Зірки сучасного біатлону — Мартен Фуркад і Ондржей Моравець, Оле-Ейнар Бйорндален і Лукас Хофер вражають уболівальників спринтерською швидкістю проходження дистанції та снайперською стрільбою на вогневих рубежах. Те ж саме роблять учасники Паралімпійських ігор, які протягом дев’яти днів на сочинських трасах розіграють 18 комплектів нагород в одному з найцікавіших видів зимового спорту.

На відміну від своїх колег, у цих змаганнях претенденти на медалі вражають мішені з відстані десяти метрів. Спортсмени з вадами зору стріляють з електронних гвинтівок, орієнтуючись на спеціальний звуковий сигнал, який звучить  під час прицілювання. Цей сигнал посилюється залежно від того, наскільки близько до центру мішені знаходиться приціл.

Герої біатлонних трас: Віталій Лук’яненко (позаду) разом з лідером — Борисом Бобарем. Фото з сайту sports.yahoo.com

На старті сочинських Ігор українець Віталій Лук’яненко бездоганно впорався зі стрільбою на дистанції 7,5 кілометрів, що й стало головною запорукою його перемоги. Золота нагорода 35-річного ветерана, який народився в Сумах, виявилася ювілейною — 100-ю медаллю найвищого гатунку, яку завоювали українські спортсмени на Паралімпійських іграх. 

Минулого вівторка  на трасах російського зимового курорту Віталій Лук’яненко став дворазовим паралімпійським чемпіоном. Заслужений майстер спорту України переміг  у біатлонній гонці на 12,5 кілометрів серед чоловіків з вадами зору.

Лук’яненко пройшов дистанцію без промахів і на десять секунд випередив Ніколая Полухіна з Росії, якому довелося подолати одне  штрафне коло. Щоб оцінити досягнення ветерана української дружини, варто нагадати, що 31-річний  Полухін чотири роки тому у Ванкувері став олімпійським чемпіоном у складі естафетної збірної Росії. У сезоні-2013 лідер своєї національної команди з біатлону здобув три золоті медалі на чемпіонаті світу. Сьогодні він — одноосібний лідер Кубка світу в цій дисципліні.

П’ять секунд не вистачило до п’єдесталу Юрію Уткіну з Харківської області, який  на вогневих рубежах був точним, але його підвела швидкість.

Ще одна харків’янка Оксана Шишкова стала дворазовою призеркою Паралімпійських ігор. У біатлонній гонці на 10 км серед жінок з вадами зору вона  здобула свою другу бронзову медаль. Інша українка — киянка Ольга Прилуцька фінішувала з четвертим результатом.

У гонці на 12,5 км в біатлоні найкращий результат серед українців у Григорія Вовчинського, який посів сьоме місце. Золото завоював росіянин Азат Карачурін. Срібло дісталося норвежцю Нільсу Еріку Ульсету, бронза в канадця Марка Арендса.

У біатлонній гонці на 12,5 км для спортсменів сидячи українець Максим Яровий з Миколаєва фінішував сьомим, припустившись шістьох промахів на вогневому рубежі.

Дворазовим паралімпійським призером Сочі-2014 став Максим Яровий з Миколаївщини. У фіналі лижних спринтерських перегонів сидячи українець фінішував з третім результатом. Максим лише на дві секунди відстав від переможця — росіянина Романа Пєтушкова, але і на півсекунди випередив спортсмена, який фінішував четвертим.

У лижному жіночому спринті в категорії стоячи чергову срібну нагороду для України виборола Юлія Батенкова з Волинської області. А харків’янка Оксана Шишкова стала триразовою бронзовою призеркою Ігор. Третю нагороду  українка виборола у фіналі лижного спринту серед жінок з вадами зору.

 Загалом у скарбничці України вже 14 нагород різного гатунку.