За тур до закінчення групового етапу Ліги Європи УЄФА визначилися 13 учасників стадії плей-оф розіграшу. До донецького «Шахтаря», «Шальке», «Аякса» і «Зеніта», які ще в четвертому турі забезпечили собі місце в 1/16 фіналу розіграшу, у передостанній ігровий день приєдналися празька «Спарта», «Краснодар», «Рома», «Андерлехт», АПОЕЛ, «Атлетик», «Генк», «Олімпіакос» і «Сент-Етьєн». Водночас  остаточно втратили шанси на вихід із групи також 13 команд, серед яких луганська «Зоря».

Серед  позитивних результатів четверга —  поява в збірній найкращих футболістів за підсумками п’ятого туру групового етапу Ліги Європи  вінгера «Шальке» і збірної України Євгена Коноплянки і  капітана «Шахтаря» Даріо Срни. Зокрема Коноплянка допоміг гельзенкірхенському клубові  здобути перемогу над «Ніцою», записавши на свій рахунок один із двох голів німців у ворота французів. Срна, у свою чергу, віддав гольову передачу в поєдинку з «Коньяспором», який завершився перемогою «гірників» з рахунком 4:0.

Як і обіцяв на передматчевій прес-конференції Паулу Фонсека, склад донеччан зазнав ротації. Дебютував за «Шахтар» голкіпер Микита Шевченко, вперше вийшов у єврокубковому поєдинку Матвієнко. Роль єдиного форварда випала Борячуку.

«Гірники» швидко відкрили рахунок. На 11-й хвилині Бернард навісив штрафного на Дентіньо, однак того випередив Бардакджі, який плечем забив гол у власні ворота. «Помаранчево-чорні» подовгу контролювали м’яч, використовували всю ширину атаки. Надто активними були Тайсон і Бернард, які часто змінювали позицію на полі. Чудово відкривався Борячук. На 31-й хвилині партнери вивели його на ворота «Коньяспора», та захисник, що набігав, завадив завдати нападникові прицільного удару. Втім, гол невдовзі таки стався. Тайсон на 36-й хвилині опинився один перед штрафним і віддав на Дентіньо. Дев’ятий номер «Шахтаря» в дотик відправив м’яч у дальній кут.

На другу половину матчу Паулу Фонсека випустив наступного дебютанта — Танковського. 21-річний півзахисник замінив Коваленка. Після перерви малюнок гри не змінився: «гірники» надалі активно діяли на чужій половині поля. Що стосується гостей, то вони частіше почали з’являтися біля володінь Шевченка, але гостроти їхні випади не приховували. На 64-й хвилині Едуардо змінив Тайсона. Хорвату знадобилося небагато часу, аби відзначитися. На 66-й хвилині Срна з правого флангу виконав стандарт, а Едуардо чудово зіграв на другому поверсі, відправивши м’яч саме в кут.

Невдовзі «помаранчево-чорні» забили знову. Борячук вивів на ворота турків Бернарда, і той майстерно впорався з голкіпером — 4:0.

«Шахтар» встановив ще одне досягнення: цього єврокубкового сезону на «Арені Львів» команда  жодного  разу не пропустила і забила у  п’яти виграних матчах 15 м’ячів.

На жаль, не змогла встояти проти «Фенербахче» в  Стамбулі луганська «Зоря». Причому у першому таймі наша команда більше володіла м’ячем, більше атакувала і створювала гольові моменти, однак жодного з них не реалізувала, а другий тайм вже був за господарями поля. Вони двічі вразили ворота дебютанта.

Отже, луганська команда остаточно втратила шанси кваліфікуватися до раунду плей-оф Ліги Європи, однак попереду  ще домашня зустріч з англійським «Манчестер Юнайтед». Головний тренер луганців Юрій Вернидуб переконаний, що  мотивація в заключному матчі Ліги Європи у його підопічних буде, попри турнірне становище: «Враховуючи, що всі квитки продано, нам дуже хотілося б зіграти цю гру якомога  краще, хоча б унічию. Як мінімум, не програти і допомогти тому ж «Фенербахче» пройти далі».

ТАБЛО «УК»

Шахтар — Коньяспор — 4:0

Голи: Бардакджи (11, автогол), Дентіньо (36), Едуардо (66), Бернард (74)

Фенербахче — Зоря — 2:0

Голи: Стох (59), К’яєр (66)

 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»