Громадськість має право висловлювати свою думку з будь-якого приводу. А більше того — якщо її інтереси кимось ущемляються. Ось тільки робити це потрібно в рамках закону. Здається, з цим не посперечаєшся. Протестувальники, які брали участь в акції на захист української мови в Черкасах, відкрито порушувати правопорядок нібито не намагалися і, як заявляють, цілком легітимно зібралися на центральному майдані для висловлення своєї позиції. Відчувши, що підвищення ролі так званих регіональних мов після прийняття Верховною Радою закону про засади державної мовної політики може призвести до введення в Україні другої державної мови, люди вийшли на захист своєї мови, культури та державності. 

6 липня на Соборній площі в Черкасах відбулися сутички з міліцією. Під час знесення наметового містечка опозиції були побиті двоє депутатів міської ради, дехто одержав травми. Незважаючи на це, опозиціонери знову встановили в центрі міста намети на захист мови. Проте хвилює жорстокість та демонстративність, з якими правоохоронці розганяли демонстрантів. Окремі народні депутати України звернулися до Генеральної прокуратури за роз’ясненнями щодо придушення міліцією мирної акції за мову в Черкасах.

Як повідомила прес-служба прокуратури області, нині проводять перевірку «за фактом подій, які сталися 6 липня 2012 року на Соборній площі в місті Черкаси за участю представників опозиційних сил Черкащини в рамках всеукраїнської акції протесту проти прийняття Верховною Радою України Закону «Про засади державної мовної політики».

Тим часом черкаська міліція дала власне пояснення згаданих подій у центрі міста. На сайті управління МВС у Черкаській області читаємо, що ще 5 липня Черкаський окружний адміністративний суд прийняв постанову про заборону проведення «на цій території» безстрокової акції. До забезпечення охорони громадського порядку під час проведення виконавчих дій до охорони громадського порядку були залучені працівники міліції — працівники Соснівського райвідділу міліції та працівники патрульно-постової служби. «Під час здійснення державними виконавцями своїх повноважень з виконання постанови суду окремі учасники акції протесту перешкоджали роботі державних виконавців та працівників комунальних служб, не виконували законні вимоги представників правоохоронних органів. За вчинення протиправних дій затримані три учасники акції протесту, серед них — два депутати від Черкаської міської ради. Ці громадяни були доставлені до Соснівського райвідділу міліції, де відносно них складено адміністративні протоколи згідно зі ст. 185 КУпАП. Після проходження медичного обстеження всі троє були відпущені».

Слід сподіватися, прокуратура, яка здійснює перевірку, розбереться в законності дій обох сторін учасників конфлікту. Проте вже зараз очевидно, що в обох сторін знайдуться вагомі аргументи на виправдання своїх дій. І в Черкасах, і в столиці та інших містах. Отож говорити сьогодні потрібно не тільки про це, а головним чином — про те, чи так уже необхідно було відкривати скриньку Пандори саме зараз, витягати «мовне питання» на світ Божий, адже всім давно відома його болючість та конфліктність.

— Вважаю, розгляд мовного питання варто було б відкласти на період після виборів, — сказала черкащанка Анастасія Михайлівна, вже немолода жінка, споглядаючи місцевих пікетувальників.

Чому б не прислухатися?