На континентальній першості в Німеччині українську збірну представляли десятеро спортсменів. Кожен з них — потенційний учасник наступних Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Але лідером національної дружини журналісти і спеціалісти називають Іллю Квашу. Досить згадати яскравий дебют 20-річного хлопця на чемпіонаті Старого Світу в Ейндховені. У змаганнях на метровому трампліні спортсмен із Миколаєва сенсаційно обіграв чинного чемпіона Європи Йона Пухакку з Фінляндії. До золотої медалі на старті змагань Ілля додав «срібло» на триметровому трампліні, де поступився лише титулованому росіянину Дмитрові Саутіну.

— Перша перемога на високому міжнародному рівні закарбувалася в пам’яті до найменших подробиць, — згадував перед відльотом до  Берліна Ілля Кваша. — За три дні до старту чемпіонату Старого Світу я травмувався — вдарився руками об трамплін. Тому довелося стрибати, незважаючи на біль. У фінальній серії судді оцінили мою програму 454 балами. Цей виступ у Нідерландах і досі залишається одним з найпам’ятніших у моїй спортивній кар’єрі.

Протягом наступних семи сезонів учень заслуженого тренера України Тетяни Мар’янко стрімко прогресував. Нині Ілля Кваша — семиразовий чемпіон Європи, бронзовий призер чемпіонату світу в Барселоні й володар олімпійської «бронзи» Пекіна-2008. Але сталося так, що напередодні відльоту до Німеччини лідер чоловічої команди зазнав нового пошкодження — мікронадриву м’язів плеча. Тому від виступу на улюбленому снаряді — однометровому трампліні довелося відмовитися.

«Бронза» в Берліні стала для Кваші дванадцятою нагородою європейської проби. Фото з сайту unt.ua

У стрибках у воду на три-метровому трампліні бронзовий призер літніх Ігор у Пекіні показав третій результат, набравши 477,20 бала. Він пропустив уперед лише визнаних фаворитів: німецького стрибуна Патрика Хаусдінга та росіянина Іллю Захарова. Нагороду такого самого гатунку наш дует у складі Олександра Горшковозова та Іллі Кваші завоював у синхронних стрибках з триметрового трампліна.

Перемогу тут здобули представники Росії Ілля Захаров і Євгеній Кузнецов, «срібло» — в активі німецьких спортсменів Патрика Хаусдінга і Саші Кляйна.

Також із двома медалями повернулася з європейської першості з водних видів  спорту Юлія Прокопчук. У німецькій столиці  досвідчена киянка була третьою на 10-метровій вишці. А разом із товаришем по збірній Олександром Бондарем стала срібним призером у командних змаганнях.