ПРОБЛЕМА

У кримських селах бракує автомобілів для системи охорони здоров’я

За останні два роки на півострові додатково відкрито два опорних пункти швидкої медичної допомоги на базі сільських фельдшерсько-амбулаторних пунктів (ФАПів). Хоч для надання невідкладної медичної допомоги є гостра потреба у відкритті ще 16 таких пунктів. 

Брак у селі пунктів швидкої допомоги призводить до того, що жителі районів Криму, які мають великі територіальні площі, потерпають від невчасного отримання допомоги. За наказом Міністерства охорони здоров’я встановлений норматив надання екстреної медичної допомоги в сільській місцевості становить 20 хв з моменту отримання виклику. При цьому відстань від установи швидкої допомоги до місця виклику не повинна перевищувати 8-10 км. Але, як повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я АРК, у зв’язку з тим, що деякі населені пункти розташовані на відстані 50 км, «швидка» витрачає на подолання шляху майже годину часу. Особливо складною ця проблема залишається в Сімферопольському, Сакському та Ленінському районах.

Тож ще торік до Міністерства економіки Криму подано заявку, де йшлося про придбання в 2011 році для служби швидкої медичної допомоги 45 автомобілів. Також відомство звернулося з подібним листом до Міністерства охорони здоров’я України. Але отримали відповідь, що в Державному бюджеті України на 2011 рік не передбачені засоби на централізовану закупівлю автомобілів швидкої медичної допомоги за жодною з державних програм. Тому питання надання екстреної допомоги в кримському селі залишається відкритим.

Щодо підтримки сільських лікарів, то, як повідомили в профільному міністерстві автономії, нині реалізується республіканська програма «Здоров’я кримчан» на 2008-2012 рр., у рамках якої передбачена щомісячна соціальна допомога медичним працівникам, що працюють у лікувально-профілактичних установах і навчальних закладах сільської місцевості. За підсумками п’яти місяців 2011 р. вже виплачено понад 3 млн грн із запланованих 8 млн.

ДОВІДКА «УК»

Щороку бригади швидкої медичної допомоги на території Автономної Республіки Крим проводять близько 700 тис. виїздів, з яких 20% — це виїзди на надзвичайні ситуації і  нещасні випадки, 80% — виїзди на раптові гострі захворювання та ускладнення хронічних захворювань. Нині для медичного обслуговування сільської місцевості цілодобово задіяно 82 автомобілі швидкої медичної допомоги за потреби 93 одиниць. Бракує ще 11 автомобілів. З наявних автомобілів швидкої медичної допомоги в сільській місцевості тільки 2 — реанімаційні.