СПЕКУЛЯЦІЇ

У Луганську "тіньовики" проконвертували понад 40 млн доларів

Співробітники СБУ припинили в Луганській області діяльність групи зловмисників, які організували незаконну реалізацію іноземної валюти на базі одного з банків.

Особи, які мали безпосереднє відношення до кримінальної схеми, були затримані співробітниками спецслужби після проведення чергових валютно-обмінних операцій. У них вилучено $ 215 тис., понад 80 тис. євро та 300 тис. російських рублів готівкою. Крім того, на 30 рахунках комерційних структур у Луганську й Харкові заблоковано майже 700 тис. грн. За підрахунками правоохоронців, упродовж року зловмисники загалом проконвертували в іноземну валюту й перевели в неконтрольований державою тіньовий сектор понад $ 40 млн.

За даними керівника прес-служби управління СБУ в Луганській області Юлії Єременко, на законних підставах в області сьогодні працює 14 господарських суб'єктів, які мають право займатися подібною діяльністю. Щодня банки та обмінні пункти здійснюють валютно-обмінні операції приблизно на $ 1,5 млн. Але тривале і ретельне вивчення ситуації на луганському валютному ринку, в тому числі у тіньовому сегменті, дало змогу співробітникам СБУ зробити висновок, що реальні добові обороти валютної маси перевищують цей показник у кілька разів.

Група, знешкоджена в Луганській області, займалася саме нелегальною конвертацією "чорного налу". Ключову роль у цій схемі відіграли приватні особи, що працювали з клієнтами, та працівники банку, які конвертували тіньову валюту. Аби уникнути необхідності фінансового моніторингу, вони "розкидали" суми, що перевищували 80 тис. грн, на низку фіктивних клієнтів. Приміром, фактично обслужили одного контрабандного VІP-клієнта, а за документами - два десятки луганчан "з вулиці".

Органи прокуратури порушили кримінальну справу за ч. 2 ст. 366 КК України (службова підробка, що заподіяла тяжкі наслідки), у рамках якої вивчаються деталі злочинної діяльності. За даними правоохоронців, на "чорному" валютному ринку Луганська та області на цей час діє кілька подібних груп. Ця - з найбільших.