Багато власників землі з нашого села уклали угоди на оренду з підприємством сільгоспхімії на 1,5% орендної плати від вартості паїв. До 2007 року з нами чесно розраховувалися. А потім вийшов указ Президента, що мають платити вже 3%, і нам платили аж до 2011 року. А з означеного року нам чомусь знову почали платити 1,5%. Мотивують орендарі тим, що начебто раніше платили нам авансом, але ж нас вони про це не попередили.

Торік орендар передав повноваження своїй дружині, а сам відійшов від справ. І тут виходить, що наші з ним угоди тепер недійсні. Нам пообіцяли, що якщо укладемо нові договори, то отримуватимемо по 3%, але укласти їх маємо аж до 2014 року. Тим же, хто відмовиться, взагалі нічого не виплатять.

Але нам не зрозуміло: якщо угоди з колишнім орендарем недійсні, то чому наші землі й досі використовують? Чому минулої весни їх засіяли, восени з них зібрали врожай, а розраховуватися з нами не хочуть?

Із цим питанням ми зверталися до голів райдержадміністрації і райради, але захищати наші права вони не бажають. Навпаки, агітують знову віддати паї в оренду колишнім орендарям, які досі з нами не розрахувалися.

Як нам, простим селянам, захистити свої права, куди звернутися по допомогу?

В. ЛАВСЬКИЙ,
село Лави Чернігівської обл.

Євген БЕРДНІКОВ,
заступник голови Держземагентства:

— Відповідно до статті 124 Земельного кодексу, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Статтею 125 цього кодексу встановлено, що право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до статті 13 Закону «Про оренду землі» (далі — закон), договір оренди землі — це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно із статтею 15 закону, однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (стаття 21 закону).

Статтями 23, 30 закону встановлено, що орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, переглядається за згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до вимог статей 35, 36 закону спори, пов'язані з орендою землі, вирішуються в судовому порядку. У разі невиконання зобов'язань за договором оренди землі сторони несуть відповідальність згідно із законом та договором.