Нещодавно на Рівненщині вперше розподілили 110 мільйонів гривень із Фонду регіонального розвитку в прямому телевізійному ефірі за допомогою конкурсу. Перемогли ті проекти, де небайдужі громади виявили готовність до співфінансування з місцевих бюджетів. Ініціатива належала голові обласної державної адміністрації Віталію Чугуннікову, який переконаний: головний ворог корупції в будь-якій галузі — публічність.

Голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков: «Влада відповідальна за бізнес-клімат».Фото автора —  Віталію Семеновичу, на останній колегії обл?держадміністрації ви говорили про інтернет-ресурс ProZorro.

— Так, я за те, щоб 100 відсотків коштів розподіляли за цією системою. Тільки тоді ми виб’ємо підгрунтя зловживань з-під ніг нечесних на руку чиновників і навіть саму ймовірність це робити! Тому чітко поставив завдання: до кінця року всі без винятку бюджетні закупівлі мають відбуватися через цей ресурс. Бо саме за це ми відповідаємо на сто відсотків і за це з нас питають люди. За надої та за обсяги виробництва відповідальний бізнес, а місцева влада — за створення належних прозорих умов для його роботи. Плюс 2,3 відсотка приросту в промисловому виробництві області за 9 місяців на тлі загальноукраїнського показника, мінус 16,6 відсотка та мільйон тонн рівненського зерна у цьогорічний коровай держави — наочна ілюстрація нашої спільної з бізнесом роботи в краї. Тепер зростання буде ще більшим, адже з вересня стабільно працює «Рівнеазот».

— До того ж Рівненщина одна з перших виконала завдання Президента з будівництва фортифікаційних споруд на сході України. І з-поміж перших ухвалила програму захисту учасників АТО.

— Так, але сама по собі програма — це папір, який усе стерпить. Насправді ж найважче наповнити її реальним змістом, достукатися до кожного з наших захисників особисто. Бо хлопці нині довіряють тільки самим собі, а не чиновникам. Вони хочуть користуватися своїми правами — слово «допомога» їх принижує! Вони ще нам з вами допоможуть, як допомогли державі! Тому наша місія активної співпраці з ними почесна й відповідальна водночас: причому ми тут — лише інструмент, а вони — модератори процесу з двостороннім рухом. Ми створили контактний центр, який уже напрацював банк даних учасників АТО і об’єднав усі громадські організації наших захисників. Його керівника я хочу бачити своїм радником, щоб 24 години на добу бути в курсі проблем наших захисників. Скажімо, кіборг Федір Мисюра на початку року очолив обласне управління інфраструктури та промисловості, і там щезло чимало проблем! Саме за ефективністю співпраці з нашими захисниками оцінюватиму роботу голів райдержадміністрацій та всіх чиновників.

До будівництва фортифікаційних споруд ми підходили з усвідомленням: якщо не хочемо будувати їх в області, маємо звести там! Відверто, то й сам не думав, що держава сповна розрахується з нашими будівельниками (саме тому, що знаю, яка нині фінансова скрута). Але їм уже виплатили все до копійки! Кращі будівельники ще й державні нагороди отримали!

А щоб державний та місцеві бюджети міцнішали, наші громади, отримавши повноваження та ресурси, повинні працювати так, аби кожна копійка з цих додаткових можливостей заходила саме туди, а не до чиїхось кишень. Приміром, бюджет Рівного перевиконано більш ніж на 100 мільйонів гривень. А щоб наступного року місто мало плюс 200 мільйонів, потрібно, щоб жодну пляшку спиртного, жоден літр бензину не реалізовували без акцизу.

—   І тут, погодьтеся, велично постає питання об’єднання громад.

— Безперечно! Слабка громада — це шлях у нікуди. Нині ж яка ситуація: одні не мають чим заплатити за освітлення вулиці, другі коштом громади вже будують дороги. Тому якщо сільський голова каже: «У нас 300 людей, і нам добре», то це, повірте, добре тільки особисто йому. Ми ж з новим депутатським корпусом області, районів та міст працюватимемо на об’єднання громад, а значить, на перспективу розвитку області. Вважаю, що в новообраній обласній раді, депутатом якої я теж став, не може бути більшості й меншості, влади й опозиції. Адже голосуючи, жителі краю сподівалися, що саме ці люди змінять їхнє життя на краще. То до кого йти в опозицію? Вірю, що рада стане повноправним партнером обласної державної адміністрації, адже у нас спільна відповідальність перед громадою.

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр» 

Сильна громада за власний кошт може й дороги будувати. Фото з сайту rovno.vdoske.com