ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

У Досі Віктор Янукович запропонував до уваги місцевих інвесторів низку взаємовигідних проектів

Офіційний візит Президента Віктора Януковича до Катару розпочався з переговорів з Еміром цієї Держави шейхом Хамадом бін Халіфою Аль Тані. А по їх завершенні в місті Доха відбулися переговори делегацій двох країн у широкому форматі.

З огляду на широкий спектр питань економічної співпраці Президент України та Емір Катару наголосили на важливості започаткування роботи Спільної міжурядової українсько-катарської комісії з економічного, торговельного та технічного співробітництва. Вони відзначили актуальність постійно діючого українсько-катарського бізнес-форуму.

Віктор Янукович звернув увагу на хід реформ, які нині відбуваються в Україні, підкресливши, що ефективне реформування потребує масштабного комплексного підходу. За його словами, структура української економіки має особливості, які вимагають вироблення свого підходу до процесів модернізації в різних сферах. У цьому контексті Президент наголосив на необхідності адаптації кращого світового досвіду до українських реалій.

Емір Катару і Віктор Янукович зійшлися на думці якнайшвидше започаткувати роботу
міжурядової комісії з економічного співробітництва.
Фото Михайла МАРКІВА

Після заходу глава Української держави зустрівся з шейхом Хамадом бін Халіфою Аль Тані у форматі «віч-на-віч». Завершилася зустріч обміном високими державними нагородами країн. Президент вручив шейху орден Ярослава Мудрого І ступеня, а Хамад бін Халіф Аль Тані передав до рук Віктора Януковича орден Незалежності.

Того самого дня Віктор Янукович уже з Прем’єр-міністром, міністром закордонних справ Держави Катар шейхом Хамадом бін Джасімом бін Джабером Аль Тані вів мову про питання, пов’язані з перспективами спільної роботи в аграрній, енергетичній, металургійній, авіаційній сферах.

А в контексті досвіду України щодо успішного проведення Євро-2012 йшлося про перспективну співпрацю в напрямку підготовки Катару до проведення чемпіонату світу з футболу 2022 р.

Сторони також відзначили активну підготовку візиту Прем’єр-міністра Катару до України. «Ми бачимо вас своїми партнерами і готові надати вичерпну інформацію для налагодження нашої ефективної співпраці», — передає слова Президента його прес-служба.

У свою чергу Прем’єр-міністр Катару зазначив, що Емір Хамад бін Халіфа Аль Тані налаштований на поглиблення відносин з Україною.

В цій державі було презентовано й національні проекти та інвестиційні можливості нашої країни. «В рамках цього заходу представлено низку перспективних проектів в аграрній сфері — національні проекти «Зелені ринки», «Зерно України» та «Відроджене скотарство, — пояснив глава держави, звернувши окрему увагу на національний проект «Якісна вода». — У п’яти містах України вже розгорнуто встановлення систем очищення і доочищення води за унікальною технологією. Знаю, наскільки важливим для вашої держави є питання отримання якісної питної води».

Наша країна сподівається й на успішну співпрацю з катарськими інвесторами в реалізації національних проектів у медичній сфері. На думку Віктора Януковича, їх має зацікавити участь у реалізації проекту «ІнтерМедікалЕкоСіті», в рамках якого Державне агентство з інвестицій підтримало унікальну методику лікування хворих на церебральний параліч українського вченого Володимира Козявкіна. «У партнерстві з катарськими інвесторами ми розраховуємо створити Міжнародний медико-реабілітаційний центр з унікальною технологією лікування на узбережжі Азовського моря», — сказав він.

Іншим спільним інтересом він назвав сферу великого спорту. «Радий, що Державі Катар випала честь приймати чемпіонат світу з футболу 2022 р. Багато українських фахівців уже готові долучитися до підготовки цієї важливої події. Ми маємо також спортивні амбіції — провести в Україні зимові Олімпійські ігри. Для цього існують унікальні природні можливості: Карпатські гори в Західній Україні», — розповів Президент.

У цьому контексті він сказав, що для створення відповідної туристично-спортивної індустрії започатковано реалізацію нацпроекту «Олімпійська надія-2022». Оскільки він потребує значних інвестицій, Віктор Янукович закликав катарський бізнес подумати над тим, щоб долучитися до його реалізації.

«Це лише деякі можливості для інвестицій в Україну. Запрошую представників великого катарського бізнесу відвідати Київ 7 грудня для участі у Другій міжнародній інвестиційній конференції. Закликаю вас не втрачати нагоду відкрити для себе Україну — нерозкритий скарб Європи», — резюмував глава держави. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»

Фоторепортаж Михайла МАРКІВА