Проекти законів щодо змін системи охорони здоров’я не передбачають приватизації лікувальних закладів, наголосив під час брифінгу міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, коментуючи основні принципи нарешті зареєстрованих у Верховній Раді шести законопроектів.

— Треба переходити від фінансування ліжко-місць на фінансування послуг. Це означає, що держава оплачуватиме послуги, які мають отримувати всі люди, незалежно від соціального-економічного статусу. Це також забезпечить автономію для мережі. Нині вона в управлінському сенсі на 100% — власність держави. А нам потрібно, щоб вони самостійно могли заробляти гроші, самі розпоряджатися своїм бюджетом. Наголошую, це не приватизація. Медичні заклади змінюють правову форму, але не змінюють власника. Правові норми, що вводитимуться, нададуть змогу легально отримувати гроші за послуги, — сказав міністр.

Реформа надасть змогу лікарням самостійно купувати саме те обладнання, якого вони потребують найбільше. Фото Володимира ЗАЇКИ

Ідеться про послуги, яких не фінансує держава. За словами Олександра Квіташвілі, «це може бути або оренда приміщень, наприклад під високотехнологічні діагностичні центри, або покращення послуг чи поліпшені умови перебування в лікарні. У країні є лікарні, що працюють так, але це поодинокі випадки. Ми хочемо, щоб усі переходили на таку систему». За задумом, ідеться про засади глобального бюджету, коли гроші надходитимуть із різних джерел: медичні заклади отримуватимуть фінансування з бюджету та зможуть заробляти самі.

Олександр Квіташвілі також зазначив, що це не перехід на платну медицину. Тарифікація послуг існуватиме не для того, щоб люди платили за них зі своєї кишені. «Це потрібно, щоб держава правильно оплачувала послуги, щоб ми змогли нормально перейти на соціально-страхову медицину. Отже, держава прибере свою тотальну монополію на систему охорони здоров’я. Вона матиме право впливати на всю систему фінансово, бо буде найбільшим гравцем на ринку, який закуповуватиме послуги для громадян», — пояснив міністр.

Цей процес триватиме протягом року: «Мережа лікувальних закладів велика, і ми повинні поступово переходити до нових правових форм». За словами міністра, паралельно в МОЗ розроблятимуть та впроваджуватимуть систему електронного управління. Міністр нагадав, що реформування охорони здоров’я в Україні підтримує Світовий банк. Через відповідний проект інституція вже надала 214 мільйонів доларів. «Якщо покажемо, що позитивні зміни відбуваються, зможемо отримати більше коштів», — додав він.

«Отже, нині багато залежатиме від того, як працюватиме Верховна Рада. Далі чекати нікуди. Можу дати стовідсоткову гарантію, що коли систему не реформувати, вона розпадатиметься, і за шість-вісім місяців взагалі зруйнується. Сподіваюся, що, попри ситуацію в країні, законопроекти ухвалять», — сказав міністр, наголосивши, що 130 сторінок змін до законів були готові ще на початку квітня.

Крім того, коментуючи ситуацію щодо вакцин, він повідомив, що сироватку проти ботулізму кількістю 1200 доз, від укусів гадюк (1500 доз) та від правця — 70 тисяч штук уже завезли в Україну. «Цим питанням п’ять років ніхто не займався», — сказав О. Квіташвілі.

Коментуючи своє подання про відставку, Олександр Квіташвілі наголосив, що не збирається забирати заяву. «Я не та людина, яка стрибатиме від одного рішення до іншого», — сказав він. За словами керівника МОЗ, він написав заяву після того, як у лідерів фракції «Блоку Петра Порошенка» виникли питання довіри до нього та здатності керувати процесами в міністерстві. «Я не хотів вступати в конфлікт і написав заяву про відставку. Після цього всі почали працювати набагато конструктивніше. Напевно, треба було в січні таку заяву зробити».

За словами О. Квіташвілі, він написав заяву на ім’я Голови Верховної Ради і на ім’я Прем’єр-міністра, адже, як йому пояснили, існує два шляхи: або Кабінет Міністрів голосує і потім вносить це рішення до парламенту, або самі депутати ухвалюють рішення про його відставку. Ідеальним, на думку міністра, був би варіант, щоб спочатку знайшли наступника, якому можна було б передати справи.