ЗАВДАННЯ

Президент Віктор Янукович позитивно оцінює новий проект цього документа, підготовлений робочою групою з питань реформування кримінального судочинства. «Завершити цю роботу потрібно якнайскоріше. Вважаю, що проект Кодексу має бути розглянутий та схвалений Верховною Радою України ще у 2011 році. А його прийняття є запорукою побудови в Україні правової держави та виступає однією з найголовніших гарантій дотримання прав людини у нашій країні», — сказав Президент у ході засідання Робочої групи з питань реформування кримінального судочинства.

Проект Кодексу запроваджує якісно нову систему правових засобів захисту людини, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, а також забезпечує швидке, повне і неупереджене розслідування кримінальних справ. Передбачено й рівність і змагальність сторони обвинувачення зі стороною захисту перед судом під час об∂рунтування своєї правової позиції. Кодексом передбачено істотно розширити права адвоката, який дістав можливість на рівні з прокурором збирати та подавати докази до суду.

«Ми змінимо існуючу в Україні практику, коли суди демонструють відданість лише одній стороні процесу — обвинуваченню», — наголосив Віктор Янукович.

Йдеться й про заборону для суду розглядати як докази відомості,  отримані слідством шляхом насильства або погроз щодо підозрюваного. Встановлено вичерпний перелік випадків, коли правоохоронці мають право здійснювати негласні слідчі дії.

На утвердження стандартів гуманізму спрямоване також унеможливлення надмірного застосування судами запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. А особа, яка обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, матиме право на розгляд її справи судом присяжних, повідомляє прес-служба Президента.

Віктор Янукович окремо зазначив, що проект Кодексу передбачає можливість  угоди між прокурором та підозрюваним, між потерпілим і підозрюваним — а це сприятиме істотному скороченню строків розслідування кримінальних правопорушень.

Глава держави нагадав, що під час роботи опрацьовано пропозиції міжнародних та вітчизняних експертів, науковців, неурядових організацій. Президент запропонував ознайомити провідних європейських експертів з проектом Кодексу та врахувати їхні зауваження при його подальшому опрацюванні.

Президент ініціює також створення  Експертної  робочої групи для розробки Концепції реформування правоохоронної системи. У цьому документі мають відбиватися структурні зміни, шляхи підвищення ефективності роботи правоохоронних органів, посилення їх кадрового і ресурсного забезпечення. Віктор Янукович доручив главі Адміністрації Президента у двотижневий строк подати пропозиції про її створення.

Реформування вітчизняного кримінального судочинства не повинно обмежитися лише ухваленням цього проекту. Наступним важливим етапом є підготовка проекту закону про кримінальні проступки та проектів інших законів. Йдеться, зокрема, про нову редакцію Кодексу про адміністративні правопорушення, законів «Про адвокатуру» і «Про судову експертизу».

Певного оновлення потребує, окрім того, Кримінальний кодекс. Це стосується, зокрема, посилення норм захисту правосуддя.