Чи хоче суспільство, щоб наші бізнесмени лізли на заморські пальми доїти українських корів? Відповісти на це запитання депутати Верховної Ради обіцяли восени. Ні, не дивуйтесь, автор не помилився і нічого не вигадує. Намагались раніше. Не вдалося: дуже вже сильні у нас пальмолюби. Вони так змастили пальмовою олією шлях до законопроекту № 2172 «Про внесення змін в Закон України «Про молоко і молочні продукти», що більшість на ногах не утрималась.  От і відклали голосування на осінь. У чому ж камінь спотикання? Нині нормативи передбачають у молоковмісних продуктах не менше 25% молочних компонентів. Цієї вимоги не завжди дотримуються. І не секрет, що споживаємо ерзац-делікатеси, в яких замість молока або масла маємо пальмову олію. Це не лише обман, але, за твердженням дієтологів, дуже шкідливо для здоров’я.

Законопроект № 2172 передбачає заборону виробництва продукції, в якій менше 50% молока. При цьому виробник має чесно повідомляти на упаковці, що такий товар не молокопродукт, а рослинно-жирова чи тваринно-жирова суміш з додаванням молока.

Чому це не подобається противникам законопроекту? За даними продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FАО), одна з українських компаній займає четверте місце в Європі і дванадцяте у світі за обсягами рослинно-молочних сумішей. Звідки така спритність, якщо корів в Україні кіт наплакав? А навіщо вони бізнесмену, який дбає не про здоров’я нації, а про надприбуток за рахунок здоров’я людей?

Як це досягається? Кілограм пальмової олії коштує 11—15 гривень, а молочного жиру — 45 гривень. Однак в олії 99% жиру, тоді як у молокопродукті 72,5%. Значить, кілограм олії дорівнює майже 1,5 кілограма вершкового масла. Для його виробництва потрібно 22 кілограми молока. От і підрахуйте, скільком тисячам корів пальми перегородили дорогу. Селу, селянству, споживачам молокопродукції. Державі — збитки. Бізнесменам прибутки падають майже з неба.

На щастя, не всі молокопереробники звабились на дармівщину. Чесні виробляють справді молочну продукцію. Але їм дуже важко конкурувати, за словами голови правління асоціації «Укрмолпром» Василя Бондаренка, з «мазутчиками», тобто тими підприємствами, де пальмову олію лише забарвлюють молоком. Тому за останні 12 років кількість молокопереробних підприємств зменшилась удвічі. Половина з них завершила минулий рік зі збитками. Ті ж, що «доять корів на пальмах», процвітають. Водночас відлучають українців від натуральної їжі, підривають економіку держави. Проблема «пальмова олія — молоко», вважають експерти, не суто галузева. Йдеться про здоров’я нації, відродження села, — без тваринництва йому не стати на ноги,— безпеку держави, міжнародний престиж галузі.

За словами того ж Василя Бондаренка, підвищивши показник молочності продуктів, як передбачається законопроектом, держава активізує роботу села. Адже підприємствам додатково треба буде 1—1,5 мільйона тонн молока для переробки. Значить, у село надійде майже чотири мільярди гривень. Нині їх вивозять за кордон.

Ось така ціна «лазіння на пальму». Тепер від депутатів залежить, як розвиватимуться події. Візьме гору здоровий глузд — підемо цивілізованим шляхом. Дадуть «добро» доїти корів на пальмах — блукатимемо в лісі негараздів, постійно запитуючи, де ми, хто нам допоможе? Від депутатів чекають відповіді на користь суспільства, а не «мазутчиків». Голосування покаже, хто з народних обранців працює на світлі, а хто служить у тіні пальми тим, що на ній сидять.