Домовленості між управлінцями країн та урядів не мають юридичної сили, якщо їх завершальним акордом не є документація, скріплена підписами представників делегацій. Саме тому у місті Куала-Лумпур за присутності Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Малайзії Наджиба Тун Разака з’явилися кілька цінних міжурядових угод і договорів.

Перша з них стосується уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи. Угоду підписували міністр закордонних справ України Павло Клімкін і міністр фінансів Малайзії Датук Джохарі бін Абдул Гані. Дія угоди поширюється на податки й доходи, стягнені від імені держави, її адміністративно-територіальних одиниць і місцевих органів влади незалежно від способу. Положення документа визначають умови уникнення подвійного оподаткування в Україні та Малайзії, порядок оподаткування дивідендів, відсотків, роялті, доходів від відчуження майна тощо. Визначено й окремі умови оподаткування пенсій, доходів державних службовців, артистів, спортсменів та студентів.

Важливість цієї угоди Петро Порошенко відзначав неодноразово під час свого офіційного візиту до Малайзії, звертаючись як до Прем’єра цієї країни, так і до представників тамтешнього бізнесу. Він переконаний, що цей документ допоможе пожвавити українсько-малайзійські ділові контакти та стимулюватиме інвесторів до конкретних дій. Наразі Україна може запропонувати їм майданчик для розвитку в енергетичному секторі, логістичній сфері, портовій галузі. Для нашої держави є важливою спільна участь у реалізації космічних програм, поставок українських продуктів харчування та ліків, надання ДП «Антонов» транспортних літаків для оборонного комплексу.

Малайзійці обіцянок не давали, однак підтвердили зацікавленість у розширенні відносин з Україною. Наджиб Тун Разак вважає за потрібне спершу активізувати з нами торговельно-економічні відносини. Тож під час переговорів із Петром Порошенком домовлено запустити роботу Українсько-малайзійської торгової комісії та провести її перше засідання в цьому році.

Користь від співпраці в Радбезі ООН

Договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах підписали міністр закордонних справ Павло Клімкін та генеральний прокурор Малайзії Мохаммед Апанді Алі. Цим договором посадовці врегулювали процес співробітництва судів та інших компетентних органів країн з метою розслідування кримінальних справ та конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом. Іще документ створить умови для ефективної взаємодії судів, органів прокуратури та інших компетентних органів щодо попередження та розслідування злочинів, здійснення заходів з конфіскації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Уже міністр внутрішніх справ Малайзії Дато Сері Ахмад Захід Хаміді з керівником нашого зовнішньополітичного відомства підписали угоду про видачу правопорушників, яка визначає порядок міжнародного співробітництва щодо видачі правопорушників для притягнення їх до кримінальної відповідальності або виконання вироку. Окрім цього, документ створює умови для ефективної взаємодії компетентних органів країн при вирішенні питань екстрадиції з метою притягнення до кримінальної відповідальності або приведення до виконання вироку щодо осіб, які намагаються ухилитися від відповідальності за вчинені злочини і перебувають на території України чи Малайзії.

По завершенні офіційної частини переговорів Петро Порошенко й Наджиб Тун Разак зробили заяви для представників ЗМІ. Вони розповіли, що, передовсім, обговорили питання подальшого поглиблення співробітництва в межах міжнародних організацій. Глава держави не приховував задоволення, що українська позиція з ключових питань глобального порядку денного збігається з малайзійською. «Ми демонструємо ефективну кооперацію в межах міжнародних організацій, — наголосив він, а потім привітав Малайзію, яка прийняла головування в Раді Безпеки ООН. — Ми обговорили шляхи узгодження позицій наших країн як непостійних членів організації».

Прем’єр-міністр Малайзії додав, що країни тісно співпрацюють у межах Радбезу ООН: «Ми маємо спільну позицію з багатьох питань, і цю співпрацю буде продовжено в майбутньому».

За МН-17 відповідатимуть усі!

Не оминули увагою високопосадовці й тему інтеграційних процесів у Південно-Східній Азії. Петро Порошенко заявив, що Україна зацікавлена в зміцненні співпраці з такою потужною регіональною організацією як АSEAN (Асоціація держав Південно-Східної Азії). Коли порушувалося питання про розслідування трагедії літака рейсу МН-17, збитого над окупованою територією на Донеччині в липні 2014 року, Президент дещо змінив позитивну риторику. Його слова передає департамент прес-служби АП: «Ми підтвердили нашу спільну позицію щодо необхідності завершити розслідування трагедії літака MH-17 і залучити всі можливі засоби для притягнення винних до відповідальності. Це наш спосіб віддати данину пам’яті невинним жертвам, а також наш обов’язок перед їхніми сім’ями».

Після того як Президент висловив співчуття всім родинам, що втратили своїх рідних унаслідок цього жахливого злочину, Прем’єр Малайзії наголосив на необхідності встановити істину, забезпечити справедливий суд і притягнути винних за цю трагедію до відповідальності.

«Наразі ми розглядаємо звіти кримінального розслідування і сподіваємося, що слідство завершиться до кінця цього року, — сказав він, додавши, що після публікації цього звіту представники країн, які проводять розслідування, зустрінуться та погодять план дій та порядок забезпечення притягнення до відповідальності винних. — Ми хочемо домогтися, щоб ті, хто збили цивільний літак, постали перед судом».

Перед тим як відбути з державним візитом до Республіки Індонезія, Петро Порошенко поінформував керівника малайзійського міністерства оборони Хішаммудіна Хусейна про стан справ на Донбасі та з’ясував, як краще розвивати безпекову ситуацію у Південно-Східній Азії.

Коли верстали номер. Учора у столиці Індонезії Джакарті у рамках державного візиту глава держави зустрічався з Президентом Джоко Відодо, спікером Ради народних представників тамтешнього парламенту Аде Комарудіном та Султаном Джок’якарти. У межах цього візиту, так само, як і під час попереднього, поставили підписи під двосторонніми документами та провели українсько-індонезійський бізнес-форум. Докладніше — у наступному номері.