ВІДКРИТТЯ СЕЗОНУ

Національний цирк України презентував нову програму, яка називається «Просто супер»

За день до її офіційного відкриття журналісти побували за лаштунками, щоб побачити те, що зазвичай приховано від  глядачів. На першому поверсі розташувалися залізні «гримерки» чотириногих артистів. Цього року «фішка» програми — леви і тигри. Саме їм надано почесне право відкривати програму.

— Що таке циркова програма? Це хижаки, повітряний політ, акробати, гімнасти і клоуни — тобто всі номери, які складають основу циркового мистецтва. Тому в нашій програмі представлені всі класичні жанри цирку. Але цього разу ми вирішили розпочати з виступу хижаків, як це відбувається у багатьох західноєвропейських цирках. Впевнені, що після цього номера глядачі не нудьгуватимуть до кінця програми, — вважає головний режисер Національного цирку України Людмила Шевченко.

Мурза дарує королівський поцілунок.

У цьому атракціоні під керівництвом Юлії та Миколи Козирєвих беруть участь 10 хижаків (2 леви, 4 левиці, 4 тигри). У природі леви і тигри живуть окремими групами, але на манежі вони справжні друзі й колеги.

Леви, як і належить царям звірів, знають собі ціну, тож виступають із королівською гідністю.

— Це Мішель. Він гермафродит, — розповідає дресирувальник Микола Козирєв.— Ми досі не знаємо, хто він, Мишко чи Маша, тому називаємо універсальним ім’ям. За всіма ознаками він лев, але гриви не має. Проте характер у нього — бойовий.

Яскраві номери підкорили різновікову аудиторію.

Іншого лева, Мурзика (взагалі-то він Мурза) привезли в цирк маленьким левеням.

— У нього була сильна алергія, — розповіла Людмила Шевченко. — Постійно розпухала морда, випадали зуби. Юля носила його на руках, лікувала, пестила. А тепер він виріс, відчув себе поважною особою, тож інколи дозволяє собі Юлю ігнорувати. Зате Миколу слухається беззаперечно.

Щоправда, вередує Мурзик тільки за лаштунками. На манежі він справжній професіонал.

Глядачі допомогають клоунам.

У цирку понад сотня тварин: леви, ведмеді, коні, хом’яки, скунси, дикобрази, мавпи — щоб  прогодувати чотириногих акторів, потрібно понад три тисячі гривень на тиждень.

Більшість із них виступили на відкритті сезону. А білосніжний песець Умка чекає своєї черги: ще не готовий реквізит для його номера. Судячи з усього, це буде захоплююче видовище. В одному з номерів з елементами ілюзії хутряна шапка на артистці несподівано перетвориться на живого песця. А хутряною шубою стане подруга Умки — лисиця-чорнобурка Піфа.

Зараз як стрибну. 

Майже всі члени трупи Національного цирку — українські артисти, які неодноразово були найкращими на міжнародних змаганнях. «Паралельний (вертикальний) політ» повітряних гімнастів під керівництвом Олександра Селіфанова викликає захоплення і хвилювання публіки. Вражає і неймовірно складна техніка акробатичного номера «Пара гангстерів» у виконанні братів-близнюків Іллі та Данила Страхових з Одеси (вони фіналісти шоу «Україна має талант»). Найближчим часом брати Страхови візьмуть участь у престижному міжнародному конкурсі в Монте-Карло.

Хто назве цього «актора» незграбним?.

Незмінний сміх і овації глядачів — оцінка приголомшливих виступів яскравого клоуна Євгенія Чепченка і його клоунської групи. Ці веселуни своїми танцювально-спортивними номерами, дотепними жартами і ефектною «співпрацею» з глядачами підкорили їх.

До Євро-2012 Національний цирк готує номер із собаками-футболістами для гостей чемпіонату. Гратимуть у футбол бульдоги і боксери.

Під екзотичною зовнішністю ховається талант еквілібриста.

— Може, хтось з уболівальників і гостей чемпіонату загляне до нас на «вогник». Крім цього, спеціально до Євро-2012 ми підготуємо нову програму, — розповів генеральний директор — художній керівник Національного цирку України Володимир Шевченко.

Водночас він із жалем констатує: «Держава нас підтримує як завжди: на папері в нас величезні гроші. Але ось уже два роки ми не отримуємо ні копійки. Тож залишається розраховувати на власні сили». 

Наталія ДОЛИНА,
Володимир ЗАЇКА

(фото)
«Урядовий кур’єр»