ПІДСУМКИ

У 2012 році підрозділи міліції столичної ДПС повернули в бюджет 560 млн гривень

За 11 місяців цього року столичні платники податків перерахували в бюджет понад 29,9 мільярда гривень. Порівняно з аналогічним періодом торік казна додатково отримала майже 5,7 млрд, повідомила очільник Державної податкової служби у м. Києві Ірина Носачова. Зокрема на 25% збільшилися надходження від ПДВ, на 23 — зріс показник сплати податку на прибуток, на 18 — податку на доходи фізичних осіб. А до бюджету Києва надійшло 7,5 млрд грн, майже на 1,4 млрд або на 23% більше, ніж у 2011-му.

У центрах обслуговування платників податків черг немає — популярності набирає електронне звітування. Фото з сайту freelife.cv.ua

Звітують електронкою

За словами керівника столичного податкового відомства, у Києві щомісяця реєструють півтори тисячі нових платників ПДВ. Тобто з початку року їх стало понад 12 тисяч — до торішніх показників приріст 50 відсотків. Це результат спрощення реєстраційних процедур. На думку експертів податкової, їхня кількість збільшуватиметься й надалі. Не в останню чергу цьому сприятиме перехід в недалекому майбутньому на отримання свідоцтва платника цього податку виключно в електронному вигляді. 

Нині й звітність з ПДВ надсилають електронкою, наголошує Ірина Носачова. У Києві так звітують 95 відсотків платників, адже є можливість безкоштовно отримувати ключі електронного цифрового підпису (далі — КЕЦП). У Києві за час роботи відділень акредитованого Центру сертифікації ключів, що працюють у кожному центрі обслуговування платників податків, зареєстровано понад 22 тисячі клієнтів, яким видано більш ніж 39 тисяч КЕЦП. Триває робота над розширенням можливостей цього сервісу. Так, власники  електронного цифрового підпису й посилених сертифікатів ключів також матимуть змогу звітувати електронкою до Пенсійного фонду та Державного комітету статистики.

Щодо відшкодування податку на додану вартість, то столичним платникам повернули понад 3,2 млрд грн. У Києві автоматично відшкодували ПДВ 64 суб’єктам господарювання, які отримали 291 мільйон гривень бюджетної компенсації. Податкова служба пильно стежить за правомірністю заявлених до повернення сум цього податку. У цьому році суб’єкти господарювання незаконно хотіли отримати від держави понад 600 млн грн. 

Боротьба  з «тінню» потребує нових  підходів

У 2012 році столичні підрозділи податкової міліції повернули в бюджет 560 мільйонів гривень несплачених податків. Наприклад, у жовтні державі відшкодовано збитків на 21 млн, повідомляє прес-служба ДПС у м. Києві. Співробітники київської податкової міліції викрили півтисячі злочинів у сфері оподаткування, з яких 95 відсотків — тяжкі. Припинена діяльність 56 фіктивних фірм та 15 конвертаційних центрів. Під час перевірок підприємств, які скористалися послугами вказаних структур, в казну донараховано понад 413 млн грн, реально стягнуто вже понад 160 млн. Це вдвічі перевищує аналогічний торішній показник.

Боротьба з тіньовою економікою вимагає від податківців нових підходів і знань, адже аферисти широко використовують у своїй діяльності новітні технології. Йдеться в тому числі про грошові розрахунки через Інтернет. Складність контролю за рухом коштів дає можливість ділкам отримувати у віртуальному просторі цілком реальні прибутки. Але цьому напрямку наразі приділяють посилену увагу. І з початку року в столиці виявлено 39 таких злочинів, за якими стягнуто майже 80 млн грн.

«Винахідливих» повертають  до реальності

Столична податкова міліція швидко лікує від податкової амнезії продавців елітних авто, квартир, орендодавців, роботодавців і підприємців. Так, за інформацією прес-служби ДПС у м. Києві, житель міста не сплатив податку з доходу, отриманого внаслідок продажу зовсім недешевого автомобіля британського автопрому «Jaguar XKR» 2007 року випуску. Це інспектори з’ясували, опрацьовуючи інформацію управління ДАІ щодо знятих з обліку для продажу транспортних засобів. Згідно з експертизою, ринкова вартість авто склала щонайменше 750 тис. грн, тому колишньому власнику довелося  сплатити кругленьку суму податку на доходи фізичних осіб.

