ТУРНІР ЧОТИРЬОХ. У футбольному календарі з’явився новий турнір,  майбутнє якого оповите густим туманом. Фанати київського «Динамо», наприклад, поставилися до товариських матчів українських і російських клубів різко негативно: сектори «Олімпійського», місця в яких зазвичай займає галаслива молодь, минулої неділі демонстративно залишалися порожніми.

Водночас тренери розцінили червневі спаринги проти кваліфікованих суперників як можливість якнайкраще підготуватися до старту нового сезону. Сприяє цьому і надзвичайно щільний календар змагань: за 11 днів команди мають провести по чотири зустрічі. Зважаючи на це, наставники просто змушені випускати на поле молодих вихованців, прізвища яких поки що відомі лише спеціалістам. У складі бронзового призера української першості уболівальники побачили цілу групу перспективних виконавців — Андрія Цурікова і Віталія Буяльського, Сергія Сидорчука і Євгена Макаренка.

Для вчорашніх дублерів можливість зіграти проти зірки Євро-2008 Андрія Аршавіна, який щойно повернувся з лондонського «Арсенала» до пітерського «Зеніта», важить дуже багато. А у  перерві матчу «Динамо» — «Зеніт» київській публіці були представлені новачки Олега Блохіна — форвард збірної Нідерландів Джермейн Ленс, найкращий снайпер бельгійського «Андерлехта»  Дьємерсі Мбокані, а також екс-півзахисник французького «Монпельє» 23-річний гравець збірної Марокко Юнес Бельханда.

Когось із них уболівальники зможуть побачити на полі в заключному поєдинку турніру проти московських спартаківців.

Відданим прихильником зближення лідерів українського і російського футболу виступає  екс-тренер московського ЦСКА і київського «Динамо» Валерій Газзаєв. Генеральний директор оргкомітету об’єднаного чемпіонату переконаний: турнір — не данина ностальгічним почуттям, а унікальна можливість продемонструвати нову якість популярної гри за участю провідних клубів України та Росії.

Чи потрібен такий турнір у майбутньому? Відповідь ми дізнаємось уже наприкінці літа. Адже з квартету учасників лише «Шахтар» може спокійно готуватися до групового турніру Ліги чемпіонів. «Зеніт» туди повинен пробитися крізь сито кваліфікації. Теж саме стосується футболістів київського «Динамо» і московського «Спартака», які змінили найпрестижніші змагання Старого Світу на скромніший розіграш Ліги Європи.

 ТАБЛО «УК»

Об’єднаний турнір

Спартак — Динамо — 0:1 Гол: Гусєв (31, з пенальті)

Зеніт — Шахтар — 0:1 Гол: Коста, 69

Шахтар — Спартак — 0:0

Зеніт — Динамо — 1:2

Голи: Файзулін (20) — Гармаш (11), Мехмеді (81)