Жіноча збірна України з біатлону виграла «золото» на п’ятому етапі Кубка світу в німецькому місті Рупольдінг. Ірина Варвінець, Юлія Джима, Валя Семеренко та  Олена Підгрушна  задіяли в естафеті не лише швидкість та влучність, а й досвід.

Ірина Варвінець і Юлія Джима успішно почали гонку для нашої команди, не припустившись жодного промаху на перших двох вогневих рубежах і оформивши 30 секунд переваги над найближчими переслідувачами. Валя Семеренко, яка стартувала третьою, не зуміла закрити останню мішень і вирушила на штрафне коло, а потім знов помилилася на останньому пострілі, однак  змогла виправитися, використавши додатковий набій.

Коридор завжди обирає той, хто попереду йде. Фото з сайту championat.com

Останньою на трасу вийшла капітан команди Олена  Підгрушна, яка закрила всі десять мішеней і рушила на завершальне коло, маючи дев’ять секунд переваги над німкенею Лаурою Дальмайєр. Останнє коло Підгрушної — це окреме надбання в нинішньому сезоні українського біатлону. Олена не здалася під натиском швидшої суперниці, наполегливо відпрацювала всі підйоми і на фінішну пряму вийшла трохи попереду. А  німкеня, поступово накочуючись на  нашу біатлоністку, припустилася тактичної помилки, обравши той самий  фінішний коридор, що й українка. І досвідчена Олена гранично грамотно, не змінюючи коридору і не порушуючи правил, «зачинила хвіртку» і змусила німкеню під невдоволений  гул трибун  корегувати траєкторію.

«Фініш з Лаурою був важким. Вона дуже швидка, що довела на січневих етапах. На стійці розуміла, що її додаткові набої не врятують і потрібно вивертатися, щоб фінішувати першою. Добре, що я відпрацювала фінішну пряму до кінця, билася за кожен метр», — цитує Олену Підгрушну championat.com.

Лаура Дальмайєр, до речі,  привселюдно перепросила за освистування уболівальниками перемоги Олени Підгрушної в естафеті. Про це в коментарі заявив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак. За його словами, після нагородження Дальмайєр узяла мікрофон, попросила вибачення за вболівальників, сказала, що нашу перемогу було здобуто в чесній боротьбі, а помилки припустилася вона сама.

У міксті українці випередили росіян (зліва направо: Юлія Журавок, Надія Бєлкіна, Артем Прима та Андрій Доценко). Фото з сайту biathlon.com.ua

«Після цього всі трибуни дружно аплодували, і гадаю, на цьому неприємну ситуацію можна вважати вичерпаною. Ще раніше диктор на стадіоні оголосив, що порушення правил на фініші Олени не було. Після нагородження наші й німецькі спортсменки тепло одна одну привітали, обнялися, зробили спільне фото. Ось таку поведінку називаю справжнім спортивним духом», — розповів президент федерації.

Ще одну перемогу українці здобули у змішаній естафеті на п’ятому етапі Кубка IBU в італійському місті Ріднау. Українська збірна у складі Юлії Журавок, Надії Бєлкіної, Андрія Доценка та Артема Прими в сумі припустилася чотирьох промахів на вогневих рубежах і виграла гонку з перевагою 12,9 секунди над командою Росії. 

ДО РЕЧІ 

Наші не поїдуть до Тюмені не через політику 

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак спростував поширену раніше нібито його заяву, що українські біатлоністи не поїдуть на чемпіонат Європи в Тюмень з політичних причин, побоюючись провокацій, пояснивши, що причини цього рішення були іншими.

«Головна — те, що чемпіонат проводять у незручні строки, а у нас головне завдання — підготовка до чемпіонату світу», — зазначив глава федерації.

Він зауважив, що незручно добиратися зі зброєю до Тюмені через транспортні проблеми, і навів приклад, коли українська юнацька команда за домовленістю із Союзом біатлоністів Росії торік у вересні їхала з Мінська в Остров для участі в першості Росії з літнього біатлону. І змушена була  після 400 км дороги повертатися.

«Ми надалі завжди із задоволенням братимемо  участь у різних змаганнях та навчально-тренувальних зборах на території Росії. Найближчі плани — участь у фіналі Кубка світу в Ханти-Мансійську в березні», — анонсував В. Бринзак.