САНКОНТРОЛЬ. Телятину, уражену бактерією цієї небезпечної хвороби, виявили  фахівці Мелітопольської СЕС у місцевому продовольчому магазині «Євгенія». Як невдовзі з’ясувалося, м’ясо надійшло у продаж від місцевого постачальника — із сусіднього з райцентром села Вознесенка. Втім, як підтвердила завідуюча епідвідділом Мелітопольської СЕС Лариса Саприкіна, продукт потрапив на прилавок без жодного документа, який би засвідчував його безпеку та походження.

З магазину негайно вилучили все м’ясо, зокрема свинину й курятину, які контактували з м’ясом від хворої тварини. У приміщенні провели дезінфекцію. А оскільки для людини заражене сибірською виразкою м’ясо становить небезпеку, епідеміологи також  розшукали двох мелітопольців, які робили тут покупки.

Небезпечне м’ясо мало сумнівне походження. Коли в одному з господарств Вознесенки півторарічна теличка пала без видимих причин, ветеринари  вирішили про всяк випадок перевірити її на ураження сибіркою. Бо, за свідченням господаря, худоба не мала щеплення від цієї хвороби. Поки фахівці проводили аналізи й очікували на результат, власник телички розпорядився на свій розсуд — продав м’ясо у торговельну мережу.

Щойно лабораторні дослідження підтвердили, що причина загибелі телички — саме  сибірка, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко скликав термінове засідання обласної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка затвердила всі потрібні організаційні заходи для локалізації та недопущення поширення небезпечного захворювання. Перше засідання оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації очільник регіону провів  безпосередньо в осередку захворювання — в селі Вознесенка Мелітопольського району.

Завдяки спільним діям спеціалістів ветеринарної медицини, ГУ МВС та СЕС у Запорізькій області все м’ясо від хворої тварини вилучено з обігу та знищено. Встановлено, що контакт із м’ясом хворої на сибірку тварини мали 26 осіб. Наразі вони перебувають під контролем медичної служби та отримують профілактичне лікування. Двох осіб, які безпосередньо обробляли тушу телички, госпіталізовано з підвищеною температурою тіла.

Фахівці ветеринарної медицини, міліції та санепідемстанції з’ясовують джерела і шляхи передачі збудника інфекції. Встановлено, що хвора теличка, м’ясо котрої потрапило на прилавок крамниці в Мелітополі, здохла на пасовищі, де півстоліття тому закопали загиблих від цієї хвороби корів. Збудник сибірки  може жити в навколишньому  середовищі — у  грунті  чи воді — понад  100 років. А з того часу, як у селі  було зафіксовано спалах  хвороби, минуло лише 45 років. Нині в осередку захворювання здійснюють протиепізоотичні, протиепідемічні та санітарно-гігієнічні заходи.

Останніми днями в Мелітопольському районі працювало 7 груп із 14-ти ветеринарних фахівців для проведення подвірних обходів, моніторингу епізоотичної ситуації та щеплення невакцинованого поголів’я. За дві доби охоплено 657 дворів, щеплено проти сибірки 174 тварини. Ознак захворювання тварин більше не виявлено.

Протягом двох тижнів фахівці ветеринарної медицини продовжуватимуть спостереження за сільськогосподарськими тваринами. У Вознесенці встановлено три блок-пости під контролем працівників УМВС, МНС та ветеринарної медицини для забезпечення заборони обігу тварин усіх видів та вивезення продуктів і сировини тваринного походження з території неблагополучного пункту. Прилеглі території контролюють піші патрулі. Вивозити м’ясо та молоко із села категорично заборонено. Втім, місцеві жителі скаржаться, що не дають вивозити навіть картоплю.

Карантин  у  Вознесенці та  на прилеглій території пасовища Вознесенської сільської ради встановлено до 1 вересня 2012 року. Ветлікарі заспокоюють: про епідемію поки що не йдеться. Поодинокі спалахи  сибірки в Україні фіксують щороку. Але до масштабного лиха вони, на щастя, не призводили.

З ПЕРШИХ ВУСТ 

Олександр ПЕКЛУШЕНКО,
голова Запорізької обласної 
державної адміністрації:

— Ми маємо дуже ретельно вивчити саме причини виникнення цієї надзвичайної ситуації в області. По-перше, необхідно переконати селян, щоб вони офіційно легалізували свою худобу. По-друге, треба вирішувати питання з вакцинацією худоби. Не всі селяни мають змогу сплатити в повному обсязі за вакцинацію. Ми сьогодні економимо на цьому, а потім втрачаємо більше, ліквідуючи наслідки. Також потрібно під особливий контроль узяти місця захоронення тварин, щоб уникнути в подальшому подібних ситуацій. І головне, маємо вирішити питання ретельнішого санітарного контролю на ринках. Окрім того — питання створення регіональних боєнь, де буде створено цивілізовані умови та забезпечено необхідний контроль за якістю продукції.