НОВОВВЕДЕННЯ

За його наявності люди зможуть придбати медичні препарати  частково за державний кошт

Якісні та доступні за ціною ліки — це те, від чого залежить здоров’я кожної людини. А на фармацевтичному ринку України  подекуди ціни на певні життєво необхідні препарати вкрай високі. Тож уряд і Міністерство охорони здоров’я планують увести систему регулювання цін на ліки (референтну систему), а також систему реімбурсації (часткова компенсація вартості лікарських засобів). Перший пілотний проект, який невдовзі має запрацювати, стосуватиметься цін на препарати для лікування хворих на артеріальну гіпертензію. Про це на урядовому брифінгу повідомила перший заступник міністра охорони здоров’я Раїса Моїсеєнко.

За її словами, регулювання цін у фармацевтичному секторі — нормальна практика, яка існує в більшості країн світу. Крім того, досвід зокрема Європи показує, що найбільших успіхів у поліпшенні здоров’я населення досягли ті країни, які змогли ефективно використати як бюджетні ресурси, так і фінансові ресурси пацієнта. Схожу методику буде запроваджено й на території України, завдяки чому люди зможуть купувати ліки за справедливою ціною та отримувати часткову компенсацію витрат.

Хочеш дешевші ліки - сходи до лікаря за рецептом. Фото з архіву редакції

Потрясінь  не буде

На першому етапі пілотного проекту запроваджується референтна система на ліки від гіпертонічної хвороби. Ця групу препаратів обранa не випадково, адже в структурі захворюваності та смертності українців серцево-судинні  недуги посідають перше місце. Для регулювання та встановлення справедливих цін на ці ліки буде проведено порівняльні розрахунки цін на аналогічні препарати в таких країнах, як Болгарія, Молдова, Польща Словаччина та Чехія (додаткові країни: Латвія, Угорщина і Сербія). 

Раїса Моїсеєнко зазначила, що після цього виводиться середня ціна, і якщо ліки цього типу певного виробництва коштуватимуть дорожче — їх не пропонуватимуть за рецептами лікарів.

А голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов повідомив, що до пілотного проекту включено вісім міжнародних непатентованих назв, які на ринку України представлені 10—15 національними виробниками, та приблизно 20 — іноземними. «Ми однозначно не очікуємо жодних потрясінь з точки зору наявності ліків в аптеках. Якщо буде введено справедливі референтні ціни, то наш пацієнт на цій групі лікарських засобів зекономить приблизно 160 млн грн. Основна група, що страждає на артеріальну гіпертензію, — це пенсіонери, які рахують кожну копійку. Тож для них навіть незначна економія буде відчутною», — наголосив Олексій Соловйов.

Говорячи про систему реімбурсації, він зазначив, що ця схема працюватиме за європейськими механізмами. Сутність часткової компенсації пацієнтові витрат на ліки така: держава гарантує аптеці повернення наприклад 30% вартості певного лікарського засобу. Після того, як пацієнт отримав рецепт у лікаря на цей препарат, він зможе придбати його у будь-якій аптеці, заплативши відповідно 70% вартості препарату. А аптека передає рецепт до відповідного органу, після чого з бюджету виділяють кошти на відшкодування.          

За словами Олексія Соловйова, нині багато хворих не йдуть по рецепти. Але коли буде введено систему реімбурсації, рецепт стане фінансовим документом, тож кожен буде зацікавлений відвідати лікаря.

Якщо пілотний проект дасть позитивні результати, то 2013 року систему референтних цін і реімбурсації буде запроваджено і на інші ліки. Зокрема перші на черзі препарати для діабетиків.

Потрібні рівні умови

Також Раїса Моїсеєнко торкнулася теми контролю якості лікарських засобів. Вона повідомила, що перевірка медичних препаратів та виробників на наявність ліцензії відповідно до вимог GMP триває з 2010 року, тож їх кількість скоротилася майже на чверть. Тим виробникам, які не відповідають європейським стандартам, одразу анулюють ліцензії. Посадовець повідомила, що з 15 іноземних виробництв, перевірених Державною службою з лікарських засобів протягом чотирьох останніх місяців, 10 не отримали підтвердження відповідності вимогам GMP.

На фармацевтичному ринку існують також проблеми, що лежать в економічній площині. «Україна нині має надзвичайно ліберальні правила допуску іноземних ліків на внутрішній ринок. Питома вага імпортної продукції майже у 2,6 раза перевищує вітчизняну. Майже 30% лікарської продукції імпортного виробництва не підтверджено сертифікатом GMP», — повідомила посадовець. Тож держава працює над тим, щоб поставити у рівні умови вітчизняних та іноземних виробників.