Відкриття рентгенівських променів зробило справжню революцію в діагностиці хвороб. Лікарі нарешті отримали змогу побачити зображення внутрішніх органів, кісток без хірургічного втручання. Але цей метод діагностики нині застарів, до того ж він має низку недоліків. Часто на рентгенівському знімку зображення одних внутрішніх органів накладаються на зображення інших. У результаті тільки досвідчений рентгенолог може правильно встановити діагноз, а нерідко це не під силу навіть медичним світилам. Крім того, через особливості обстеження на рентгенограмі не видно новоутворень — таких, як поліпи, грижі чи запалення. Ці недоліки рентгену спонукали вчених до розроблення нових видів діагностики, серед яких особливе місце займають КТ (комп’ютерна томографія) та МРТ (магнітно-резонансна томографія.

Пройти КТ в клініках Києва можна, попередньо записавшись на сайті likarni.com. Тут представлено 25 медичних установ, які займаються комп’ютерною томографією. Назвемо деякі з них.

«Медискал Груп» спеціалізується на точній діагностиці всіх захворювань: КТ аорти, головного мозку та пазух носа, легень, печінки, органів малого таза, органів грудної клітки та шиї (станція метро «Сирець»).

Медичний діагностичний центр EUROLAB надає медичну допомогу в діагностиці різних хвороб за міжнародним стандартом ISO 9001 та ISO 15189: КТ шиї, КТ скринінг-обстеження всього тіла, внутрішніх органів з контрастом, гортані, кісток таза та черепа (станція метро «Вокзальна»).

Багатопрофільний медичний центр «Біофармтех» спеціалізується на лікуванні хвороб загальної медицини: кардіології, гінекології, гастроентерології, неврології, урології . Він робить КТ головного мозку, гортані, серця, нирок, грудної клітки, суглобів, органів малого таза (станція метро «Берестейська»).

Клініка «Інновація» спеціалізується на діагностиці та лікуванні раку — робить КТ голови, стопи, кисті, плечового та колінного суглобів, малого таза (село Лютіж, Київська область).

Консультативно-діагностичний центр «Олександрівський» спеціалізується на магнітно-резонансному скануванні організму. Він робить КТ очей, кісток черепа, головного мозку, кінцівок, хребта (чотирьох відділів з контрастом).

Ми перерахували лише кілька діагностичних центрів Києва, які мають хорошу репутацію і висококваліфікованих лікарів. Сайт likarni.com. допоможе ознайомитися з усіма діагностичними центрами столиці. Це істотно полегшить пошуки у виборі медичних установ, надасть вичерпну інформацію про спектр послуг будь-якої клініки чи діагностичного центру, режиму та графіка їхньої роботи, номери телефонів, за якими ви зможете попередньо записатися на консультацію чи прийом до лікаря. Можливість попереднього запису на прийом дасть змог забути про черги, зекономить ваш час, а найголовніше — ви самі оберете день і годину, коли вам буде найзручніше зробити обстеження організму. Для постійних клієнтів likarni.com пропонує акції і скидки.

Щодо дітей, то КТ їм може бути призначено лише тоді, якщо інші методи діагностики не виявили ознак патології.Фото з сайту likarni.com

ДОВІДКА «УК»

Комп’ютерна томографія (КТ) — це обстеження, яке проводиться за допомогою рентгенівських променів. Але якщо при звичайному рентгені промені проходять крізь тіло і фокусуються на плівці або пластині, даючи двомірне зображення, то при виконанні КТ зображення виходить об’ємним. Залежить це від пристрою апарата для КТ: джерелом рентгенівських променів слугує кільцеподібний контур, всередині якого розташовано спеціальну кушетку (стіл) для пацієнта.

Так виконують цілу серію рентгенівських знімків органів, отриманих з різних точок і під різним кутом. За допомогою комп’ютера усі ці зображення обробляють і в підсумку моделюють тривимірне зображення органа.

Важливо, що лікар має змогу подивитися «зрізи» органа: залежно від налаштувань апарата товщина зрізу може бути до 1 мм. Це збільшує точність діагностики.

КТ найчастіше призначають у разі:

♦ пошкодження кісток щелепи і зубів;

♦ ураження суглобів;

♦ діагностики травм — на КТ добре видно кровотечу;

♦ захворювання хребта, зокрема після виявлення гриж, остеопорозу, сколіозу тощо;

♦ виявлення пухлин головного мозку;

♦ обстеження органів грудної порожнини (виявлення туберкульозу, пневмонії та інших захворювань);

♦ обстеження щитоподібної та паращитоподібної залоз;

♦ обстеження порожнистих органів (шлунок, кишківник);

♦ діагностики стану судин: варикоз, атеросклероз тощо;

♦ обстеження органів сечостатевої системи.

На комп’ютерній томограмі видно пухлини, камені, пошкоджені кісти. Тож КТ — фактично універсальний метод діагностики, що дає змогу лікареві побачити максимально правдиву картину стану організму. Під час діагностики судин і порожнистих органів для підвищення точності КТ використовують контрастну речовину, яка не шкодить організму.

Найчастіше КТ призначають при виникненні травм, особливо складних (наприклад, при переломах плечового суглоба чи зап’ястя, де багато дрібних кісток), для виявлення кровотеч, при обстеженні легень, виразки шлунка, хвороб нирок та інших внутрішніх органів.

На процедуру краще приходити у вільному одязі, який не обмежує руху. Попередньо необхідно зняти зубні протези, слуховий апарат, окуляри, прикраси, витягнути з кишень металеві предмети. Фото з сайту likarni.com

ВАРТО ЗНАТИ

КТ не можна робити вагітним, оскільки рентгенівські промені можуть зашкодити організму дитини. Якщо жінка годує грудьми, лікарі радять зробити 24-годинну перерву в годуванні після проходження процедури. Щодо дітей, то КТ їм може бути призначено лише тоді, якщо інші методи діагностики не виявили ознак патології.

КТ не рекомендують робити пацієнтам з нирковою недостатністю, цукровим діабетом, захворюваннями щитоподібної залози. Якщо маса тіла пацієнта перевищує 200 кг, то КТ також не вдасться зробити: стіл, на якому лежить пацієнт, не розрахований на таку масу.

Якщо пацієнт, якому необхідно виконати КТ, перебуває у збудженому стані або не може себе контролювати, обстеження навряд чи буде результативним: під час процедури потрібно лежати нерухомо.

Проведення КТ потребує спеціальної підготовки лише в деяких випадках. Наприклад, якщо її виконують з використанням контрасту, то лікар просить пацієнта утриматися від вживання їжі протягом кількох годин до обстеження. Якщо під час процедури пацієнт перебуватиме під дією седативних препаратів, перед КТ не рекомендують їсти і пити.

На процедуру краще приходити у вільному одязі, який не обмежує руху. Попередньо необхідно зняти зубні протези, слуховий апарат, окуляри, прикраси, витягнути з кишень металеві предмети. Якщо у пацієнта алергія на певні речовини або він вживає якісь препарати, про це необхідно повідомити лікаря.

Якщо КТ проходить дитина, то поруч з нею можуть лягти батьки, одягнувши спеціальні захисні фартухи.

Щодо безпеки процедури, то під час виконання КТ пацієнт отримує певну дозу рентгенівського опромінення, але в сучасних апаратах її мінімізовано. Обстеження триває майже 10—15 хвилин, але безпосередній вплив рентгенівських променів значно менший.

Під час проведення КТ з використанням контрасту рекомендують після обстеження більше пити, щоб швидше вивести контрастну речовину з організму. 

Марина ТОКАР
для «Урядового кур’єра»