РОБОЧА ПОЇЗДКА

Проблеми Донеччини виявилися співзвучними з проблемами всієї країни

Саме на їх обговоренні зосередилося керівництво області та представники ділових кіл у ході наради під головуванням Президента. «Донецька область — один з найбільших промислових регіонів. Ми дуже добре розуміємо, що цей промислово-виробничий комплекс задає тон по всій державі», — сказав Віктор Янукович.

Він наголосив на важливості активної позиції місцевої влади та керівників підприємств у питаннях розвитку регіону, висловивши готовність підтримати місцеві ініціативи.

Що треба  для економіки

Важливим завданням місцевої влади є робота над створенням привабливого інвестиційного клімату в регіонах. «Економіка не може розвиватися без інвестицій. Коли ми говоримо про інвестиції, ми повинні розуміти, що гроші підуть туди, де це найвигідніше», — сказав глава держави.

Він звернув увагу на важливість ефективного державно-приватного партнерства і необхідність посилення механізму міжрегіональної співпраці. «Дуже важливо створювати такі механізми державного управління, міжрегіонального, міжгалузевого співробітництва, які б працювали на підвищення рівня економіки», — зазначив Віктор Янукович.

Україні, переконаний Президент, потрібно йти шляхом інноваційного розвитку, зважаючи, зокрема, на нашу величезну сировинну базу, лише 18—19% якої переробляється в нашій державі. Тому Президент висловив переконання, що ситуацію слід змінювати, збільшуючи обсяги продукції з високою доданою вартістю.

Головним у цьому аспекті залишається вугілля, обсяг видобутку якого цього року зросте з 70 млн тонн до 85. Віктор Янукович нагадав, що за останні два роки Україна перейшла на жорсткий режим економії енергоресурсів у зв’язку з високою ціною на газ, яка лежить в основі формування собівартості національної продукції та створює неконкурентні умови.

«Ми перейшли на цілком нові технології виробництва електроенергії на багатьох металургійних підприємствах, газ почали замінювати на вугілля. Вугілля — наш національний енергоносій, і ми повинні думати, як його використовувати повною мірою», — наголосив Президент.

Європейський рівень законів

Так, у рамках державно-приватного партнерства та участі в реалізації актуальних соціальних проектів глава держави закликав підприємців до активної співпраці. «Закликаю всіх меценатів, наш великий бізнес подумати над тим, які проекти з найрізноманітніших соціальних питань ви б хотіли втілити», — запропонував Віктор Янукович. Відповідних ініціатив він очікує насамперед із регіонів.

У сфері медицини, скажімо, йдеться не лише про співпрацю влади і бізнесу в рамках Національної програми «Нове життя». Обговорюється також проект будівництва центру швидкої медичної допомоги. «Найближчим часом буде підготовлений такий проект, ми його спільно розглянемо, і такий центр буде побудовано», — запевнив Президент, висловивши переконання, що такий заклад повинен мати сучасне обладнання, зручне місце розташування, можливість транспортування хворих авіатехнікою.

З появою нових реалій у правовому полі Віктор Янукович поставив завдання привести чинне національне законодавство у відповідність до норм нового Кримінально-процесуального кодексу. Слід буде внести поправки до майже 300 законів.

«Ми отримаємо дуже скоро один із кращих у Європі КПК — про це говорять європейські експерти. Це торкнеться в цілому життя країни. Потім будемо приймати закони про адвокатуру і прокуратуру», — цитує слова Віктора Януковича прес-служба Президента.

Соціальні зобов’язання

Влада Донецької області й керівники місцевих підприємств мають докласти всіх зусиль для забезпечення зростання в регіоні рівня заробітних плат. Глава держави наголосив, що це також є шляхом до наповнення Пенсійного фонду. «Створення мотивацій, стимулів для працездатного населення — над цим питанням треба працювати», — поставив чітке завдання Президент.

Глава держави нагадав, що цього року влада прийняла рішення про підвищення пенсій та соціальних виплат. «Коли ми побачили, що є ресурс, — ми визначили пріоритетом підвищення соціальних стандартів, — резюмував Президент. — Ми повинні допомогти жити старшому поколінню. Підвищити соціальні виплати, пенсії. Це наш обов’язок».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»