Хочу дізнатися, яка процедура видачі нового паспорта замість утраченого документа і як довго вона має тривати?

Певний час тому з місцевого центру «Відкрите серце» надіслали запит до голови міста Олександрії, аби допомогти двом людям, які потрапили в складні життєві обставини, відновити втрачені документи. Адже одному з них прийшов час оформляти пільгову пенсію, друга перебуває у центрі соціальної реабілітації і самостійно зробити цього не може.

Проте цей запит був перенаправлений до місцевого відділу внутрішніх справ, а питання й досі залишається невирішеним. Підкажіть, будь ласка, куди слід звернутися, аби пришвидшити процес та розв’язати цю проблему?

В. ДЕМЧЕНКО,
м. Олександрія, Кіровоградська обл.

Віктор ШЕЙБУТ,
перший заступник голови
Державної міграційної служби:

— Процедура отримання паспорта громадянина України замість утраченого передбачена Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ 13.04.4.2012 року № 320 (далі — Порядок).

Громадянин, який утратив паспорт, повинен терміново повідомити про це територіальний підрозділ Державної міграційної служби України за місцем проживання. Особа, яка втратила паспорт після зняття із реєстрації попереднього місця проживання до оформлення реєстрації нового місця проживання, подає документи до територіального підрозділу за фактичним місцем проживання, у разі зміни місця проживання в межах адміністративно-територіальної одиниці — за останнім місцем проживання.

Тобто для оформлення паспорта громадянина України замість утраченого цим людям необхідно особисто звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби України за місцем проживання та надати такі документи:

— заяву про видачу паспорта (подається особисто заявником);

— дві (або три — у разі одержання втраченого паспорта в іншому  територіальному підрозділі) фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см із зображенням, яке відповідає досягнутому віку (фотокартки, що подаються для оформлення паспорта, мають бути виконані з одного негатива, із зображенням обличчя виключно анфас, без головного убору, виготовленими на тонкому білому або кольоровому фотопапері без кутика; для громадян, які постійно носять окуляри, обов’язкове фотографування в окулярах);

— платіжний документ із відміткою банку про сплату державного мита або оригінал і копію документа про звільнення від сплати державного мита. До видачі паспорта територіальний підрозділ на підставі заяви видає громадянину тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України.

Разом з тим повідомляю, що за інформацією, наданою УДМС України в Кіровоградській області, станом на 14.02.2013 року до Олександрійського МВ УДМС України ці люди з питань документування їх паспортом громадянина України не зверталися.

У разі звернення до відповідного підрозділу їх буде документовано паспортами громадянина України відповідно до чинного законодавства.

В окремих випадках, коли людина, скажімо, знаходиться у складних життєвих обставинах (наприклад, тяжко хвора і перебуває в лікарні або у центрі соціальної реабілітації, чи не виходить з дому як лежача хвора і не може особисто завітати до територіального підрозділу Державної міграційної служби  за місцем проживання), працівники паспортної служби повинні самі завітати до неї за її дзвінком або зверненням від її рідних чи опікунів, і прийняти від такої людини заяву на поновлення паспорта. Далі вони оформлюють усі належні документи і особисто доставляють людині новий паспорт. Вона ж розписується у всіх належних документах.