту буде з’ясовано, скільки коштів витрачатиметься в середньому на кожного пацієнта, — зазначив головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

За словами фахівців, проект впроваджується у два етапи. На першому етапі законодавчо встановлюватимуть ціни на ліки, які входять до переліку рекомендованих для лікування гіпертонії. Другий етап передбачає повернення частини коштів пацієнтам, які придбали ліки, що були видані за рецептами. За словами лікарів, рецепт у цьому разі обов’язковий, адже це фінансовий документ, на підставі якого повертатимуть гроші.

— До речі, в Україні ліки майже вдвічі дорожчі, ніж, наприклад, у Хорватії, Сербії, Польщі. Тож, встановлюючи ціни на ліки від гіпертонії, фінансова комісія керуватиметься цінами, які нині існують у наших сусідів, — зазначив Василь Нетяженко.