НОУ-ХАУ

Отоларингологи Запорізької обласної клінічної лікарні  повертають пацієнтам радість спілкування
 

Авторці цих рядків вдалося на власні очі побачити, як керівник  міжобласного Центру мікрохірургії вуха і сурдології обласної клінічної лікарні професор Олександр Гусаков повернув слух 30-річній пацієнтці з Мелітопольського району, яка довгі роки страждала глухотою. Молода жінка почала чути вже в операційній.

— Професоре, я вас чую! Невже так буде завжди?! — не могла вона повірити власному щастю.

За словами професора Гусакова, таких операцій тут виконують понад 80 на рік. А потреба в них значно більша. За статистикою, близько 1% представників білої раси страждають отосклерозом. Це захворювання передається у спадок. У Запорізькій області щорічно як мінімум 200 пацієнтів з таким захворюванням потребують оперативного лікування, що полягає в заміні однієї зі складових ланцюга слухових кісточок вуха — стременка — на штучний аналог. Протез стременка професор Гусаков виготовляє власноруч з тефлону і встановлює його пацієнтам безкоштовно. Його імпортний аналог обходиться мінімум у 200 доларів.

— Одним з основних напрямків науково-практичних розробок фахівців  нашого центру є анатомічна і функціональна реабілітація системи зовнішнього та середнього вуха, — розповів власкору «УК» його організатор і незмінний керівник упродовж 25 років професор Олександр  Гусаков. — Саме тут уперше в Україні широко впроваджена поетапно-послідовна функціонально-реконструктивна операція закритого типу з використанням остеопластичних прийомів, уперше запропоновано оригінальні протези слухових кісточок. Доктор медичних наук Василь  Діденко розробив метод первинної та вторинної мастоідопластики губчастою аутокісткою. Також наші фахівці проводять складні операції при онкологічній патології ЛОР-органів, гнійно-запальній патології приносових синусів.

Щодо розмаїття наукових медичних розробок запорізькі отоларингологи дадуть фору не тільки столичним колегам, а й  закордонним. Зокрема професор Діденко першим у світі розробив і запровадив у практику технологію застосування унікального штучного матеріалу — пористого тетрафторетилену — для пластики ушкоджених носової перегородки і стінок навколоносових пазух, а також для розв’язання низки інших медичних проблем, зокрема при  оперативному лікуванні ліквореї у гіпертоніків. Нині його методику   опрацьовують у мюнхенській клініці  (Німеччина).

Талант хірурга повертає хворому слух. Фото Наталії ЗВОРИГІНОЇ

— Науково-дослідна робота на базі нашого центру щодо застосування  екофлону для пластики ЛОР-органів триває понад два роки. Отримали  позитивні результати, — розповідає професор Діденко. — Про це зроблено доповіді на кількох міжнародних форумах отоларингологів. Новий матеріал, створений із застосуванням нанотехнологій, — справжній прорив у розв’язанні проблеми замісних тканин у реконструктивній хірургії загалом і пластичній хірургії ЛОР-органів зокрема. Він стійкий до інфекцій, добре інтегрується в прилеглі тканини, і вже через 12—15 місяців повністю розчиняється і заміщується власною тканиною пацієнта. Від штучного матеріалу не залишається й сліду, а отже, немає потреби в операції для його видалення.

Василь Діденко першим у світі розробив, запатентував, а також застосував методику менш травматичного оперативного лікування ліквореї, що трапляється у пацієнтів-гіпертоніків на тлі кризу від надмірного внутрішньочерепного тиску або виникає внаслідок тяжких краніоспінальних травм, зокрема під час дорожньо-транспортних пригод. За його методикою такі операції отоларингологи виконують спільно з нейрохірургами без трепанації черепа через ЛОР-органи із  застосуванням екофлону. Зазвичай у нейрохірургії для цього  використовували жорстку титанову сітку.

— Загалом у нашому центрі надаються всі види спеціалізованої отоларингологічної допомоги, — розповів головний лікар обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, — що дає змогу значно підвищити рівень соціалізації пацієнтів із серйозними патологіями органів слуху. Водночас наша лікарня є науково-практичною базою для 7 кафедр Запорізького державного медуніверситету та 8 кафедр Запорізької медичної академії післядипломної освіти, фахівці яких ведуть активний науковий пошук і роблять свій  внесок у світову медицину.