СИЛЬНІ ДУХОМ 

Учора розіграно дебютні з 502 комплектів нагород XIV літніх Паралімпійських ігор
 

Одними з перших  на старт вийшли плавці. На доріжках  новітнього аквацентру британської столиці змагаються і 46 представників нашої держави. А загалом у  цьому виді спорту спортсмени-паралімпійці розіграють 148 комплектів медалей.

Найбільші надії українці покладають на плавання, академічне веслування,  кульову стрільбу, паверліфтинг, фехтування, де зокрема сподіваємося на Антона Дацка, дворазового чемпіона світу. В академічному веслуванні  вболіватимемо за Ірину Кириченко, Дмитра Іванова та Аллу Лисенко. У паверліфтингу — за  Лідію Соловйову.

Цього року Україна дебютуватиме у велосипедному спорті: Єгор Дементьєв, попри важку травму хребта, за короткий термін став чемпіоном світу і готовий боротися за золото найвищої проби.

А головним мотивом церемонії відкриття, що відбулася 29 серпня, стала теорія «великого вибуху» створення Всесвіту, про яку багато писав британський вчений Стівен Гокінг. Саме він, сімдесятирічний фізик-теоретик, який спілкується з допомогою синтезатора мови і  прикутий до інвалідного візка, відкрив церемонію.

Найбільший ворог знання — не невігластво, а ілюзія знання, вважає професор Стівен Гокінг. Фото з сайту london 2012.com

За традицією, стадіоном в алфавітному порядку пройшли  країни-учасниці, а згодом на стадіоні запалили паралімпійський вогонь, який горітиме там до 9 вересня. Честь запалити чашу-квітку з вогнем із 166 пелюсток, які символізують країни-учасниці Ігор, випала першій британській чемпіонці першої  Паралімпіади 1960 року в стрільбі з лука Маргарет Мон.

Усього в цьогорічних змаганнях беруть участь 4280 спортсменів, зокрема збірна України налічує 155 атлетів — найбільше за всю історію. Майже всі квитки (два з половиною мільйони) на 20 видів спорту вже продали: ці Ігри мають стати найвідвідуванішими в історії. І навіть прибутковими для організаторів.

З ІСТОРІЇ ПАРАЛІМПІАДИ

Паралімпійські змагання беруть початок з ініціативи лікаря Людвіга Гуттмана. Нейрохірург, німець єврейського походження, народився у Верхній Сілезії, що зараз є територією Польщі, й навчався у Бреслау, а докторський ступінь здобув у Фрайбурзькому університеті. Після Другої світової війни створив у британському Букінгемширі шпиталь Сток-Мандевілль для пацієнтів із хворобами хребта.

Якось під час прогулянки шпиталем пан Гуттман побачив, як хворі на візочках катали між собою м’яч, згодом він навчив їх стрільби з лука та метання списа. Так, із 1948 року в Сток-Мандевілль почали проводити щорічні міжнародні ігри серед людей з обмеженими можливостями. А з 1960-го почали відлік Паралімпійські ігри.

Мер олімпійського селища у Лондоні — донька Людвіга Гуттмана Єва Гуттман. На церемонії в олімпійському селищі вона сказала, що паралімпійці своїми досягненнями втілюють те, про що мріяв її батько.