СПІВПРАЦЯ

Громадські організації постійно контролюють хід робіт зі створення нової інфекційної клініки Інституту ім. Л. В. Громашевського

«Дванадцять років тому мені в цій клініці врятували життя, — сказав голова пацієнтської організації Дмитро Шерембей. — Нині тут лікуються десятки тисяч пацієнтів щороку. Це острів порятунку, часто остання надія тих, кому не змогли допомогти в інших клініках. Тому ми уважно стежимо за долею цієї установи, зокрема, як будується новий корпус і як готується переїзд до нього зі старої будівлі».

Виступ Дмитра перед журналістами відбувся в одні з його чергових щотижневих відвідин будівництва нового сучасного корпусу клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського на столичній вулиці Амосова, 5. Саме туди переїде підрозділ інституту з Лаврської, 11. Уже почали перевозити меблі та обладнання, а госпіталізацію пацієнтів заплановано з 28 серпня.

«Маємо рідкісну нагоду стежити за ходом будівництва і облаштування клініки. Таку змогу нам надала організація-підрядник, — сказав Дмитро. — Буваю тут щотижня. Тим часом деякі пацієнти клініки на Лаврській дуже непокояться, деякі навіть плачуть, їм важко повірити, що їх не покинуть напризволяще, не обмануть, як це відбувалося протягом трьох років. Так будь-які переміни навіть на краще — для людини річ непроста, але поки що те, що бачу, свідчить про позитивне розв’язання проблеми. До речі, важливо, що в новій лікарні передбачено приміщення для соціальних працівників та представників громадських організацій. Це означає, що пацієнти матимуть і таку потрібну їм моральну підтримку та різні види супутньої немедичної допомоги».

Загалом переїзд та організація діяльності лікарні на новому місці за злагодженої командної роботи займає до трьох тижнів. «Створення нової сучасної інфекційної клініки стало важливим завданням для всієї системи охорони здоров’я країни, — зазначив в. о. президента Академії медичних наук України Валерій Запорожан. — Адже ВІЛ/СНІД, поліомієліт та гепатити — небезпечні інфекційні захворювання, лікування яких вимагає застосовувати спеціальні технології, необхідні також для запобігання випадковому зараженню медичного персоналу та інших пацієнтів.

Так, інститут ім. Л. В. Громашевського розгортає на своїй території свій же підрозділ. Поряд розміщено лабораторний корпус інституту. Це дає змогу наблизити науку до практичної лікарської діяльності, що є одним із стратегічних завдань української медицини».

Нова лікарня буде більшою за попередню й матиме площу понад 5 тисяч квадратних метрів. Журналісти побачили індивідуальні палати інтенсивної терапії, великі реанімаційні, в яких передбачено спеціальні консолі зі стиснутим повітрям, вакуумом і киснем. У консолі вбудовано силові розетки і виходи комп’ютерної мережі, до яких підключається монітор стану пацієнта (уже стоять), інфузомати та наркозно-дихальні апарати (мають завезти незабаром) тощо.

Як повідомила директор ДП «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль, планується й створення господарчого блоку із власною котельнею, дезкамерою та харчовим блоком. Облаштовано бокси для інфекційних хворих з окремими виходами на вулицю та окремими санвузлами.

— Наше підприємство виконує функції замовника та підпорядковується Укрєвроінфрапроекту (Мінінфраструктури), а клініка, яку ми будуємо, — структурний підрозділ Національної академії медичних наук України, — розповідає Ірина Коваль. — Тож будівництво, так би мовити, має подвійний контроль: і з погляду будівельних нормативів, і з погляду виконання вимог медиків. Ми постійно тримаємо в полі зору побажання лікарів і пацієнтів й у разі потреби уточнюємо й доповнюємо наші плани. Медичне завдання під час реконструкції коригували, і ми змушені були вносити зміни до проекту, а це час.

Але усвідомлюючи високий соціальний статус цієї лікарні, широкий суспільний інтерес до ситуації навколо неї та важливість проекту для країни, наша команда разом із підрядними організаціями самовіддано та впевнено працює на результат. Так розрахунковий термін будівництва 16 місяців ми значно скоротили. Отже, фактично за 8 місяців завершено основний етап реконструкції: добудовано поверхи, влаштовано всі внутрішні та зовнішні мережі, виконано опорядження приміщень 1–4 поверхів. Другий етап — завершення прибудов ліфтових шахт, монтаж ліфтового обладнання, пусконалагоджувальні роботи та благоустрій території — плануємо завершити наприкінці серпня. Важливо і те, що ми підходимо до об’єкта комплексно — від проектування до монтажу обладнання і здачі його в експлуатацію, також організовуємо навчання лікарів щодо роботи з новим обладнанням. Тобто наше завдання — створити такий високотехнологічній інструмент, який дасть змогу лікарям надавати якісну медичну допомогу пацієнтам.

ДОВІДКА «УК»

На реконструкцію й добудову корпусу, внутрішні та зовнішні мережі, оснащення наприкінці квітня 2013 року Кабінет Міністрів надав 53 мільйони гривень.