НОВЕ ЖИТТЯ

У регіоні з найбільшою в Європі народжуваністю запрацював надсучасний перинатальний центр

Напередодні Нового 2013 року, коли негода розійшлася не на жарт, інформаційний простір облетіла новина: у Рокитнівському районі на Рівненщині жінка народила в машині. Сімейний лікар Володимир Сорока віз жінку в лікарню на своєму автомобілі, але потрапив у снігову пастку. Тож прийняв пологи в авто, а рятувальники доставили породіллю з малюком у районну лікарню. У Світлани Сукало це були п’яті пологи. На щастя, все завершилося успішно.

Звісно, так званих нештатних ситуацій не уникнути: життя іде не за написаним протоколом. Але саме для того, щоб максимально убезпечити від них породіль і новонароджених та забезпечити нову якість життя, діє в Україні національний проект «Нове життя — нова якість материнства та дитинства». Опікується ним, нагадаємо, особисто Президент.

І саме він на прохання голови облдержадміністрації Василя Берташа допоміг спрямувати на модернізацію Рівненського обласного перинатального центру відповідні кошти. Адже прохання було підкріплене вагомими аргументами: на Рівненщині вже традиційно — найвища народжуваність в Україні і Європі. Тут проживає понад 13 тисяч матерів-героїнь і понад 20 тисяч багатодітних родин. У маленькій поліській області вершать найважливішу в державі політику: відтворюють генофонд нації.

Тож за неповний рік у самісінькому центрі Рівного з’явився надсучасний європейський заклад, у якому, запевняють фахівці, вистачить місця всім охочим народжувати.

— Економічна криза не повинна торкатися основного нашого пріоритету — здоров’я малюків і їхніх мам, — розставляє акценти голова облдержадміністрації Василь Берташ, який і сам народився в багатодітній поліській сім’ї. — Тому зводили центр на засадах державно-приватного партнерства. Сучасне оснащення він отримав від благодійного фонду Віктора Пінчука «Колиски надії», медперсонал пройшов відповідні навчання, аби належно освоїти цю «розумну» техніку. Тож тепер тут виходжуватимуть і недоношених малюків, які з’явилися на світ із вагою 500 грамів.

Це обладнання допомагатиме новонародженим. Фото автора

Справді, хоч як розставляй у цій темі акценти, а Україна Поліссям приростає. Судіть самі: торік на Рівненщині народилося 18 тисяч 316 осіб, відійшло за вічну межу 14,1 тисячі. Тобто природний приріст — понад 4 тисячі осіб. 

— Переконана: якісні медичні послуги мають бути однаково доступними і для міських, і для сільських жінок, — зазначила на урочистому відкритті обласного перинатального центру перший заступник Глави Адміністрації Президента куратор проекту Ірина Акімова. — Цей центр став дев’ятим в Україні й поповнив мережу закладів третинного рівня перинатальної допомоги. Але тут, на Рівненщині, яка є абсолютним чемпіоном народжуваності в державі, він, переконана, дасть найбільшу користь мамам і їхнім діткам. Коли ми відкривали перший подібний заклад у Кіровограді, то сучасне обладнання мало вигляд космічного корабля на місячній поверхні. Тепер це вже не казка, а типовий заклад. До слова, саме завдяки такому підходу Україна в міжнародній статистиці перемістилася з високого рівня материнської і дитячої смертності у 2009 році на один із найнижчих щаблів у 2012-му. Тому до кінця року подібні заклади запрацюють у всіх областях України.  

У Рівненського ж перинатального, завдяки налагодженим контактам із білоруськими й польськими колегами та географічному розташуванню, є всі шанси стати потужним транскордонним центром.  

ДОВІДКА «УК»

У 2012 році на Рівненщині народилося 18 тисяч 316 дітей. Показник народжуваності зріс із 15,4 до 15,9 на тисячу жителів порівняно з 2011 роком на тлі загальноукраїнського — 11.

Скоротилася і смертність малюків: з 8,84 на тисячу народжених живими в 2011 році до 8,05 у 2012-му.   

На модернізацію обласного перинатального центру з держбюджету спрямували 61 мільйон гривень, з обласного —

16 та майже 5 мільйонів спонсорських коштів.