В умовах фінансової кризи та девальвації національної валюти українські компанії отримують унікальну можливість для розвитку. Напередодні у Сумах було оголошено про подвоєння виробництва на фармацевтичному підприємстві з індійськими інвестиціями «Кусум Фарм» до кінця 2019 року. В обладміністрації переконані: це сигнал бізнесу, інвестиції в регіоні мають перспективу.

Раджив Гупта, Микола Клочко, Манодж Кумар Бхарті, Санджив Гупта (зліва направо) у Сумській ОДА. Фото надане автором

Криза зробить ліки доступнішими

Завод «Кусум Фарм» відкрили в Сумах у 2009 році. Тоді це були перші індійські інвестиції в Україну. Відтоді компанія вклала тут понад 30 мільйонів доларів інвестицій і є одним із найбільших в області платників податків. Нині підприємство випускника столичного КПІ Раджива Гупта входить до 15 найбільших виробників фармпрепаратів в Україні, є також найбільшим імпортером індійських ліків. Їх  випускають заводи «Кусум» в Індії.

Під час офіційного візиту на Сумщину Надзвичайного і Повноважного Посла Індії в Україні Маноджа Кумара Бхарті Раджив Гупта заявив, що планує поступово перевести на завод у Сумах виробництво всіх препаратів, які нині імпортує його підприємство з Індії.

У ході візиту Посол ознайомився з роботою підприємства і висловив надію на подальше поглиблення співпраці індійських інвесторів з Україною і двосторонніх відносин загалом. «Це була перша інвестиція індійських компаній в Україні. І те, що підприємство планує розширення виробництва, свідчить, що Сумщина має сприятливі умови для бізнесу, а облдержадміністрація сприяє цьому», — зазначив Манодж Кумар Бхарті.

Голова Сумської обладміністрації Микола Клочко додав, що область відкрита до діалогу з інвесторами. «Я підтверджую абсолютну відкритість і готовність до діалогу.  А надто тому, що  на території області успішно працює ТОВ «Кусум Фарм», і їхні подальші плани на розширення підприємства  засвідчують:  тут іноземні інвестиції  захищені. Далеко не кожна область може похвалитися виробництвом такого рівня і якості. І це наша спільна гордість», — зазначив Микола Клочко.

За словами Раджива Гупта, криза дала поштовх для розвитку вітчизняної фармацевтичної індустрії. «Купівельна спроможність українців падає, імпортні ліки стають недоступними. А фармпрепарати, вироблені в Україні, коштують значно  дешевше  порівняно з імпортними. Відтак ми ухвалили рішення розпочати розширення, щоб до кінця 2019 року подвоїти виробництво і   виготовляти в Сумах до 50 найменувань нових препаратів на додачу до тих 50, що їх  маємо сьогодні», — відзначив інвестор і генеральний директор «Кусум Фарм».

До кінця нинішнього року компанія планує розширити наявні складські приміщення, в наступному — адміністративний корпус і відділ контролю якості, а вже у 2018-му почати нарощення виробничих потужностей. За словами Раджива Гупта, завдяки розширенню складів поліпшиться логістика, а перенесення лабораторії контролю якості  дасть змогу розширити її саму і  значно вдосконалити та розбудувати власний науково-дослідний центр, де спеціалісти компанії розробляють технології нових генеричних препаратів. Компанія випускає генерики, проте й для виготовлення копій ліків потрібна грунтовна підготовка, розроблення рецептури тощо —  на запуск кожного нового найменування необхідно щонайменше 2—3 роки.

Виробництво ліків на заводі «Кусум Фарм». Фото надане автором

Інвестиційний клімат поки що накульгує

Утім, для успішного впровадження в життя інвестиційних планів не лише фармацевтичний, а й  будь-який інший вітчизняний бізнес потребує підтримки держави, каже Р. Гупта. Нині ж такої підтримки він не бачить.

«Можу навести приклад тієї країни, про яку знаю достеменно. Близько 20 років тому Індія була бідною і слабкорозвиненою країною.

Уряд в якийсь момент ухвалив рішення, що буде створювати сприятливі умови для вітчизняного бізнесу і зробить місцеве виробництво точками зростання економіки. Так в Індію прийшли автовиробники, промислова продукція, так  зросла фармацевтична галузь. Сьогодні 98% промислової продукції вигідніше виготовляти в Індії, аніж імпортувати», — розповів Р. Гупта журналістам під час екскурсії заводом «Кусум Фарм».

За його словами, якщо в Індії аналогічний сумському фармзавод йому вдалось побудувати за 1,5 року, то через бюрократичну тяганину в Україні зведення підприємства затяглося на чотири  роки. «В Індії для стимулювання бізнесу створюють спеціальні закриті експортні зони, землю відводять за 2—3 дні, але через три роки завод повинен вже бути введений в експлуатацію, інакше держава забирає його. На п’ять років підприємство звільняють від податків.  Адже всі розуміють, що це час планових збитків. Усе це сприяє розвитку нового бізнесу. В Україні ми поки що не бачимо схожих умов», — сказав Р. Гупта.

За його словами, стимулом для підприємців могло б  бути  звільнення від імпортних мит високотехнологічного обладнання та технологій, яких немає в Україні. Проте поки що в деяких випадках іноземний бізнес навіть отримує більше преференцій, ніж вітчизняний. «Наприклад, європейські, американські компанії  мають можливість реєструвати препарати за кілька днів, а ми як українська компанія можемо це робити три роки», — додав він.

Попри це, інвестор не планує скасовувати планів із розширення виробництва в Україні. «Ми створюємо робочі місця, навчаємо людей, демонструємо, що в цій країні можна працювати, не порушуючи законів, і при цьому випускати продукцію світового рівня якості. Що більше підприємців і чиновників поділятимуть наші цінності, то швидше підвищуватиметься добробут громадян у цій країні», — підсумовує Р. Гупта.