У столиці продовжують продавати «дешеві» престижні авто. Чергова знахідка податківців — «Porsche Cayenne» за 1000 гривень. За залізного коня 2006 року випуску власниця сплатила податок з доходу від продажу рухомого майна у розмірі 150 гривень. Насправді ж він коштує понад 380 тис. грн. Тому продавець заборгувала державі майже 57 тис. грн, які й були їй нараховані. Рішення податківців нині намагаються оскаржити в судовому порядку. Це не перший випадок, коли недешеві авто продавали в столиці задешево. Йдеться про суми від однієї до тисячі гривень. Але всі донараховані податки сплачені до бюджету.

А ось жителька Києва приховала від податків подарунок вартістю понад півмільйона гривень. Торік вона отримала половину житлового будинку загальною площею 180 кв. м і земельну ділянку 500 кв. м, але не подала декларацію. Її дохід оцінили в 565 тис. грн, що потягло за собою сплату понад 28 тис. грн податку на доходи фізосіб.

«Солодкого» життя забажав власник кондитерського цеху — за рахунок працівників. Але податківці викрили злочинну схему виплати заробітної плати. Підприємець, який у власному кондитерському цеху виробляв солодощі, вирішив, що може обійти не лише податкове, а й трудове законодавство. Задум керівника був: зменшити сплату податку на доходи фізичних осіб, застосувавши спеціальну пільгу, розраховану для людей, які заробляють менш як 1500 гривень. Протягом року роботодавець виплачував підлеглим зарплату, нижчу за мінімальну, і суттєво економив на податках. Податківці з’ясували, що заяв від працівників про надання пільги немає, тож діяльність керівника була кваліфікована як ухилення від сплати податків. «Винахідливий» керівник доплатив до бюджету 20 тис. грн.

Активно викривають контролери і нелегальних приватних орендодавців. Постійно здійснюють моніторинг оголошень, розміщених в Інтернеті, ЗМІ та перевіряють повідомлення від громадян. Нині 21,6 тисячі киян офіційно здають в оренду нерухоме майно. Від отриманих доходів ними сплачено понад 104 млн грн податків, що на 10,6 млн більше порівняно з відповідним торішнім періодом. Але чимало працюють нелегально. Загалом з початку року податківці спільно з правоохоронними органами виявили 1058 киян, які здавали квартири і не ділилися з державою прибутками. Неочікувані візити контролерів обійшлися їм майже в 3,9 млн грн.

А на одному зі столичних підприємств податківці знайшли 53 нелегальних працівники після того, як отримали сигнал від робітників про порушення трудового законодавства. Як виявилося, керівництво товариства, що займається торгівлею і виробництвом продуктів харчування, без оформлення трудових договорів виплачувало заробітну плату працівникам у конвертах. Інспектори встановили значні розбіжності в інформації про зарплату між бухгалтерською документацією підприємства та звітами, що подавалися до податкових органів. Позапланова перевірка принесла в бюджет майже 1,2 млн грн, а директору й головному бухгалтеру в одній особі — кримінальну справу.

Ще один керівник підприємства, яке займається виробництвом фруктових та овочевих соків, захотів зменшити податкові зобов’язання з ПДВ і перераховував гроші на рахунки фіктивних фірм за нібито отримані послуги. Таким чином він ухилився від сплати податків на суму 2,4 млн грн. Для погашення завданих державі збитків на майно підприємства —  обладнання та адміністративні приміщення загальною вартістю 5,4 млн — накладено арешт. Спритному бізнесмену загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією.

А два столичних бізнесмени-мільйонери приховали продаж підприємства. Корпоративні права принесли їм прибуток — майже 6 млн грн. Однак задекларувати свої доходи колишні власники цінних паперів «забули». Податківці поспішили нагадати двом новоявленим мільйонерам про обов’язок перед державою розміром мільйон гривень.

Загалом, за даними ДПС у м. Києві, нині в столиці 1029 мільйонерів. Вони подали річні декларації, задекларувавши доходів на суму 5,1 млрд грн.

Сумлінні іноземці

А ось деякі громадяни інших держав платять податки саме в нашій країні, вважаючи українські ставки ліберальними. Так, німець, який має статус податкового резидента України, сплатив податок на доходи фізичних осіб, оскільки його відсоткова ставка у нас нижча, ніж у країнах Євросоюзу. Ця можливість передбачена відповідною угодою між двома державами про уникнення подвійного оподаткування щодо доходів і майна. Іноземець задекларував отримані протягом року доходи на суму майже 2 млн грн, у тому числі одержані від податкових агентів в Україні — 410 тис. та отримані в Німеччині — решта. Від сумлінного платника податків — фізичної особи українська казна отримала 265 тис. грн.