Ще нічого не втрачено, та будь-яка наступна помилка може поставити хрест на чемпіонстві. Так, лідер «Динамо» Андрій  Ярмоленко  прокоментував  не лише незадовільну гру своєї коман ди в завершальному матчі першого кола, а й загальний підсумок половини турнірного шляху. Півзахисник київського клубу впевнений, що гравцям слід переглянути своє ставлення до справи. Він  наголосив: треба зібратися і не допускати таких помилок, як у матчі з «Чорноморцем», якщо команда претендує на перше місце.

А ось для кого  поєдинок завершального туру першого кола став справді історичним, то це для «Олімпіка». Команда Романа Санжара, яка приймала суперника по донецькому дербі в Сумах на «Ювілейному», вперше не програла «старшому братові». Загалом за моментами «Олімпік» навіть був ближчим до перемоги, проте за грою нічия — закономірний результат у цій зустрічі.

На післяматчевій прес-конференції головний тренер  «Шахтаря»  Паулу Фонсека в тому, що його команда втратила два очки, звинуватив… газон сумської арени. Мовляв, через високу траву гірники не могли швидко контратакувати. Однак не обійшлося тут і без втоми провідних футболістів, які нещодавно провели важкі матчі у складі збірних, а також недооцінки суперника.

«Олімпік» дуже грамотно діяв в обороні, не даючи суперникові створити гострі моменти. При цьому класно переходив в атаку і моментами вибухав так, що  Андрієві  П’ятову доводилося серйозно працювати. На старті другої половини господарі мали виходити вперед після того, як Поступаленко вже обіграв голкіпера, проте не забив у порожні ворота. А перед цим Кучер подарував суперникові  м’яч перед воротами, однак Танчик пробив значно вище.

Гірники таки забили першими: на 74-й хвилині після подачі з кутового на добиванні першим був Ордець. Та вже за чотири хвилини Матяж на дальній стійці замкнув простріл Немчанінова і повернув на табло рівновагу.

На жаль, кияни, які грали в Одесі, вже знаючи результат матчу в Сумах,  не змогли скористатися подарунком від «Олімпіка»,  щоб скоротити відставання від «Шахтаря».  До того ж підопічні Сергія Реброва  повністю провалили перший тайм, а забили у власні ворота вже в доданий арбітром час.

Тренер гостей у зв’язку з травмою Гармаша поставив в центральну зону Федорчука, поруч з Валерієм бігав Сергій Рибалка. На флангах «Динамо» діяли Громов і Ярмоленко, а в нападі — Мораєс. Функції захисту воріт Рудька було покладено на плечі та ноги Макаренка, Віди, Хачеріді, Даніло Сільви.

Хоч як дивно, протягом першого тайму одесити грали значно гостріше. Утім,  реалізація підвела. А подекуди й  стара болячка  вітчизняного футболу — суддівство — вилазила боком. Уже на одинадцятій хвилині Хачеріді наступив на п’яту Хобленкові,  коли той намагався вийти віч-на-віч з Рудьком. Питання епізоду було в тому, фол Євгена тягне на штрафний чи на пенальті. Арбітр Ігор Пасхал жестом показав: гру потрібно продовжувати.

Доки «моряки» не влучали в рамку воріт,  «Динамо» спромоглося на момент і не змарнувало його: Ярмоленко заробив кутовий, м’яч після розіграшу стандарту опинився в Сидорчука, який  намагався закинути «за комірець» Боровикові, але влучив у поперечину. На добиванні першим виявився Мораєс, який  виправдав звання найкращого бомбардира першого кола.

У другому таймі господарі збавили оберти,  однак і столичні гості не вражали. А на четвертій доданій хвилині господарі побігли в останню атаку, і після навісу Люльки у штрафний майданчик Хачеріді красиво ударом головою зрізав м’яч у власні ворота.

Цікаво, які висновки  зробили «шпигуни» з «Бенфіки»?

Ганна РОМАШКО
для  «Урядового кур’єра»

 ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга-2016/17  України з футболу 11-й тур

Олімпік — Шахтар — 1:1
Голи: Матяж (80) — Ордець (74)

Чорноморець — Динамо — 1:1
Голи: Хачеріді (90+4, автогол) —  Мораєс (30)

Зоря — Волинь — 2:0
Голи: Кулач (39), Форстер (42, пен.)

Олександрія — Сталь — 2:0 
Голи: Старенький (55), Куліш (84)

Зірка — Ворскла — 2:0 
Голи: Мойя (51), Попов (78)

Карпати — Дніпро — 1:1 
Голи: Бланко Лещук (29) — Когут (39)

Турнірна таблиця

                                  І     В     Н     П     М           О

Шахтар                    11    9     2     0      23-5        29

Динамо                    11    7     2     2      20-8        23

Зоря                          11    7     2     2      18-8       23

Олександрія             11    6     1     4     20-14     19

Чорноморець           11    5     3     3     10-11     18

Олімпік                    11    5     2     4     16-19     17

Ворскла                    11    3     3     5     11-13     12

Зірка                          11    3     2     6     8-17      11

Дніпро                       11    2     4     5     11-16    10

Сталь                         11    1     4     6     8-16       7

Волинь                      11    1     3     7     7-20       6

Карпати                    11    1     4     6     11-16      1