Група українських футбольних функціонерів на чолі з президентом ФФУ Анатолієм Коньковим нині перебуває у штаб-квартирі ФІФА у Швейцарії. Українці намагатимуться переконати футбольних чиновників пом’якшити покарання, передбачене вердиктом Дисциплінарного комітету ФІФА, винесеним після матчу Україна — Сан-Марино.

Віднині гру, яка відбулася 6 вересня на  стадіоні «Арена Львів»,  журналісти і фахівці  згадуватимуть  не лише тому, що Євген Селезньов та його партнери вперше у своїй історії забили у ворота суперників дев’ять «сухих» м’ячів. Львівський стадіон п’ятого покоління, побудований до Євро-2012, який уперто ігнорують господарі місцевого клубу Прем’єр-ліги «Карпати», віднині не побачить великого футболу наступні п’ять років. Як повідомив офіційний сайт ФІФА, «Арену Львів» дискваліфіковано на відбіркові матчі за участю національної збірної до закінчення відбору чемпіонату світу 2018 року. 

І це ще не все. Федерація футболу України має виплатити штраф у розмірі 45 тисяч швейцарських франків. Нарешті найнеприємніше: відбірковий матч ЧС-2014 між збірними України та Польщі, запланований на 11 жовтня в Харкові, відбудеться без глядачів.

Причина суворих санкцій — численні порушення фанатів під час попередньої гри синьо-жовтої дружини на львівському стадіоні. У своєму рапорті делегат ФІФА відзначив не тільки використання фаєрів, а й застосування уболівальниками нацистської символіки. Крім того, представники контролюючого органу FARE, який бореться проти расизму в Європі, зафіксували банери із зображеннями логотипу дивізії «СС-Галичина», а також розтяжки з цифрою 88, яка позначає фашистське вітання, фанати багато разів підкидали руки у нацистському вітанні. Також на адресу півзахисника збірної України Едмара звучали расистські образи.

За цими фактами контрольно-дисциплінарний комітет Міжнародної федерації футболу відкрив справу за номером 130/720.

Нагадаємо, що після матчу відбору до ЧС-2014 Україна — Молдова ФФУ оштрафували за використання фаєрів та попередили за те, що деякі вболівальники демонстративно тримали в руках плакати із расистськими гаслами. Ще раніше претензії до ФФУ адресувалися після матчу відбору ЧС-2010 Україна — Англія у Дніпропетровську.

— Федерацію футболу України попереджено, що в разі повторення подібних інцидентів у майбутньому в дисциплінарного комітету ФІФА не залишиться іншого вибору, окрім як накласти більш жорсткі санкції проти асоціації, — йдеться в офіційній заяві, розміщеній на сайті організації. Це зняття очок або відсторонення від участі у змаганнях.

Останнім часом боротьба з расизмом стала одним з основних пріоритетів УЄФА і ФІФА. Міжнародні футбольні інституції відстоюють позицію нульової терпимості щодо дискримінації на полі чи на трибунах. Будь-які вияви расизму розцінюють як найсерйозніші порушення дисциплінарних правил і нещадно каратимуть.

У тому, що це не просто слова, місяць тому мали змогу переконатися футболісти київського «Динамо». За домашнім матчем четвертого раунду кваліфікації Ліги Європи проти команди «Актобе» на трибунах «Олімпійського» спостерігали лише журналісти та група віп-гостей з Казахстану. Брак підтримки глядачів не завадив біло-блакитним розгромити гостей з рахунком 5:1. У гравців збірної України 11 жовтня завдання в поєдинку проти Польщі набагато складніше. Однак цілком посильне.

ПРЯМА МОВА

Григорій СУРКІС,
віце-президент УЄФА:

— Рішення ФІФА застало нас, з одного боку, зненацька, з іншого — очевидні факти порушення певних тенденцій, які зараз під мікроскопом УЄФА і ФІФА.

Сподіваюся, ми поборемося за те, щоб, як мінімум, змінити рішення щодо Харкова. Можливо,  стадіон у Харкові отримає умовне покарання. Дай Боже, щоб нам це спільними зусиллями вдалося. Для цього залишилося не так багато часу, однак цим шансом ми зобов’язані скористатися.

Анатолій КОНЬКОВ,
президент ФФУ:

— Ми повинні із мудрістю прийняти та виконати рішення ФІФА. Звичайно, гра без підтримки українських вболівальників, які завжди палко переживають за збірну, дуже відчутна втрата для команди.  Але я закликаю всіх, хто не байдужий до національної збірної, підтримати її біля телеекранів. Впевнений, що від вашої підтримки залежить багато . І Михайло Фоменко знайде потрібні слова, і збірна пройде цей іспит з гордістю. Іспит, після якого всі ми станемо ще сильніші.