Директор
ДП «Укрмедпроектбуд»
Ірина КОВАЛЬ

Українське суспільство з особливою увагою і надією стежить за будівництвом на території київського «Охматдиту». Там має постати така потрібна країні сучасна дитяча лікарня, побудована за світовими зразками і технологіями. Про хід робіт та новітні технології ми говоримо з директором ДП «Укрмедпроектбуд» Іриною КОВАЛЬ.

— Пані Ірино, з якими викликами вам доводиться стикатися в роботі над цим унікальним проектом?

— Така клініка має працювати чітко й ефективно, як живий організм. Тому перед нами стоїть подвійне завдання. З одного боку, залучити найкращі світові технології, передати їх українським лікарям. А з другого — адаптувати ці іноземні технології до українського законодавства, норм і правил. Ми їх добре знаємо, адже давно працюємо в медичній сфері України. Команда, що працює над цим проектом, сформована з кращих фахівців у проектуванні, будівництві, інженерії, медичній технології тощо. Ці люди справді живуть проектом та мають знання і досвід, щоб бажання створити сучасну дитячу лікарню в Україні стало реальністю.

Наприклад, основним централізованим джерелом теплопостачання нового корпусу «Охматдиту» стане автономна автоматична дахова котельня тепловою потужністю 7,5 МВт. У ній встановлюється сучасне енергозберігаюче та екологічне обладнання європейського рівня. Щоб впровадити цю технологію, яка не була унормована старим ДБН, необхідно було захистити та погодити це рішення на науково-технічній раді в Мінрегіонбуді.

Ми не просто запозичуємо європейські технології або проекти, ми використовуємо їх для виконання завдань, які диктують українська реальність і українські медики. Будівництво нового корпусу «Охматдиту» є великим національним проектом, що дає змогу нам залучати кращих іноземних консультантів, адже цей проект знаковий для всіх учасників. 

Таким чином, ми дуже тісно співпрацюємо з компаніями — постачальниками обладнання як інженерного, так і медичного, що дозволяє нашим спеціалістам опанувати техніку монтажу та установки цього обладнання, роботу з ним. Так, при плануванні й будівництві бункера для лінійного прискорювача, а пізніше при монтажі самого обладнання поряд із нашими спеціалістами — будівельниками, інженерами, лікарями — працюють інженери з Англії. При влаштуванні боксів для трансплантації кісткового мозку — німці.

«Найсучасніші технології» — це не просто слова. Наприклад, дах та фасад будуються із застосуванням технологій енергозбереження, які дадуть можливість лікарні економити мільйони гривень на рік.

На місці чотирьох знесених корпусів сьогодні ми маємо нову будівлю площею 67  тис. кв. м, завершуються роботи з влаштування фасаду та зовнішніх мереж.

У нас відмінний від традиційного для України спосіб організації робіт. Наше підприємство виконує функції замовника в найповнішому обсязі: передпроектний збір даних, проектування, будівництво, оснащення, організація навчання персоналу. Ми навіть зараз допомагаємо: порахували, скільки буде треба коштів для роботи нового корпусу в рік — щоб лікарня вчасно зробила заявку до держбюджету. Тобто  повністю ведемо і курируємо проект. Це європейська модель. А для виконання робіт ми залучаємо кращих. Це 23 українські компанії — проектування, будівництво, інженерія, вентиляція, пожежна безпека, інформаційні технології тощо. Понад 20 світових компаній — лідери-виробники медобладнання.

— Проект коштує два мільярди гривень, а ви отримали наразі лише 400 мільйонів. Чи встигнете завершити все у визначений термін — до кінця 2014 року?

— До цих пір основні витрати йшли на загальнобудівельні роботи, де максимально використовувались вітчизняні матеріали, вони відносно недорогі. Пік витрат починається, коли треба закуповувати й встановлювати інженерне й медичне  обладнання. Тобто співвідношення витрат будівництво/оснащення (обладнання) приблизно 40/60. Так, фінансування було не таке ритмічне, як хотілося б, але ці складнощі ми долаємо.

Щодо коштів, то на сьогодні вже є відповідні рішення уряду, якими  передбачено виділення коштів в 2013 та 2014 роках. Отже, потрібно лише пройти певні технічні, паперові процедури. Гадаю, з урахуванням величезної уваги суспільства до проекту все пройде якнайшвидше.

У свою чергу, ми включимо компенсаційні механізми: збільшення кількості працюючих на майданчику, роботу у кілька змін. На якості це в жодному разі не позначиться. Та й ніхто не дасть нам працювати неякісно. Адже за будівництвом — потрійний контроль: уряд та депутати, лікарі, громадськість. Не рахуючи технологічного контролю і контролю держорганів.

— Чи зможуть наші лікарі користуватися цими технологіями?

— Ми супроводжуємо процес навчання лікарів, організовуємо поїздки в різні закордонні клініки. Роботі з лінійним прискорювачем команда лікарів вчиться вже з кінця 2012 року. Як тільки його змонтують, вони отримають доступ, розганятимуть його і почнуть працювати в тестовому режимі вже на своїй території.

«Охматдит» уже працює з інтернами, а опікунська рада дає можливість лікарям вчити німецьку та англійську. Мова потрібна для того, щоб швидко і на високому рівні опанувати світові методики лікування та імпортне обладнання. Нікого не здивуєш апаратом швидкої вентиляції легень чи магнітно-резонансним томографом, але це будуть нові моделі. Ми вимагаємо від постачальників включати в комплект поставки і навчання лікарів.

Нами вже відпрацьовано технологічні карти: яке і де буде розташовано обладнання, завідуючі відділеннями знають, як функціонуватиме їх підрозділ. Створюється сучасна інформаційна система, яка дозволить управляти даними на кожного хворого, дасть лікарю віддалений доступ до карти пацієнта, вести складський облік. А ще — забезпечить контроль за призначеннями, ефективністю роботи лікаря, управління потоками пацієнтів тощо.

— Що стане родзинкою нової лікарні?

— Гадаю, що Центр онкогематології та ТКМ, де проводитиметься і трансплантація від неродинного донора. Це 16 палат-боксів. 16 світів, у кожному з яких будуть безпечно лікуватися діти без імунітету (така лікувальна методика: щоб прижився кістковий мозок, доводиться повністю подавляти власний імунітет хворого). А ще високотехнологічні операційні. Нині на подібні операції дітей доводиться возити за кордон, що дуже дорого для батьків та країни. Нова лікарня заощадить бюджету величезні кошти. Проте головне — це збережені дитячі життя.