У вітчизняному баскетбольному календарі 20 вересня 2013 року відтепер позначатиметься червоним. Саме цього дня чоловіча збірна України, здолавши у напруженому поєдинку італійців  на Євробаскеті-2013 у Словенії, забезпечила собі путівку на перший у своїй історії чемпіонат світу, який наступного року прийматиме Іспанія. Тож не дивно, що підопічних Майка Фрателло, які завершили звітний чемпіонат на шостому місці, в аеропорту «Бориспіль» зустрічали як героїв.

Без зірок,  та з командним духом

Напередодні європейської першості в Словенії оглядачі і фахівці були вкрай обережні в прогнозах. Оптимізм випромінював лише головний тренер української збірної Майк Фрателло.

— Попри  травми деяких виконавців, особливо одного з кращих баскетболістів країни Артура Дроздова, ми вирушаємо до Словенії в доброму настрої, — наголошував відомий американський фахівець. На відміну від суперників, у нашій команді немає яскравих зірок, здатних набирати в кожній зустрічі по 25 очок. Та в збірній підібралася група гравців, кожен з яких здатен взяти на себе роль лідера.

Найважчою для Сергія Гладиря та його партнерів виявилася стартова гра у групі А. Лише якимось дивом на останніх секундах матчу вони зуміли вирвати перемогу в непоступливих бельгійців — 58:57. Далі справи господарів майбутнього Євро-2015 пішли значно веселіше: вони змусили скласти зброю баскетболістів Ізраїлю — 74:67 і Німеччини — 88:83.

Нашу дружину в четвертому турі загальмували лише французи (як з’ясувалося згодом, нові чемпіони Європи!), серед яких виділявся знаменитий форвард НБА Тоні Паркер. Він приніс своїй команді 28 очок, що врешті-решт і схилило шальки терезів на користь срібних призерів останнього чемпіонату Європи — 77:71. 

У цій зустрічі відзначився також розігруючий української команди Юджин Джетер, на рахунку якого 20 очок і 6 підбирань.

У  наступному груповому турнірі українці виконали завдання мінімум, серйозно поступившись лише команді Латвії. Але підсумкові мінус 34 підопічні Майка Фрателло, якого журналісти називають одним з героїв звітної першості, швидко забули, здобувши сенсаційну перемогу над Сербією. Не засмутила й поразка від Литви, адже звитяга Бельгії над Латвією подарувала синьо-жовтим путівку у чвертьфінал.

Там, як відомо,  українці поступилися команді Хорватії, з якою грали у відборі на цей турнір (тоді також балканці двічі нас обіграли, і ті поразки стали єдиними за всю кваліфікацію). Таким чином, Україна припинила боротьбу за медалі, але була за крок від путівки на чемпіонат світу-2014. Залишалося виграти один з двох поєдинків, і наші співвітчизники не відкладали на суботу те, що можна було зробити в п’ятницю. Тож матч із господарями  за великим рахунком уже нічого не вирішував. Хоча й символічно, що грали саме зі словенцями, адже  в останній день змагань саме від них Україна отримала естафетну паличку — наступна континентальна першість пройде в нас.

Логотип поєднав баскетбол і гопак, упевнені  Олександр Вілкул і Маркіян Лубківський. Фото з сайту Fiba.com

Обіцяного дочекалися

Презентація нового логотипу Євробаскету-2015 відбулася на головній баскетбольній арені цьогорічного чемпіонату. «Наші спортсмени ввійшли до шістки кращих збірних команд Європи. Козацький дух, воля до перемоги, спортивний характер та вміння працювати в команді — це основа успіху. Ми додали до цих характеристик нашу українську гостинність та традиції. Так було створено логотип чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, який відбудеться в Україні. Це лого має стати символом найуспішнішого з усіх європейських баскетбольних чемпіонатів», — сказав віце-прем’єр-міністр, секретар Координаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року Олександр Вілкул.

А директор турніру Євробаскет-2015 Маркіян Лубківський зазначив: «Дизайнери провели унікальну роботу з вивчення давніх українських символів, традицій та мистецтва. Вони відчули глибину української традиції та зуміли представити її в сучасній інтерпретації, тісно поєднавши баскетбол з традиційними українськими танцями — гопаком та арканом. Я впевнений, що кожен українець знайде в цьому образі щось своє, глибинне, а іноземці через символ турніру зможуть відчути неповторний український колорит».

Євробаскет-2015 проходитиме в шести українських містах: Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові та Львові. Тут створюють сучасні мультифункціональні арени, які забезпечать комфортні умови для гравців та вболівальників.

ПРЯМА МОВА

Каміл НОВАК, 
генеральний секретар ФІБА Європа:

 — ЄвроБаскет — найцікавіший  континентальний чемпіонат. Ми хочемо, щоб він ставав дедалі кращим. Звісно, ми як ФІБА Європа будемо дуже щасливі, якщо Україна знову прагнутиме прийняти котрийсь із юнацьких чемпіонатів Європи. Ми розглянемо її заявку.

Олександр ВОЛКОВ,
президент Федерації баскетболу України:

— Ми повірили, що можемо на рівних змагатися з найкращими збірними Європи. У нас є великий шанс, який використали і потрапили на чемпіонат світу. Тепер там здобудемо неоціненний досвід для того, щоб претендувати на найвищі нагороди на ЄвроБаскеті-2015.