ФЕСТИВАЛЬ

  В Алупці завершив роботу XV ювілейний всеукраїнський фестиваль фільмів, телевізійних і радіопрограм для дітей та юнацтва

Поборотися за Гран-прі конкурсу на узбережжі Чорного моря приїхало 50 учасників з різних регіонів України. Компетентне журі на чолі з народним артистом України, кінорежисером Леонідом Мужуком прискіпливо оцінювало роботи претендентів на перемогу. Адже мета заходу — визначення кращого національного аудіовізуального продукту для дітей та юнацтва, а також підтримка творчої молоді. 

Упродовж трьох днів в Алупкинському клубі Міністерства оборони проходив перегляд конкурсних робіт. Крім того, під час роботи фестивалю для його учасників провели майстер-класи й організували творчі зустрічі з діячами культури та мистецтв України.

Ось так непомітно, в цікавій творчій атмосфері, минули фестивальні дні. Переможцем в одній з десяти номінацій стала робота кримчан — пригодницька стрічка «Все можуть королі» телерадіокомпанії «Крим» і зразкової театральної студії «Світанок» (автор і режисер Олександр Польченко, керівник студії Алла Петрова). Їхню стрічку визнали найкращим національним кінопродуктом для дітей та юнацтва. «Під час перегляду телефільму я перейнявся до сліз тим, що в Криму є творчі люди, котрі так віддано працюють із дітьми, створюючи дитячий кінопродукт вельми високого рівня», — сказав Леонід Мужук, вражений роботою творчого колективу. Також митця здивувала літературна мова кримських дітей, висока акторська майстерність, розуміння того, що вони грають. «Кримський досвід роботи з дітьми може стати прикладом для всієї України», — констатував голова журі.

Солодка мить перемоги. Фото автора

У свою чергу автор та режисер телефільму Олександр Польченко розповів, що за всі роки участі в фестивалі «Золоте курча» у творчої групи було багато різних перемог, але найвищу нагороду фестивалю в руках він тримає вперше. «Удвічі приємно, що цю нагороду отримали на рідній землі в ювілейний рік. Мрії здійснюються, просто треба важко і багато працювати».

Не приховувала емоції та поділилася враженнями керівник «Світанку» Алла Петрова: «Фестиваль завершився, хай живе фестиваль! Нашій студії виповнилося 18 років. Ми намагаємось навчити дітей розуміти театральне та кіномистецтво. Окрім цього, дати можливість дитині оволодіти цим дивовижним видом мистецтва, розвивати фантазію, увагу, навчитися володіти собою і поступово звільнятися від особистих комплексів. Завдання театрального та кіномистецтва — пропагувати українське слово, драматургію, поезію. І якщо нашу кінороботу оцінило таке високоповажне журі, я щаслива, і вважаю, що ми своєї мети поступово досягаємо».

Після нагородження в журі міркували, яке ж місце обрати для проведення майбутніх фестивалів. На думку Леоніда Мужука, «Курча» має оселитися в Криму: «Може, саме тут те гніздо, до якого ми так довго йшли».