ПІЛОТНИЙ ПРОЕКТ

На Харківщині поліпшують амбулаторне обслуговування на селі

 

Відомо, що ніяким калачем не заманиш працювати випускників вишів у села. Харківська область не виняток. В останні роки тут, як і в усій Україні, відчувалася гостра нестача лікарів. Майже в половині зі 190 сільських амбулаторій не було штатних працівників. Тобто в 29 їх немає зовсім, а в інших цю проблему розв’язують сумісництвом.

Але так було, аж поки на Харківщині не знайшли отого калача, який здатний привести на село навіть не одного молодого фахівця. Ним стала перша новозбудована амбулаторія з житлом для лікаря, яку  звели в селі Ватутіне Нововодолазького району.

Новозбудована амбулаторія в селі Ватутіному. Фото автора

Цей населений пункт для реалізації регіонального проекту обрали не випадково. Сільська амбулаторія тут розташовувалася в аварійному приміщенні барачного типу 1946 року забудови з пічним опаленням. Тож на її відкриття, немов на свято, зібралися майже всі жителі села і прибули керівники місцевої громади, районної та обласної влади.

Потужність новозбудованої амбулаторії становить 30 відвідувань за зміну, загальна площа — 231,6 кв. м (10 кімнат), зокрема й дім для медичних працівників  на 75,4 кв. м. Уся будівля газифікована і має водогін. До складу амбулаторії входять стоматологічний та фізіотерапевтичний кабінети, денний стаціонар на 5 ліжок, загальна клініко-діагностична лабораторія, маніпуляційний, оглядовий кабінети та кабінет щеплень.

Крім цього, нова амбулаторія  забезпечена ще й спеціалізованим автомобілем та системою дистанційної передачі електрокардіограм «Телекард». Посадовці облдержадміністрації зазначають, що нова амбулаторія в селі Ватутіне — це типовий пілотний проект, який створювався в області. Він може бути повністю «посаджений на місце» в будь-якому іншому населеному пункті. Не потрібно більше витрачати гроші  на розробку технічної документації, оскільки вже все є. А сучасне обладнання та умови для денного стаціонару, коли людині не потрібно їхати в районну лікарню, щоб отримати медичну допомогу, можуть задовольнити найвибагливіших жителів села.

Не приховує своїх емоцій сімейний лікар Лариса Кузнецова:

— Я працюю завідувачкою амбулаторії  з 2000-го, а загалом тут уже 25 років. І оскільки я була як основний лікар, мені весь час доводилося  підбирати фахівців для роботи в амбулаторії. Нині, коли є нове  приміщення, тут  працюватиме кваліфікований і злагоджений колектив, який складався роками. Не було лише педіатра. Щоправда, до нас приїжджав такий лікар, але це не розв’язувало проблеми. Хотілося, щоб педіатр жив у нас. Адже в селі 26 дітей віком до року. І тепер, коли з’явилося житло для лікаря, ми нарешті змогли запросити молодого спеціаліста Марину Головаш, яка раніше працювала в селі Новоселівка, що розташоване за 20 км від Ватутіного. Усі знали, що Марина дуже хороший лікар, і часто зверталися до неї навіть телефоном по консультацію.

Молодий фахівець радо погодилася на переїзд. Але чи сталося б це, якби не було зведено житла?      

— Навряд, — каже головний лікар комунального закладу охорони здоров’я «Центральна Нововодолазька районна лікарня» Андрій Шапран. —  Адже головна проблема того, що молоді лікарі не хочуть працювати на селі, криється навіть не в низькій зарплаті чи іншому культурному середовищі, а в незабезпеченні їх житлом. У нас у районі 12 амбулаторій. І якби в кожному селі побудували такі, як у Ватутіному, медичні об’єкти з помешканнями для лікаря, проблема забезпечення медичних кадрів  була б знята повністю.

Перша ластівка, але не остання

За попередніми підрахунками місцевої влади, у Харківській області потрібно збудувати таких 22—23 амбулаторії. Здебільшого це ті будівлі, які, як і старе приміщення в селі Ватутіному, абсолютно не відповідають сучасним вимогам. Та оскільки знайти 40 млн грн  для будівництва нових амбулаторій дуже складно, в області приступили до розробки стратегії розвитку, яку можна розтягнути аж на 10 років. Тут упевнені, що якщо  все добре розпланувати і залучити кошти з державного, обласного бюджетів та територіальної громади, як це вже зробили у Нововодолазькому районі, можна цілком упоратися з поставленим завданням.

До речі, харків’яни вже мають певний позитивний досвід у створенні й реалізації подібних інноваційних проектів у галузі охорони здоров’я.  Зокрема в області реалізовані і стали затребуваними в межах держави  фабрика-кухня дитячого харчування, GPS-навігація невідкладної медичної допомоги та інші проекти. Охоче тут поділяться і новим, в основі якого — будівля амбулаторії, яка вже не потребує розробки. Цей проект готові надати усім, хто хоче будувати й економити за прикладом харків’ян, приблизно 250 тисяч гривень, щоб витратити їх потім на оснащення сільського медичного закладу.

 

ДОВІДКА «УК»

Проект будівництва нової амбулаторії в селі Ватутіне було розроблено у 2011 році. Загальна вартість робіт становить 2448,8 тис. грн. За кошти районного бюджету  248, 8 тис. грн складено проектно-кошторисну документацію, проведені передпроектні роботи та впорядковано прилеглу до амбулаторії територію. З державного бюджету на проведення будівельних робіт витрачено 1,9 млн грн. Крім цього, додатково з обласного бюджету було виділено 300 тис. грн на придбання медичного обладнання і на роботи з облаштування зовнішніх мереж газопостачання та електропостачання.