ВШАНУВАННЯ

Aтмосфера на Чернечій горі у Каневі спонукає до роздумів про минуле і осмислення сьогодення

У день 197-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря канівський Музей Тараса Шевченка традиційно став місцем вручення однойменної Національної премії.

Вітаючи лауреатів цієї високої відзнаки, Прем'єр-міністр Микола Азаров наголосив, що ідеали Тараса Шевченка залишаються для України орієнтирами у процесі створення європейської сильної заможної держави.

Під час урочистого вручення премій у приміщенні музею спрацювала пожежна сигналізація. Але виявилося, що це технічний збій, і церемонію вручення перервано не було. З рук Прем'єра ці високі нагороди отримали літературознавці Роман Горак і Микола-Ярослав Гнатів за 10-томне видання "Іван Франко"; диригент-постановник Микола Дядюра, режисер-постановник Анатолій Солов'яненко; виконавці вокальних партій у опері В. Белліні "Норма" Національного академічного театру опери та балету України імені Т. Г. Шевченка Сергій Магера і Оксана Крамарєва, а також артистка Лідія Забіляста за вокальні партії в оперних виставах та концертні програми 2005-2010 років.

А голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін подарував канівському музею 102 видання "Кобзаря", серед яких один примірник було видано ще за життя поета. Книжки є унікальними, бо зібрані впродовж багатьох років. Раніше ця унікальна колекція перебувала у приватній власності, повідомляє прес-служба Президента.

У свою чергу голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб вважає подарунок харківського колеги кроком до розвитку міжрегіональних зв'язків. "Кобзар єднає Україну", - переконаний керівник області.