ПРІОРИТЕТИ

Розвиток сімейної медицини —  один з головних напрямків реформування галузі

7 липня 2011 року Верховна Рада ухвалила закони, які дали старт медичній реформі. Мета її першого етапу — випробування нової, оптимізованої моделі охорони здоров’я в рамках пілотних проектів у спеціально визначених регіонах (Донецька, Дніпропетровська, Вінницька області та м. Київ). У 2012 році дія пілотних проектів пошириться на переважну більшість областей країни, а до 2014 року планується запровадити нову систему на загальнонаціональному рівні.
 

У Києві експеримент з реорганізації охорони здоров’я розпочався в січні 2011 року (пілотні райони — Дарницький і Дніпровський). Передусім акцент змін припав на первинний рівень медико-санітарної допомоги. Курс на всебічний розвиток сімейної медицини, як більш ефективної і менш затратної, дає змогу проводити постійну профілактичну роботу серед населення. За статистикою, вартість лікування одного хворого на вторинному рівні обходиться державі в 7–8 разів, а на третинному — в 20 разів більше, ніж на первинному. Тож сімейна медицина, що довела свою ефективність у розвинених країнах світу, нині впроваджується в столиці.

Торік у Києві введено в дію 70 амбулаторій лікарів сімейної медицини. На їх створення було витрачено 50 млн грн. У 2012 році планується введення ще 20 амбулаторій.

Відтепер сімейний лікар «вестиме» свого пацієнта упродовж усього життя. Фото з сайту belmama.ru

Ще одне першочергове завдання реформи — поліпшення роботи швидкої допомоги. За даними головного управління охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації, у столиці створюються пункти постійного та тимчасового базування бригад швидкої допомоги. Вже визначено 25 пунктів на території медичних закладів, розпочата модернізація автоматизованої інформаційно-диспетчерської системи. Для станції швидкої медичної допомоги за кошти держбюджету придбано 63 автомобілі.

У 2012 році видатки на утримання станції швидкої медичної допомоги порівняно з попереднім роком зросли на 38,2%, в тому числі на медикаменти з розрахунку на один виклик швидкої допомоги — з 6 грн у 2011 році до 35 грн у 2012 році, що дає змогу на догоспітальному етапі використовувати дороговартісні лікарські засоби для лікування інсультів та інфарктів.

Щоб забезпечити столицю кваліфікованими лікарями, Київська міськрада затвердила цільову програму лікарських кадрів. З вересня минулого року в Національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця за кошти міського бюджету навчаються 79 студентів. На виконання програми у 2011 році було виділено 519,3 тис. гривень, бюджетом на 2012 рік передбачені видатки у сумі 1519,2 тис. гривень.

Болючим залишається питання житлового забезпечення медичних працівників: сьогодні в Києві перебувають на обліку понад 1400 осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Для розв’язання цієї проблеми застосовують механізми «житло за угодою» (працівникові надається житло, яке через 10 років роботи переходить у його власність) та «службове житло». Рішенням Київської міськради надано право безкоштовного проїзду в міському комунальному транспорті дільничним лікарям та медсестрам.