Конгрес США надає дієву допомогу для посилення обороноздатності України, стабілізації економіки та впровадження реформ у державі. Про це заявив Президент Петро Порошенко під час зустрічі зі співголовою комітету з питань збройних сил Сенату США Джеком Рідом, повідомляє прес-служба глави держави.

На зустрічі політики обговорили поточну ситуацію на Донбасі й наголосили, що деескалація конфлікту в регіоні можлива лише за умови неухильного виконання мінських домовленостей російською стороною. Американський сенатор схвалив дотримання режиму припинення вогню, запровадженого за ініціативи Петра Порошенка. Він висловив підтримку тим крокам української влади, які спрямовані на досягнення політичного врегулювання конфлікту на Донбасі, й запевнив, що американська сторона й надалі докладатиме необхідних зусиль для забезпечення повного виконання Росією мінських домовленостей.

«Нема альтернативи трансатлантичній єдності та солідарності з Україною, яку демонструють ЄС та США», — наголосив Президент і відзначив ефективність механізму санкцій, запроваджених Брюсселем і Вашингтоном проти окремих російських політиків та підприємств після незаконної анексії РФ Криму та розгортання Кремлем війни на сході України.

Глава українського уряду висловив вдячність за одностайну підтримку Конгресом США нашої держави. Фото з сайту kmu.gov.ua

Джек Рід позитивно оцінив перебіг реформ в Україні, особливо досягнення домовленості із кредиторами щодо реструктуризації державного боргу та запровадження патрульної поліції. Він також схвалив прийняття Верховною Радою в першому читанні конституційних поправок з децентралізації. «Це показує, що ви можете робити важкий, але надзвичайно важливий вибір і нести за нього відповідальність», — наголосив він.

Глава держави відзначив важливість допомоги США у навчанні українських військових. «Адже вони захищають не тільки наш суверенітет, територіальну цілісність та незалежність. Це війна за свободу, демократію і справедливість в інтересах глобальної безпеки», — наголосив Президент.

Джек Рід, який побував на військовому полігоні, де американські військовослужбовці діляться досвідом з українськими колегами, високо оцінив рівень підготовки українських солдатів.

Із Джеком Рідом у Києві зустрівся також Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. У повідомленні департаменту інформації та комунікації з громадськістю секретаріату КМУ йдеться, що під час розмови глава українського уряду висловив вдячність за одностайну і тверду підтримку Конгресом Сполучених Штатів нашої держави.  Він відзначив важливість допомоги, яку надають американські партнери нашій державі у різних галузях, зокрема у реформуванні національних Збройних сил,  оборонно-промислового комплексу, судової системи, забезпеченні енергетичної незалежності та макрофінансової стабільності.

Сенатор засвідчив солідарність США з Україною у справах миру, безпеки і внутрішніх перетворень та схвально оцінив активну реформаторську діяльність українського уряду.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»