ПРОБЛЕМА

Як побороти осінній млявий стан?

Можливо, для когось осінь - зачарована пора, але особисто в мене опале листя і пронизливий холод захоплення не викликають. Та й про який позитив можна говорити, коли вдома і в офісі батареї то вмикають, то вимикають, а коли вранці вдягаєшся, на думку спадає вислів із мультика про дядю Федора із Простоквашино "тут потрібні концертні валянки і концертна тілогрійка". Настрій від такого вбрання поліпшується. Не додають особливого оптимізму і ціни в магазинах, вони змінюються зі швидкістю вітру, на відміну від зарплати. Одне слово, депресивний стан чигає на нас, вразливих, буквально з усіх боків. Як не дати депресії зламати бойовий дух?

Розпізнати і знешкодити

Як кажуть лікарі, головне в лікуванні будь-якої хвороби - правильний діагноз.

Для початку варто зазначити, що всі ті симптоми, які люди самі собі діагностують як депресію, насправді не мають нічого спільного з цією хворобою.

- Депресія - це коли людина відмовляється їсти, днями лежить, втупившись у стелю, - зазначає лікар-психолог Марія Крапоткіна. - У таких випадках необхідне медикаментозне втручання. А те, що в побуті називають депресією, насправді не що інше, як депресивний стан. Звісно, якщо за його лікування вчасно не взятися, то можна нажити собі серйозне захворювання.

Про те, що депресивний стан наближається, підкаже сама людина, правильніше сказати, її організм і поведінка. Звісно, якщо уважно спостерігати за собою.

Для початку потрібно сісти, розслабитися та охарактеризувати свій настрій за останні кілька днів. Якщо спадають на думку такі слова, як тоскний, паскудний, пригнічений, а навколо одна сірість і всі набридли, то це має насторожити.

Далі варто звернути увагу на власну поведінку, коли ділові зустрічі та й робота відкладається "на завтра", а оте "завтра" чомусь не настає. Так триває кілька днів і навіть тижнів.

- Якщо людина займає керівну посаду, вона перестає вникати в сутність ділових проблем і все пускає на самоплив, - застерігає Марія Крапоткіна. - Але майже над будь-яким керівником є вище начальство або ділові партнери, яких не цікавлять чиїсь проблеми.

Характерною ознакою депресивного стану є втома, яка настає при одній лише згадці про роботу. У декого це відчуття триває цілодобово. Тому доводиться перечитувати документацію по кілька разів, аби вловити зміст написаного. А співрозмовників просити повторити сказане, щоб зрозуміти думку.

Вилікувати "равлика"

Депресивний стан успішно лікується в домашніх умовах. От тільки робити це потрібно правильно. Інакше вийде щось на зразок - хотів як краще, а вийшло, як завжди.

Чи не найпоширеніший метод самозцілення - алкоголь. Проте від таких "лікувальних напоїв" настрій якщо і поліпшується, то не надовго. До того ж, такий вид "відпочинку" приховує багато неприємних наслідків.

- Алкоголь лише частково покращує стан, - переконує Марія Крапоткіна. - Таке поліпшення настрою і потрібно сприймати як короткотривале. У мене багато клієнтів, які казали, що пили оковиту, щоб знімати напруження, але потім припинили, оскільки зрозуміли, що цим нічого не вирішиш. Єдине, що з'являється після такого "лікування", - похмілля, а потім потрібно боротися не тільки з поганим настроєм, а й з алкогольною залежністю.

Міцні напої можна вживати за умови розуміння, що це ситуативно. Тобто випити коньяку чи бокал вина в приємній компанії. Помірне вживання алкоголю - додаткова радість в житті, зловживання, як відомо, призводить до сумних наслідків. На жаль, чимало українців, у гонитві за короткотривалим полегшенням п'ють міцні напої, забуваючи про міру.

Непогано допомагають у боротьбі з депресивним станом чорний шоколад, горіхи, а декому й шматочок м'яса покращить настрій. Приміром, жінкам у сумочці можна і варто тримати плитку чорного шоколаду, а коли сильно прикортить, з'їсти шматочок. Чоловікам-ласунам теж не завадить плитка шоколаду в шухляді. Проте солодощі потрібно їсти в помірних кількостях.

- Коли людина хвора на депресивний розлад, її стан може погіршитись через додаткові хворобливі прояви, - зазначає Марія Крапоткіна. - Тому оточення має виявити толерантність. Адже для таких людей важливі всі дрібниці: хтось не так подивився, щось образливе сказав. Особливо слід бути уважним до жартів, оскільки хвора людина все сприймає близько до серця. І від таких "жартів" нещасному ще більше захочеться заповзти в раковину і сховатись там як равлик, щоб ніхто не чіпав. Цього не можна допускати!

