Кубкові ігри завжди істотно відрізняються від матчів регулярної першості. У середу це довели перші півфінальні протистояння нинішніх пошукачів почесного вітчизняного трофея: «Дніпро», «Зоря», «Олександрія» і «Шахтар».

Як відомо, окрім Кубка України,  «Дніпро» і «Зоря» конкурують у боротьбі за бронзові медалі чемпіонату. Нещодавно вони зустрічалися між собою у 21-му турі  Прем’єр-ліги, де  «дніпрянам»  вдалося здобути важливу перемогу.  Про цей результат команда Юрія Вернидуба  воліла забути, однак реабілітуватися й у звітному протистоянні не змогла.

Хоча перший момент створили саме гості: Тотовицький виконав точну подачу у штрафний  майданчик, де Будківський виграв боротьбу на другому поверсі і пробив точно в Лаштувку. Дніпропетровці відповіли за п’ять  хвилин, і відповіли  результативно.

Стандарт у виконанні бразильця Піко був таким сильним, що голкіпер «Зорі» зміг лише відбити м’яч перед собою. А на добивання найпершим встиг форвард дніпропетровців  Роман Зозуля. Після гола тренер Зорі Юрій Вернидуб почав сперечатися з арбітром матчу, за що його в підсумку вилучили. А команда Мирона Маркевича створила ще кілька гострих моментів.

Однак ще до перерви «Зоря» мала стовідсотковий шанс зрівняти рахунок. Дмитро  Чигринський збив у штрафному майданчику Джабу Ліпартію, і арбітр призначив пенальті. На жаль, капітан «Зорі» Микита  Каменюка не зміг приборкати нерви і зробити поправку на дощ — пробив повз ворота.

На початку другого тайму  Роман Зозуля мав нагоду зробити дубль, однак підвела точність. Міг красиво забити з-за меж карного Ротань, але цього разу свою команду врятував Шевченко. Найкращий за красою епізод глядачі побачили на 55-й хвилині: Джон Руїс красиво прибрав Каменюку й технічно закрутив у дальній кут воріт Шевченка, однак голкіпер у видовищному стрибку парирував м’яч на кутовий.

«Зоря» більше нічого й не створила, а догравали матч гості вдесятьох: на 73-й хвилині вилучили Любеновича. Тому утримання мінімального програшу підопічні Юрія Вернидуба можуть розглядати як сприятливий чинник для загального успіху.

Тим часом «Олександрія» породила чергову інтригу. Цього разу підопічні Володимира Шарана в першому півфінальному матчі Кубка України не поступилися донецькому «Шахтареві», а по ходу зустрічі футболісти з Кіровоградщини навіть вели в рахунку. У першому таймі «Олександрія» відкрила рахунок завдяки класному дальньому удару  Грицука. «Шахтар» стараннями  Едуардо, якого вдало випустив на заміну Мірча Луческу,  відігрався вже після перерви. У післяматчевих коментарях футболісти донецької команди відзначили старання суперника і висловлювали думку, що в матчі-відповіді, де вони будуть номінальними господарями, зможуть  здобути результат, що виведе команду у фінал. Утім, і підопічні Володимира Шарана вже відчули подих фіналу. Тож усе вирішиться 11 травня.

Ганна РОМАШКО
 для «Урядового кур’єра»

ТАБЛО «УК»

Кубок України. 1/2 фіналу

Дніпро — Зоря — 1:0  
Гол: Зозуля (17)

Олександрія — Шахтар — 1:1
Голи:  Грицук (36) — Едуардо (54)