Цими днями прес-служба управління Держгірпромнагляду по Сумській області поширила заяву, повідомивши про можливе опломбування більш як 20 ліфтів в обласному центрі. Причина задавнено-банальна — технічні несправності механізмів, які будь-якого дня можуть обернутися в кращому разі неприємностями, а в гіршому — бідою.  За великим рахунком, новина не тягне на сенсаційність, оскільки ліфтова «лихоманка» з певною періодичністю охоплює місто і, хоч як це прикро, до подібних збурень  городяни починають потроху звикати.

Але цього разу під заборону потрапили не житлові багатоповерхівки, а… медичні й адміністративні споруди. Серед них обласний онкологічний диспансер і клінічна лікарня, перший пологовий будинок, диспансер радіаційного захисту населення, четверта міська лікарня. А ще будівлі обласної ради та по вулиці Горького, де  розташоване управління Ковпаківської райради Сум, а в ньому — управління… житлової політики, комунального господарства та благоустрою міськради, тобто те, яке персонально відповідає за роботу ліфтів.

Як кажуть сумчани, стосовно чиновників вони зовсім не непокояться: не можуть дати ладу ліфтовим проблемам — хай ходять сходами пішки. А ось медичні заклади аж ніяк не обійдуться без підйомників. Страшно уявити, що доведеться робити з хворими після операції в онкологічному диспансері. А як бути в пологовому будинку мамам з немовлятами?..  Хоч усі розуміють й інспекторів: може статися, що людина не десь, а саме в лікарні травмується чи… (краще й не казати).

Водночас містом поширилася й інша ліфтова новина. Буцімто одне із сумських підприємств розпочало виготовлення кабін-підйомників, без яких сьогодні аж ніяк не навести порядку в багатоповерхівках. Здавалося б, такій новині — тільки радіти. Але про це — ніхто нічого нічичирк. Таке враження, що хтось десь майже підпільно на «коліні» клепає кабінки, які згодом  збуватимуть довірливим клієнтам.  

Цілком резонно вже згадуване управління Держгірпромнагляду відразу ж  застерегло виробників подібного обладнання про величезну персональну  відповідальність. Ліфтові кабіни — хоч і не космічна, однак технічно складна продукція, і до неї особливі вимоги. Зрештою, це ж не лопата чи граблі, де можливі якісь відхилення — хіба що наступивши на останні, можна відбутися гулею.

Але суть не в цьому. Дивує і насторожує млявість низки відповідальних структур і установ, від яких передовсім залежить технічне «здоров’я»  лікарень чи диспансерів. Тим більше нині, коли на горизонті замаячив хоч і суперечливий, однак можливий варіант виготовлення ліфтових кабін. А якщо й справді виробники запропонують ноу-хау, що на всі 100 відповідатиме техніці безпеки і технічним вимогам?

Можна не сумніватися, що найближчим часом організаційний туман розвіється і ситуація проясниться. То чому б відразу не скоординувати дії й держгірпромнагляду, і підприємства-виробника, і владних структур? За такого підходу сумчани розуміли б, що має місто сьогодні і що матиме завтра.

Схоже, люфт колективної безвідповідальності збільшився і набув небажаного розміру. А він так само небезпечний, як і в технічних виробах.