Нещодавно в Черкаській облдержадміністрації відбулася нарада з питань реалізації соціальних ініціатив Президента  Віктора Януковича. Окрім віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, участь в обговоренні проблеми взяли представники місцевої влади. Однак почути на власні вуха, що ж сьогодні, на думку учасників наради, головне та які перешкоди стоять на шляху реалізації згаданих ініціатив багатьом представникам ЗМІ так і не довелося. Їх просто… виставили за двері.

«Що за секрети? — дивувалися колеги по перу. — Здається, місцева влада сама мала б бути зацікавлена, аби ми донесли до широкого загалу її позицію, розповіли, як саме на ділі йде розрекламована кампанія щодо забезпечення піднесення добробуту громадян, який ресурс зрештою буде задіяний у державі для фінансування такого непростого завдання, що слід зробити на місцях. Проте перед початком наради представників ЗМІ попередили, що вони мають піти із зали через 15 хвилин після початку засідання. Причин такого прохання не пояснили. Що ж поробиш, коли чиновники хочуть утаємничити засідання…

А через годину після наради відбулася прес-конференція, під час якої Сергій Тігіпко, спершу висловивши здивування, що журналістів на нараді не було, повторив головні думки, з якими виступав в облдержадміністрації. Однак це вже було схоже на переказ сюжету фільму, адже працівників преси, радіо й телебачення позбавили головного: ефекту присутності, можливості самим оцінювати ефективність зусиль представників влади.

Можливо, в опублікованій на сайті облдержадміністрації інформації про згадану нараду було дано вичерпний виклад розмови? Зовсім ні! Окрім переліку поважних осіб, які були там, та кількох загальних фраз ні журналісти, ні користувачі сайту так і не дізналися, про що ж конкретно йшлося, як на практиці забезпечувати оте «економічне зростання», до якого цілком резонно закликає Сергій Тігіпко.

За словами прес-секретаря голови облдержадміністрації Анни Турської, причини «виставлення журналістів за двері» криються у змінах графіка перебування віце-прем’єр-міністра та неузгодженості дій працівників управління інформаційної політики та прес-служби облдержадміністрації. Причини, скажемо, не вельми переконливі. Адже сам голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, як виявилося, не відав, що журналістів на нараду не пустили, про що заявив на прес-конференції наступного дня. Він оцінив це як помилку або «чиїсь незграбні дії» і пообіцяв «розібратися» з працівником, який дав таку команду.

У це хочеться вірити, однак, як свідчать відгуки багатьох колег, віриться важко. На жаль, обіцяних змін у взаємодії облдержадміністрації та її управлінь з працівниками ЗМІ, про необхідність яких, зокрема, говорили кілька місяців тому на зустрічі заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань Тетяни Прітченко з власкорами всеукраїнських ЗМІ, поки що не помітно. На подібні наради в облдержадміністрацію чи засідання колегії, принаймні окремі з них, запрошують украй рідко.

Звичайно, в роботі будь-якого органу бувають помилки. Може, і не варто було б порушувати цю проблему, якби подібне справді трапилося від недолугості якогось чиновника. Проте зробіть ласку й наберіть у Google? чи Яндексі фразу «журналістів виставили за двері». Рівне, Київ, Вінниця, Ужгород… Географія подібних «випадків» доволі широка і спонукає до не зовсім веселих роздумів…