Президент Українського 
медичного клубу
Іван СОРОКА

Як показує хай і нетривалий, але досвід модернізації вітчизняної галузі охорони здоров’я, успішність справи залежить від участі всього суспільства, зокрема його найактивніших представників — громадських організацій. Такої думки дотримується і заслужений працівник охорони здоров’я України, член Українського медичного клубу Іван СОРОКА.

 Іване Миколайовичу, не секрет, що реформу медичної галузі суспільство сприймає неоднозначно. Чи можна знайти золоту середину?

— Кілька років тому в небайдужих професіоналів з’явилася ідея створити незаангажовану організацію, яка б могла опікуватися проблемами медичної галузі. Так з’явився Український медичний клуб — неформальне об’єднання всіх, кого цікавлять проблеми охорони здоров’я і функціонування галузі (лікарі, науковці, юристи, фармацевти, громадські діячі, митці). На засіданнях клубу ми отримуємо реальну картину думок медичних працівників і представників громадськості, шукаємо шляхи модернізації галузі.

 Якими здобутками може похвалитися ваша організація?

— Конкретний приклад практичної діяльності Українського медичного клубу — його співучасть у профілактичній програмі «Ваше здоров’я — у ваших руках», яка реалізується у Дніпровському районі Києва. Управління охорони здоров’я і освіти району спільно з Українською асоціацією «Рух за здоровий спосіб життя» та Київським центром спортивної медицини та центром здоров’я «Омрон» провели оцінку рівня фізичного здоров’я майже 10 тисяч дітей. На жаль, не всі батьки знають реальний стан здоров’я своєї дитини, далеко не в кожній школі є лікар і медсестра. Як правило, дитина потрапляє до педіатра раз на рік, коли потрібна довідка, тому реальної оцінки стану здоров’я дітей немає.

80% дітей, які були обстежені, мають певні проблеми зі здоров’ям. За результатами скринінгу ми надали конкретні рекомендації: комусь потрібно звернутися по консультацію до терапевта або кардіолога (кількох дітей навіть прооперували в Інституті серцево-судинної хірургії), комусь — займатися спеціальними фізичними вправами. В алгоритмі програми на цей рік — визначення порушень постави у школярів, безкоштовне навчання вчителів-предметників та вчителів фізкультури комплексів вправ для зняття напруги на опорно-руховий апарат дітей на фізкультхвилинках та уроках фізкультури, функціонування безкоштовних цільових груп здоров’я, адресна роз’яснювальна робота для батьків щодо профілактики здоров’я дітей.

Ми навчаємо вчителів надавати невідкладну медичну допомогу дітям, готуємо тренерів шкільних спортивних секцій. Це унікальний досвід, якого немає в жодній розвиненій країні. Сподіваємося, що ця робота матиме продовження як у Києві, так і по всі країні. Принаймні, Укрмедклуб докладе для цього максимальних зусиль.

 Тобто ваша організація має намір допомогти державі у реформуванні системи охорони здоров’я?

— Ми вже допомагаємо. На засадах державно-приватного партнерства Український медичний клуб об’єднав медиків, фармацевтів, громадські організації, бізнесові структури для реалізації конкретних програм. Зокрема було ініційовано встановлення у 13 столичних муніципальних аптеках апаратів для вимірювання тиску. Усі бажаючі можуть виміряти свій тиск безплатно. Надалі ми плануємо поширити цю практику по країні.

Реформа починається не у високих кабінетах, а у свідомості лікаря. Коли лікар зрозуміє, що держава його забезпечує і підтримує, лише тоді реформа рухатиметься. Реформа починається і у свідомості пацієнта, який часто боїться йти до лікаря. Наше завдання — зробити так, щоб пацієнт полюбив сімейного лікаря, повірив йому. Законодавче забезпечення, створення єдиного медичного простору, розбудова первинної медичної ланки, профілактика, державно-приватне партнерство мають стати векторами розвитку охорони здоров’я країни.

Наталія ДОЛИНА,
«Урядовий кур’єр»