Полаятися за межу, схоже, з давніх-давен – одна з найулюбленіших розваг власників земельних ділянок. При цьому пащекуватій Мотрі з «Кайдашевої сім’ї» наші сучасники підкинули б чимало ідей для суперечок. Приміром, можна сваритися не через одну грушу, а посадити їх кілька: тобі урожай, а сусідам — затінок над городиною. А лаятимуться, що бараболя гегнула, — можна сміливо заперечувати: зате, мовляв, і бур’яни полягли.

Можна на межі накидати різного мотлоху, який не лише прикрасить навколишні зелені краєвиди строкатим різнобарв’ям, а для повної ідилії ще й запаху додасть. Це дасть змогу зібрати хмару мух, які так затишно гудуть на осонні. А якщо сусіда не оцінив такої діяльності — димом його! Що спалити, у кожного господаря знайдеться. Якщо ж у цей час сусідка вивісила випрану білизну, — також чудесний привід поспілкуватися.

Упевнена, що бідова молодиця Мотря таки подивувалася б сучасним методам привласнення частини сусідської ділянки. При цьому зовні все пристойно, просто паркан поставили не на межі, а за межею. Ось уже і з’явилася смужка під кукурудзу. Можна підрізати межу під час оранки, а потім ще й присоромити сусіда: що ж ви, мовляв, не відступили?

Один із поширених способів прихопити собі трохи земельної зайвини — високий паркан або будівля: тут уже хай що завгодно говорять — не руйнувати ж споруджене… Хоч суд може постановити впорядкувати територію згідно з будівельними, землевпорядними і санітарними нормами. Іноді це розтягується на роки — із судами-пересудами.

Багато скаржників звертається також до інших державних інстанцій. Приміром, до Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області тільки впродовж зимового періоду цього року надійшло на розгляд понад 60 звернень від фізичних та юридичних осіб щодо врегулювання земельних відносин. А що ж чекати, коли населення масово вийде на свої городи та присадибні ділянки? — хапаються за голови фахівці цієї установи, даючи правову оцінку конфліктним ситуаціям і вирішуючи проблемні питання відповідно до наданих повноважень.

А далі — найцікавіше: законне і раціональне використання земельних ресурсів залежить, кажучи чиновницькою мовою, від достовірності інформації із встановлення кордонів земельних ділянок у натурі, яка надходить в автоматизовану систему Державного земельного кадастру України. І що тут? Роздолля для сварок і зловживань: і невідповідність фактичному розташуванню земельних ділянок, і накладення одна на одну — на всій території області, зауважують працівники Держсільгоспінспекції. І уточнюють: тут тобі ціла національна гра «Кайдашева сім’я». Така собі велика сцена, де розгортаються десятки вистав одночасно. Ось тільки задоволення від того дійства сумнівне.