Перед початком фіналів у Олімпійському секторі  зі стрибків у висоту на куртку  нашої головної надії Ріо-2016 Богдана Бондаренка сів метелик. Одразу пригадалося, як атакували лускокрилі Криштіану Роналду в фіналі Євро-2016, і збірна Португалії стала чемпіоном.

Не залишився без медалі й наш Богдан. Та здобув не очікувану золоту, а бронзову. «Якби мені сказали за десять днів до того, що буде «бронза», я б засмутився таким результатом. Тому що був у найкращій формі за весь час. Але якби мені сказали три дні тому, я б не повірив, — коментував  свій виступ Б. Бондаренко. — Підскочила температура, почався синусит. Лікарі призначили антибіотики, я пройшов курс лікування  протягом  п’яти днів. Хоч перша думка була брати сумку і  їхати додому, потім зібрався та  вирішив боротися до кінця, тому що Олімпіада раз на чотири роки, недарма ж ми тренувалися, готувалися до неї…».

«Бронза» Богдана Бондаренка виявилася на вагу «золота». Фото з сайту noc-ukr.org

Отож найкращим легкоатлетом 2016 року, як і попереднього, став стрибун у висоту Богдан Бондаренко, який в Ріо-де-Жанейро здобув бронзову олімпійську нагороду. Наставника та батька Богдана — Віктора Бондаренка — другий рік поспіль визнано найкращим тренером року.

Найкращою легкоатлеткою 2016 року стала Ольга Земляк, яка на Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро посіла сьоме місце з бігу на 400 метрів та п’яте в естафеті 4х400 м. Також Ольга Земляк разом з Юлією Олішевською, Аліною Логвіненко, Ольгою Бібік та Тетяною Мельник здобули перемогу в номінації «Команда року». Дівчата в естафеті 4х400 метрів стали п’ятими на Олімпійських іграх та шостими на чемпіонаті Європи в Амстердамі.

Валентина Крепкіна та Іван Пушкін, як і торік, визнані найкращими атлетами-ветеранами країни! Валентина  Крепкіна в  2016-му у віковій категорії 50+ виграла два «золота»,  «срібло» і  «бронзу» на чемпіонаті світу серед ветеранів, а також три «золота»  і  «бронзу» на чемпіонаті Європи серед ветеранів у приміщенні. Іван Пушкін (85+) здобув три «золота» на чемпіонаті світу серед ветеранів, два «золота» на чемпіонаті Європи серед ветеранів у приміщенні та два «золота» на чемпіонаті Європи серед ветеранів з позастадіонних видів.

Багатоборця Аліну Шух легкоатлетична спільнота другий рік поспіль визнає найкращою молодою атлеткою країни. Аліна цього року записала до свого активу перемогу на чемпіонаті Європи (U-18) із семиборства з юнацьким найвищим досягненням у світі (6186 очок), юніорський рекорд України у приміщенні з п’ятиборства (4354) та повторення національного юнацького рекорду України зі стрибків у висоту (1.92 м).

У номінації «Найкращий молодий атлет року» перемогу здобув Михайло Гаврилюк, який у Тбілісі став чемпіоном Європи (U-18) з метання молота з найкращим результатом сезону у світі (82.26 м).

Ганна РОМАШКО 
 для «Урядового кур’єра»