СМІТТЯ З ХАТИ

Провідні українські спортсмени висловили недовіру керівництву вітчизняної легкоатлетичної федерації
 

Цю дату — 10 серпня 2012 року ще довго пам’ятатимуть шанувальники вітчизняної королеви спорту. У Лондоні український квартет у фіналі жіночої естафети чотири по сто метрів виборов бронзові медалі. Про шалену напругу в одному з найпрестижніших видів легкої атлетики свідчать результати фінального забігу. На доріжці Олімпійського стадіону американська четвірка фінішувала з новим світовим рекордом — 40.82 секунди. Наша збірна в складі Олесі Повх, Христини Стуй, Марії Ремінь і Єлизавети Бризгіної встановила новий рекорд України. «Бронза» для наших дівчат виявилася на вагу золота: адже ця нагорода стала першою в естафеті 4 по 100 метрів за всю історію незалежності.

За кожною медаллю на найвищому рівні стоять роки виснажливих тренувань і колосальне психологічне навантаження.

Для українських представників королеви спорту до цих складностей додалися ще й суто суб’єктивні чинники. Ідеться про жахливі умови і жалюгідне харчування, з яким майбутні герої Олімпіади зіткнулися в липні під час перебування на навчально-спортивній базі олімпійської підготовки Святошин під Києвом.

Далі — більше. Уже після повернення зі столиці Великої Британії стали відомі ще неймовірніші речі: протягом передолімпійського сезону на підготовку легкоатлетів до Олімпіади було виділено чималу суму грошей, але далеко не всі ці кошти дійшли за призначенням. Скажімо, цього сезону Федерація легкої атлетики отримала на придбання нового інвентарю чотири мільйони гривень. Однак  при цьому олімпійська чемпіонка Пекіна Наталя Добринська змушена була купувати спис і ядро для тренувань за власні кошти. Приблизно сімдесят спортсменів і тренерів, 25 з яких брали участь в Олімпіаді-2012, підписали лист-звернення на адресу керівника Державної служби молоді та спорту з проханням розібратися в ситуації. Про безлад, який панує у Федерації легкої атлетики, йшлося під час зустрічі спортивних зірок з Равілем Сафіулліним.

Зокрема особистий тренер бронзового призера Олімпіади-2012 Христини Стуй Сергій Басенко повідомив, що наставники отримали лише половину належної державної винагороди за підготовку олімпійських чемпіонів і призерів. Значна частина коштів потрапляє у розпорядження тренерського штабу, до якого входять навіть ті, хто не мав жодного стосунку до підготовки спортсмена.

Про ці та багато інших фактів порушень працівників Федерації легкої атлетики, яку протягом останніх шістнадцяти років незмінно очолює олімпійський чемпіон Валерій Борзов, розповіли на прес-конференції учасник чотирьох останніх Олімпійських ігор у стрибках з жердиною Денис Юрченко, срібний призер зимового чемпіонату світу в десятиборстві Олексій Касьянов, бронзовий призер Ігор-2012 року в естафеті Єлизавета Бризгіна, олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 в семиборстві Наталія Добринська.

— Ми переконані, що Валерій Борзов не може далі залишатися президентом Федерації легкої атлетики, — заявила бронзовий призер Олімпійських ігор Єлизавета Бризгіна. — За 16 років його перебування на цій посаді не створено жодної нової бази. Він заслужена людина і  вважає, що занадто багато добився в спорті й тому нікому нічого не винен. Дійшло до того, що він ні з ким із нас навіть не вітається.  Ми більше не хочемо працювати під його керівництвом.

Провідні українські атлети також повідомили, що в них є кандидатура на виборах нового президента ФЛАУ, які відбудуться за місяць. Її підтримують багато представників легкоатлетичного співтовариства.

Призери лондонських Ігор не бажають миритися із свавіллям чиновників. Фото з сайту olympic.org

ОФІЦІЙНО

Равіль САФІУЛЛІН,
голова Державної служби молоді 
та спорту України:

— 3  вересня я підписав наказ про створення спеціальної комісії з перевірки фактів правопорушень, вчинених посадовими особами штатних збірних команд України. Згідно з наказом, комісія протягом 10 днів має здійснити перевірку фактів можливих фінансових порушень, вчинених під час проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з легкої атлетики в 2011—2012 рр., та подати голові служби її результати.

На час проведення перевірки від виконання службових обов’язків усунуто працівників, які відповідали за проведення зборів та змагань: державного тренера Валерія Александрова, головного тренера Олександра Апайчева, старших тренерів Павла Бардакова та Костянтина Степанцова, начальника команди Руслана Руссу.

А ТИМ ЧАСОМ

Планку Пекіна подолали із запасом

ПАРАЛІМПІАДА. Українські спортсмени, які продовжують  радувати спортивними досягненнями,  подолали свій найвищий результат усіх попередніх Паралімпіад за кількістю золотих нагород. Напередодні фінального дня змагань наші стійко утримують четверту позицію у загальнокомандному заліку  Лондона-2012.

У четвер дощило не лише в Україні, а й у британській столиці, де  була справжня  медальна злива. Наш король спринту, український Усейн Болт — Юрій Царук підтвердив свій високий клас  «золотом» на двохсотметрівці. На цій же дистанції лише в іншій класифікації переміг ще один наш легкоатлет Роман Павлик.  Саме цим «золотом» від досягнув рубежу паралімпійських звитяг команд зразка 2008 та 2004 років. І з цієї  медалі починається, ми певні, новий виток для усієї української паралімпійської дружини. 

Завтра  XIV літні Паралімпійські ігри стануть історією. Відрадно, що одна з найяскравіших її сторінок вже  написана  нашими співвітчизниками.