Для реалізації положень закону, який від 4 червня забороняє демонстрацію російського мілітарного кіно, буде ухвалено низку рішень Кабінету Міністрів та Міністерства культури. Про це повідомив на урядовому брифінгу віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко.

«Російські серіали зараз заборонено. Наступне питання — за яким критерієм ці заборони визначати. Тому буде декілька рішень Міністерства культури і можливо навіть уряду на виконання цього закону. Ринок звільняється, і ми повинні відреагувати на величезний запит на створення українського сучасного кіно і телекіно, насамперед створити сприятливі економічні умови» — вважає В’ячеслав Кириленко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив про підготовку законопроекту про державну підтримку української кінематографії. Документ розробляється за участю всіх найбільших українських телекомпаній. Проекту було присвячено спеціальну нараду представників телевізійного ринку за участю Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. У законопроекті передбачається відрахування частини акцизів, створення спеціальних пільгових умов для продюсерського кіно, створення додаткових прийнятних умов для залучення іноземного капіталу в кіновиробництво на території України, з використанням угорського та іншого східноєвропейського досвіду.

«Ідеться про те, щоб механізми про державну підтримку, які і зараз є в чинному законодавстві, перетворити на реально діючі, а також щоб були відкрито можливості для залучення іноземних коштів та фахівців до створення фільмів на території України», — пояснив В’ячеслав Кириленко.

Спілкуючись із журналістами урядовець окреслив також стратегічні ініціативи у сфері культури. Зокрема, за його словами, триває робота над розробленим Міністерством культури спільно з фахівцями та громадськістю проектом Довгострокової стратегії реформування української культури. Документ, що вже пройшов громадське обговорення та серію експертних «круглих столів», подано до Національної ради реформ, яка має розглянути його на засіданні найближчим часом, а пізніше документ буде винесено на колегію Міністерства культури.

«Я докладаю всіх зусиль, щоб проект Довгострокової стратегії реформування української культури, який буде ухвалено остаточно, враховував усі думки експертів та громадськості, активістів, культурних діячів. У такому разі він буде справді ефективний», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

В’ячеслав Кириленко повідомив, що після того, як усі етапи обговорення буде пройдено, документ буде ухвалено окремим рішенням Кабінету Міністрів, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Серед інших стратегічних ініціатив культурної політики віце-прем’єр назвав законопроект про охорону культурної спадщини. Зокрема до розробки закону про охорону культурної спадщини, який передбачає радикальну дерегуляцію та децентралізацію, залучено максимально широке коло громадськості.

«Я провів перші переговори, щоб до напрацювання цього законопроекту долучився Реанімаційний пакет реформ, оскільки у разі ухвалення цього законопроекту він буде досить революційним. З одного боку, він додасть повноважень місцевому самоврядуванню, з іншого — розвантажить чиновників від не властивих їм функцій, проте водночас посилить пам’яткоохоронний режим для об’єктів ЮНЕСКО і обмежить надсуворі норми для розміщення візуальної реклами біля пам’яткоохоронних об’єктів та в буферних зонах», — пояснив В’ячеслав Кириленко.

За його прогнозом, за умови продуктивної роботи над документом законопроект може бути внесено на наступну сесію Верховної Ради. Також урядовець повідомив про роботу над концепцією Українського інституту Тараса Шевченка — інституції для просування української культури у світі. «Це буде спільна робота кількох міністерств. Я ставлю для себе завдання ухвалення урядового рішення на цю тему до кінця року», — констатував віце-прем’єр-міністр.  

Відділ новин
«Урядового кур’єра»