ЄВРОКУБКИ

Уперше за останні чотири роки в Лізі чемпіонів зіграють два українських клуби 

Жеребкування групового турніру Ліги чемпіонів, яке відбулося в четвер у Монако, виявилося немилосердним до чемпіона та віце-чемпіона України. Досить сказати, що гірникам дістався чинний володар срібної чаші — лондонський  «Челсі», а також новоспечений чемпіон Італії — туринський  «Ювентус» на чолі з одним з героїв Євро-2012 блискучим півзахисником Андреа Пірло.

У кваліфікації Суперліги динамівець Денис Гармаш (ліворуч) віддав три гольові передачі. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Клуб Романа Абрамовича прагне стати першою командою після італійського «Мілана» зразка 1990 року, якому двічі поспіль вдалося підкорити чемпіонську вершину. Крім того, фінальний матч розіграшу Суперліги-2012/13 відбудеться 25 травня наступного року саме у столиці Великої Британії на знаменитій арені «Вемблі».

Динамівцям не пощастило з командою, яка сіялася з третього кошика. Можливими конкурентами біло-блакитних могли стати грецький «Олімпіакос» і «Галатасарай»  з Туреччини, бельгійський «Андерлехт», французький «Лілль» або московський «Спартак». Та, зрештою,  володар «Золотого м’яча» Джордж Веа дістав  киянам ПСЖ. Під час трансферного вікна команда Карло Анчелотті поповнилася такими яскравими зірками, як Златан Ібрагімович, Тіагу Сілва і Лавессі.

Дві найсильніші команди з кожного квартету продовжать боротьбу в 1/8 фіналу, а клуби, які посядуть треті місця, потраплять до 1/16 фіналу Ліги Європи.

Група A

Порту (Португалія)

Динамо (Україна)

Парі Сен-Жермен (Франція)

Динамо Загреб (Хорватія)

18 вересня. ПСЖ — Динамо К

3 жовтня. Динамо К — Динамо Загреб

24 жовтня. Порту — Динамо К

6 листопада.      Динамо К — Порту

21 листопада. Динамо К — ПСЖ

4 грудня. Динамо Загреб — Динамо К

Група E

Челсі (Англія)

Шахтар (Україна)

Ювентус (Італія)

Нордшелланд (Данія)

19 вересня. Шахтар — Нордшелланд

2 жовтня. Ювентус — Шахтар

23 жовтня. Шахтар — Челсі

7 листопада. Челсі — Шахтар

20 листопада. Нордшелланд — Шахтар

5 грудня. Шахтар — Ювентус

ГРУПОВИЙ ТУРНІР

 

Група К: Байєр (Німеччина), Металіст (Україна), Русенборг (Норвегія), Рапід (Австрія).

Група F: ПСВ (Нідерланди), Наполі (Італія), Дніпро (Україна), АІК (Греція).

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи Раунд плей-оф

Матчі-відповіді

Дніпро (Україна) — Слован (Чехія) — 4:2 Голи: Алієв (11, 58, з пенальті), Коноплянка (75), Калініч (87) — Брезнанік (61), Келіч (71)

Металіст (Україна) — Динамо (Румунія) — 2:1 Голи: Бланко (29), Крістальдо (61) — Куртян (52)

ПРЯМА МОВА

Юрій СЬОМІН,
головний тренер київського «Динамо»:

— Щойно став відомий склад групи А, відразу в пам’яті спливли наші матчі з португальцями в груповому турнірі Ліги чемпіонів сезону 2008/2009. Ми прекрасно знаємо місцевий футбол, в нас у складі є Мігел Велозу, якому, безсумнівно, буде цікаво зіграти зі своїми співвітчизниками. Також добре пам’ятаємо і домашній стадіон «Порту» — «Драгао», де нам вдалося перемогти.

Із «Парі Сен-Жермен» ми також грали в тому самому сезоні, тільки в іншому турнірі — на стадії чвертьфіналу Кубка УЄФА, за підсумками двоматчевого протистояння вийшовши до півфіналу. Але останнім часом ця команда значно змінилася, здебільшого завдяки великим фінансовим вливанням — прийшли дуже сильні виконавці. Про шанси, думаю, говорити немає сенсу. Необхідно готуватися, а життя покаже.

Марко ДЕВІЧ,
форвард «Шахтаря»:

— Не хотілося б зараз предметно оцінювати «Челсі» і «Ювентус». Гадаю,  коли вони побачили, що з ними в групі «Шахтар», то не зраділи. Не бачу великого сенсу лестити цим клубам. Так, лондонський клуб у травні цього року виграв Лігу чемпіонів, це справді зірковий колектив. Але в Донецьку зараз підібрався рівний склад висококласних виконавців, ми є сильною командою і можемо спокійно грати з такими суперниками. «Шахтар» для них однозначно не подарунок.