Генеральною прокуратурою України затверджено обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно організатора транснаціональної злочинної організації, яка займалась контрабандою особливо небезпечного наркотичного засобу — кокаїну — з Республіки Еквадор на територію України для організації збуту в країнах Європейського Союзу.

Як встановлено слідством, до складу організації входило 9 осіб, у тому числі громадяни України, Еквадору та Польщі. Міжнародне злочинне угруповання було знешкоджено в результаті санкціонованих Генеральною прокуратурою України оперативно-розшукових заходів, проведених спецпідрозділами боротьби з економічною злочинністю МВС України спільно з правоохоронними органами Польщі, Еквадору та спеціальним підрозділом Адміністрації по боротьбі з наркотиками США «DEA».

Міжнародні наркокартелі намагаються захопити у свої тенета все більше країн. Фото з сайту golos-ameriki.ru

В рамках міжнародного співробітництва при проведенні контрольованої поставки учасниками угруповання наркотиків з Еквадору на територію України не допущено контрабандного ввезення та розповсюдження понад 30 кілограмів кокаїну, вартість якого на «чорному ринку» становить понад 6 мільйонів доларів США.

На підставі наданих українською стороною правоохоронним органам Республіки Польща та Республіки Еквадор матеріалів, зібраних у ході досудового розслідування, затримано всіх учасників міжнародного злочинного угруповання на території цих країн. Дії організатора кваліфіковано за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 3 ст. 305 (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів), ч. 3 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.