За чорною смугою йде біла

Причин, чому саме восени, а не влітку потрібно бути дуже уважним до власного організму, багато, але головна - фізіологія і біохімія мозку. Адже ми, як частина живого світу, залежимо від променів сонця, температурних перепадів, скорочення світлового дня...

Такий набір природних явищ провокує те, що ми починаємо гірше почуватися. А якщо пригадати, що більшість економічних криз припадає саме на осінній період, то й взагалі не треба дивуватися, чому в холодну пору року на вулиці вкрай рідко зустрічаються усміхнені люди.

В особливо похмурі дні здається, що навіть матінка-природа і та проти позитиву. Тим часом улітку всі проблеми сприймаються набагато легше: вийшов з офісу, подивився навколо - все таке різнобарвне і гарне, що проблеми видаються не такими й серйозними.

Ще один момент, який викликає поганий настрій, особливо у жінок, - необхідність взимку купувати дорогий одяг. А коли представниці прекрасної половини людства заходять до магазину і бачать ціни на куртки, шуби та взуття, настрій у багатьох псується. Це ж вам не літню сорочку купити вартістю 200 грн. Тому й змушена більшість українців із року в рік вдягати старенькі й не дуже симпатичні чобітки. А відтак і настрій не поліпшується.

Насамкінець, не останню роль у нашій меланхолії відіграють і вітчизняні політики. Вони, особливо в період передвиборчої кампанії, всіляко намагаються облити брудом один одного. Як наслідок, у газетах, журналах та на телебаченні з'являється сила-силенна компрометуючих матеріалів, настрій від яких аж ніяк не покращується. Не милі серцю й політичні рекламні сюжети, які наголошують, що ми живемо погано, а буде ще гірше, якщо...

Саме тому психологи радять не звертати уваги на негатив. А якщо в житті і трапляються негаразди, то дивитися на них потрібно з філософської точки зору. Адже за кожною чорною смугою йде біла, і після кожної зими настає тепле і розмаїте літо. Та й зима не така вже погана пора року. Головне - вміти і горіти бажанням бачити позитив, а ще - мріяти. А мрії часто збуваються.

ТОЧКА ЗОРУ

Павло БАСАНСЬКИЙ,
психолог-консультант психологічного
кризового центру "Телефон довіри":

- Депресія - це коли людина спрямовує агресію не на когось, як повинно було б бути, а на самого себе.

В основі цієї хвороби лежить почуття провини. Його, можливо, прищепили в дитинстві батьки або один із членів сім`ї навіює іншому, що саме він у всьому винен. Проте у більшості випадків, із якими доводилось мені працювати, коріння хвороби закладено ще в дитинстві. Саме тоді мами і татусі не додали своєму чаду тепла, любові, доброти. Цю дитину змалечку переконували, що не можна ображати інших і давати відпір, а потрібно все прощати і терпіти. В результаті людина вчиться ображати сама себе, а коли виростає, то в неї вже закладений занадто малий запас душевних сил. І тільки-но в житті трапляється скрута - звільнення з роботи, розлучення, фінансові проблеми, то не вистачає сил це все спокійно пережити.

Якщо йдеться про хворобу, яка прогресує, тоді необхідно застосовувати медикаментозне втручання. А взагалі на початкових стадіях допоможе психолог. Коли травма в людини психологічна, то й лікувати треба психіку. Тривалість курсу в кожному конкретно взятому випадку різна. Все залежить від того, наскільки легко вдалося знайти підхід до хворого і відшукати першопричину. Можу сказати, що з жінками працювати простіше: хоч вони більш схильні до депресій, але і виходять із них легше. На відміну від чоловічої, у слабкої статі психіка більш гнучка.

КОМПЕТЕНТНО

Інна КОНОНОВА,
психолог:

- На жаль, наші люди не вміють піклуватися про себе. Приміром, коли настали сірі будні, потрібно самому собі подарувати радість - відвідати сауну, солярій.

Зайнятись танцями або фітнесом.

Більше гуляти на свіжому повітрі і відпочивати - скоротити термін перегляду телевізора і хоча б на годину збільшити тривалість сну. Тобто подбати про комфорт. Це стосується і одягу, і взуття. Особливу увагу слід звернути на харчування. В раціон потрібно додавати вітаміни, щойно вичавлені соки, корисні відвари, наприклад, шипшини, липи - це має неабияке значення.

Велике значення має кольоротерапія. Не можна зациклюватися на чорному та сірому одязі, потрібно обов'язково додавати щось яскраве. Якщо немає бажання носити малиновий або червоний одяг, тоді варто вдягати хоча б яскраву білизну. Вона і зігріє, і настрій поліпшить.

Кожна шоста людина бодай раз у житті переживала депресивний стан.