Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»
Київ — Валенсія — Київ

Тиждень тому на нейтральному полі в Нікосії динамівці намагалися на рівних протистояти п’ятій команді іспанської Прімери. Це вдавалося робити до 70-ї хвилини зустрічі. Після цього підопічні Олега Блохіна раптово підсіли фізично.  Це і дало змогу валенсійцям повністю перехопити ініціативу. Якби не фантастична реакція вихованця дитячо-юнацької футбольної школи київського «Динамо» Олександра Рибки, біло-блакитні пропустили б у свої ворота не два, а як мінімум п’ять м’ячів.

Серед тих, хто не влучив у ворота, був і Тарас Степаненко (№6). Фото Укрiнформу

Свою справу команда Хуана Піцці зробила на Кіпрі. На «Местальї» вправність в атакувальних операціях мали демонструвати київські динамівці. Як це їм вдавалося, свідчить хоча б такий красномовний факт: першого удару по воротах господарів гості завдали лише на 37-й хвилині першого тайму.

Друга половина зустрічі теж пройшла за звичним сценарієм. Володарі Кубка УЄФА-2004 грали для власного задоволення, ні на секунду не забуваючи про цілком комфортний для них результат першого поєдинку. А команда Блохіна після двох навчально-тренувальних зборів в Іспанії за 180 хвилин ігрового часу не спромоглася провести жодної більш-менш осмисленої комбінації, яка б завершилася влучним ударом.

Наприкінці лютого кияни виявилися не готовими на рівних конкурувати з командою, яка в чемпіонаті Іспанії нещодавно завдала поразки на «Ноу Камп» славетній «Барселоні».

Найдивніше почалося після фінального свистка.

— Нам вдалося створити суперникові великі проблеми на його полі, — радісно повідомив Олег Блохін журналістам. — Помилки першої гри з «Валенсією» ми виправили.  Команда намагалася пресингувати, активно діяла в центрі поля. Думаю, ми ні в чому не поступилися іспанцям на стадіоні «Месталья». Я повністю задоволений командою.

Про те, що бронзовий призер української Прем’єр-ліги вилетів з Ліги Європи ще до початку весни, наставник біло-блакитних вирішив зайвий раз не згадувати. Він тільки побіжно звернув увагу на таку дрібничку: його підопічні створювали моменти, але не доводили їх до логічного завершення. Тим часом динамівці не перемагають іспанські клуби вже в 14 матчах поспіль (6 нічиїх, 8 поразок). На батьківщині чинних чемпіонів світу та Європи востаннє кияни вигравали ще під керівництвом Валерія Лобановського: 5 листопада 1997 року вони розгромили «Барселону» завдяки хет-трику Андрія Шевченка та точному пострілу Сергія Реброва.

Нових героїв, здатних на щось подібне, у нинішньому складі важко розгледіти навіть під мікроскопом.

Так само задоволеним собою був у ніч із четверга на п’ятницю Хуанде Рамос.

— Ми провели непогану гру,  продемонструвавши, що плідно попрацювали на тренувальних зборах, — з почуттям виконаного обов’язку розповів головний тренер «Дніпра». — Після вилучення Романа Зозулі нам довелося трохи знижувати оберти — не могли витримати високу інтенсивність поєдинку. По закінченні зустрічі я привітав хлопців із хорошою грою. І все — «проїхали», нічого страшного не відбулося, — підсумував наставник.

Ситуація нагадує театр абсурду. Наприкінці минулого року уболівальники тішилися тим, що відразу чотири вітчизняні клуби продовжують боротьбу на міжнародній арені. Таким представництвом у Лізі Європи, крім нас, могла похвалитися лише Італія. Минуло два місяці. «Ювентус», «Фіорентина», «Наполі» продовжать свій шлях до другого за значенням континентального трофея. А «Динамо» і «Шахтар», «Дніпро» і «Чорноморець»  синхронно провалилися на далеких підступах до кубкової вершини.

Моряки теж закінчили свій шлях на євроарені після двох офіційних поєдинків сезону-2014. Зустріч в Одесі проти французького «Ліона» принесла  нульову нічию. Але не варто забувати, що тренер гостей залишив удома десять гравців основного складу своєї команди. Мета підопічних Ремі Гарда — потрапити в трійку призерів національної першості й здобути право наступної осені зіграти у престижній Лізі чемпіонів. Судячи з гри проти команди Романа Григорчука, зробити це господарям поля цілком до снаги.

Якби «Шахтар» і «Чорноморець» подолали зимовий бар’єр, у 1/8 фіналу команди Мірчі Луческу та Романа Григорчука зустрілися б між собою. Замість цього 13 березня уболівальники змушені будуть спостерігати за протистоянням їхніх суперників — французького «Ліона» та чеської «Вікторії».

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи. 1/16 фіналу.

Матчі-відповіді

Валенсія (Іспанія) — Динамо (Україна) — 0:0

Перша гра — 2:0

Ліон (Франція) — Чорноморець (Україна) — 1:0

Гол: Лязалет (65)

Перша гра — 0:0   

Тоттенгем (Англія) — Дніпро (Україна) —  3:1 

Голи: Зозуля (47) — Еріксен (56), Адебайор (65, 69).

Перша гра — 0:1

Шахтар (Україна) — Вікторія (Чехія) — 1:2

Голи: Адріано (88) — Колларж (29), Петржела (33), 

Перша гра — 1:1

День «Вікторії»

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

Як і очікувалося, вшановуючи недавні сумнозвісні події, суперники вийшли на поле в траурних пов’язках, а дійство на футбольному полі розпочалося з хвилини мовчання. Змушена була заціпеніти «Донбас Арена» і вже в середині першого тайму, коли господарі, впевнено заволодівши ініціативою, вже б мали забивати свій перший гол, раптово пропустили у свої ворота.

Чийсь розпачливий вигук: «Вівці!» — влучна характеристика кільком гірникам, які збившись докупи, завадили один одному відбити м’яч подалі від своїх воріт. А за кілька хвилин гірники «привезли» собі ще один гол. Було б несправедливо сказати, що «Шахтар» не намагався відігратися (а тепер потрібно було забивати вже тричі) і не мав для цього можливостей. Ще й як мав! Але складалося враження, буцімто, цього вечора фортуна одягла футболку «Вікторії»: м’яч після ударів гірників летів куди завгодно, тільки не у ворота суперника. А коли якимось дивом він нарешті туди потрапив, арбітр відмінив гол через офсайд. І навіть коли вдалося таки «розмочити» рахунок, ні гірники, ні глядачі на стадіоні не повірили, що вдасться ще двічі повторити цей подвиг…

По завершенні матчу наставник гірників не став все списувати на фатальне невезіння — особливо у тих епізодах, коли після двох рикошетів пропускали необов’язкові м’ячі. А ось щодо того, що у відповідь господарі могли загилили втричі більше, він теж не міг не згадати про відсутність фарту. «Це урок для нас усіх, а «Вікторію» хочу привітати, адже це добре організована команда, на боці якої сьогодні було ще й везіння, — зазначив Мірча Луческу і додав: «Жаль, звичайно, що така видовищна команда, яка створює величезну кількість гольових моментів і тішить уболівальників своєю грою, змушена так рано завершувати виступати в Лізі Європи…»